Solen väckte inte mig i morse, utan det var blåsten. Det känns som att taket ska blåsa av när man är inne i en liten villa plus att ljudet förstärks när man hör det genom skorstensventilerna. Lät det värre än vad det var?
Svar; nej. Morgonpromenaden var nämligen.... intressant. Jag höll på att blåsa omkull :) Svea verkade inte klaga utan var lika peppad som vanligt.
Innan jag fortsätter för dagen med allt fix som väntar i köket tänkte jag lista mina egna lärdomar från att ha målat om på egen hand på tapet.
(I torsdags på väg in till stan)
1. Spackling var inte alls jobbigt. Troligen det lättaste (och därmed det roligaste) momentet.
Jag använde mediumspackel. Tunna lager!
2. Dagsljus is key. Trots att du har strålkastare (eller vad de kan tänkas heta - arbetslampa?) går det inte att jämföra med dagsljus. Och tar man sig an att måla vill man ju att det ska bli bra.
3. Ta dig tid att skruva loss detaljer som man kan skruva loss (skyddet till strömbrytare, skydd till uttag - obs slå av den proppen först! - hyllor, knivskenor, gardinstänger, osv). Det blir inte bara snyggare reultat utan också mycket lättare att måla eftersom du slipper sparmåla runt skiten. Och det är ju sparmålandet som tar tid...
4. Börja uppifrån. Det är tråkigast att stå på en pall och måla (när jag sparmålande använde jag INTE förlängningsskaftet), men jag rekommenderar att börja med de delarna. Anledning: Jag kom på mig själv använda väggarna som stöd för att komma åt eller komma upp osv när jag sparmålade. Då vill man inte ha målat där redan.
5. Måla barfota. Då känner du direkt om du av misstag klivit i en blöt fläck målarfärg och riskerar inte att kliva iväg på de partier av golvet som inte är täckt.
6. Använd förlängningsskaft! Det kostade typ 125 spänn på Bauhaus och du slipper inte bara att mecka med pall/stege, du får stadigare grepp om rollern i och med att du använder två armar och inte bara en. Och så går det på ett nafs!
7. Ha två uppsättningar penslar/två rollers. Anledning: För att det ska bli snyggt resultat gäller det att rengöra verktygen noga, noga efter att man använt dem. Det gäller att verkligen skölja ut all färg och det tar sin tid för de att torka. Behöver man pausa sin målning eller bara sätta igång och måla nästa lager så snart färgen är redo - vilket troligen går fortare än verktygen torkar - så har man en extra uppsättning att jobba med :) Plus att du kan få hjälp av en kompis så att ni kan jobba två också.
8. Gå med cutter när du lossar maskeringstejpen. Jag gick inte samtidigt som jag rev (som killen på Bauhaus rekommenderade). Det hade varit för många moment på en och samma gång (för min del som är nybörjare), utan jag skar med cuttern först och drog tejpen sedan. Man ser inte riktigt var tejpkanten går, men det fick bli så :)
9. Ös på. Martin Timell sa en bra grej i ett Äntligen Hemma-avsnitt: "Färgen gör ingen nytta i burken. Den ska vara på väggen." Man kan få för sig att man ska vara ekonomisk och vill använda så lite färg som möjligt, men tänk inte så i detta fall. Färgen ska täcka väggen under och du justerar mängden färg när du gör sista lagret ändå.
Det finns så klart en massa andra tips att tillgå om ni googlar, men detta var grejer som jag själv tänkte på när jag målade och kommer att bära med mig när jag ska ta itu med vardagsrummet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar