torsdag 29 december 2016

Bra regler för barn och hundar

En hundtokig liten tjej som redan innan åldergräns får klappa hundarna.

Jag har några regler när det kommer till hundarna och en av dem är att inga barn under tre år får klappa dem. 

Barn under tre år fattar inte allvaret med hundar och hur snett det kan gå eftersom hundarna inte är gosedjur. Hundovana vuxna (alltså de små barnens föräldrar) har också en tendens att tro att små barn är människor och människan är ju överlägsen hunden. Men nej, små barn är inte människor i de här sammanhangen. För hunden är de oförutsägbara, väldigt märkliga monster och då blir hunden i sin osäkerhet överlägsen den lilla människan.

HÄR är ett tidigare inlägg där jag skriver om att systerdottern Bonnie, en hundtokig lite människa, inte kommer att få klappa hundarna föst april 2017 då hon fyller tre.

Trots att hon de facto inte uppfyller åldern så får hon faktiskt klappa hundarna redan nu. Jag tror det började gradvis ske från i somras redan då hon klappa trots att hon visste att hon inte fick (det är ett väldigt trotsigt barn, detta!). Men hon har ju med alla träffar hunnit bli riktigt hundvan. Hon har fattat hur hon ska klappa (medhårs och helst på kroppen) och hur inte ska klappa (på ansiktet). Hon har förstått att den enda gången Mostis blir arg är när någon är dum mot hundarna eller helt enkelt utsätter dem för fara. Framför allt märker jag på hundarna att de är trygga med henne, precis som de är med hennes välupptränade storebror Harry. På bilden ovan ser vi Svea som frivilligt hoppat upp i Bonnies knä. 

Mina regler som jag tror passar de flesta hundägare, här med förklaring som är bra att ge tillsammans med regeln för att de ska accepteras.

Regel 1: Barn måste ha fyllt ha fyllt tre år för att få klappa och de får bara klappa om hundarna accepterar det. 
Förklaring: Det kan bli en riktigt jobbig upplevelse för barnet om hunden inte känner sig trygg med det.

Regel 2: En får aldrig någonsin mata hundarna utan att fråga ägaren först.
Förklaring: Det är omöjligt att veta vad hundarna tål och inte. Till exempel väldigt svårt att veta att choklad är giftigt för hundarna om en inte lärt sig detta. Dessutom kan hundar ha allergier precis som människor. Och visst vill en inte döda någon annans jycke?

Regel 3: "Alltid mjukt med hundarna". Klappa, att röra sig nära dem, prata, allt. Det är ett mantra jag hellre upprepar än att tillrättavisa barnet när den drar i hundens öron genom att säga "dra inte i hundens öron". Mer pedagogiskt och lättare att komma ihåg EN regel än för varje grej en inte får göra med hunden.
Förklaring: Är hunden trygg så känner den sig inte hotad och inte behöver försvara sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar