söndag 18 mars 2018

Kyrkan och samhället

Thomas var bakis i kyrkan.

Det finns en himla bra grupp på FB; Economista. Den handlar om ekonomifrågor och är ett riktigt bra forum för att ställa frågor och peppa varandra i att ta ägande över sin ekonomi i allt från att flytta ihop med en man och hans barn från ett tidigare förhållande, till pensionspar och nya amorteringskraven. Gruppen är öppen för endast tjejer.

För någon vecka sedan var det en tjej som var exalterad över att hon gått ur Svenska Kyrkan. Hon hade räknat fram hur mycket hon istället kunde lägga på aktiesparande i och med att hon inte behövde betala kyrkoskatt. Hurraropen vällde över i kommentarsfältet med tjejer som tänkte göra detsamma.

Jag själv däremot fick lite ont i magen. Hur kan en inte se allt bra kyrkan har gjort och fortfarande gör för alla i samhället på mikronivå? Jag blir så ledsen att det finns en generation som helt tagit detta för givet och ser kyrkoskatten som belastande...

Och innan vi satte oss i bänken så svor han! Ej skämt.

I förra söndagen var jag och grannen Thomas i Söderledskyrkan och fyllde på kulturkontot. Vi avnjöt en opera av Mahler i kombination med en uppläsning av en bok av Ulf Stark (minns inte vad den hette).

Den här konserten är ett axplock av allt Farsta Församling har att erbjuda i vår. De har allt från olika middagar till lågt pris, pilgrimsvandring i Tyresö, drömtydning, kurser för äldre där de lär sig hantera sin smarta mobil, pyssel för barn, "kyrkis" (typ öppna förskolan), musikkonserter, föreläsningar, feministiska grupper (även om de inte kallar dem det), barn- och vuxenkörer, meditation, kolonilottsodling, församlingsläger, samtal och stöd, språkkafé för nya och gamla svenskar och ja, gudstjänster så klart.

Du är välkommen på detta - alla är välkomna! Om en som jag som kanske inte deltar så himla mycket så är ju kyrkan annars en plats för ensamma och utsatta i vårt samhälle. Att lägga pengarna på aktiespar istället för annan välgörenhet gör ont i mitt hjärta. Att vara medlem i Svenska Kyrkan är välgörenhet för mig - något jag gärna bidrar till. Jag har aldrig varit på en plats som välkomnar dig så kravlöst, där du inte döms efter hur länge sedan du var där, om du tror eller inte, om du bidrar eller inte, vilken hudfärg du har eller vilket smycke du bär runt halsen (Buddha eller kors).

Programblad för Farsta Församlings kyrkor i vår. Fullproppad.

Elise Lindqvist, en "Svensk Hjälte" 2015 har ägnat senare delen av sitt liv (20 år) till att hjälpa prostituerade på Malmskillnadsgatan. Hon gör det genom att bre mackor och sedan promenera där och dela ut mat och värmande kramar fram till kl 05 på morgonen. Detta gör hon via Kyrkan.

Se Svenska Hjältar-galans inslag om henne på YouTube HÄR. Om du hellre lägger din kyrkoskatt på aktiespar så är det på ditt karmakonto.

PS. För er som missade inlägget där jag och grannen Karin gick och åt kyrkans ekologiska onsdagsmiddag häromsistens, se inlägget HÄR.

Fler grejer vi planerar att delta på är musik i kyrkan och kanske en pilgrimsvandring.

1 kommentar: