tisdag 14 februari 2017

Det här med gammal retro-inredning (renovering badrum)

Jag kan bara säga att jag är mer än nöjd med mitt val av porslin till badrummet - färgat. Det blev lika bra, om inte bättre än vad jag föreställt mig. Jag rekommenderar verkligen att våga köra på retro-grejer, men inte utan att lyfta ett varningens finger för alla eventuella kompromisser du kan komma att ställas inför.

Själva porslinet kostar ju inte så mycket, inte ens det jag hittade som var helt oanvänt i sina originalförpackningar. Det blir det ju lite extrajobb med dessa retro-grejer som en bör vara bredd på, dock inte lika dyrt som det hade blivit om du köpt nya grejer. För badkar, tvättställ och toalett stol (exklusive tillbehör och VVS-prylar) lade jag så lite som 3.300 kronor!

Blir superfräscht med vita VVS-grejer.

Kompromiss: Insamlingstid. 
Jag hade ju den enorma turen att hitta helt nytt tvättställ och toalett från IFÖ Aqua via en dansk sajt (tänk er något i stil med Blocket). En kille sålde ett restlager och som kunde tänka sig skeppa sakerna på pall till Stockholm. Annars kan det vara bra att vara beredd på att det kanske inte dyker upp ett komplett badrum med retro-grejer på Blocket när du tycker att det är dags att börja renovera badrummet. Det kan ju ta ett tag och i mitt fall är grejerna ett ihopplock från flera ställen. Jag har haft ständig bevakning på Blocket och det har tagit myyyycket lång tid att samla ihop de här grejerna som matchar varandra helt perfekt.

Kompromiss: Skick. 
Ja, det är ju ganska ganska självklart att en kan komma att behöva kompromissa på skick för det är ju inte alls säkert att alla hittar en dansk snubbe som skeppar oanvända grejer från Åhus åt en. Och nedan kommer du läsa om kompromissen jag fick göra på grund av karets skick (det som jag köpte begagnat).

Notera passbiten.

Kompromiss: Gamla passningar.
Titta till exempel på tvättstället ovan och passbiten i trä på sidan. Det är egentligen tänkt ligga i framkant på bänken, lite omlott, så som det var modernt på just 70- och 80-talet. Jag tyckte det blev lite väl retro så vi gjorde som på bilden. Hade vi byggt det enligt originalidé hade vi varit tvungna att göra andra passbitar för att höja bänkskivan så att lådan går att öppna. Meck, meck!

Just eftersom den inte är tänkt att ligga dikt an mot väggen bakom utan fritt så är den kanten baktill aningens rundad. Snickaren var snitsig och fick till det snyggt med vit silikon.

Däremot har inga hål varit av en annan standard än den moderna. Nyinköpta VVS-grejer har passat.

Smutsig efter att ha legat i källaren ett halvår, men det är originalförpackning.

Kompromiss: Hjälpmedel medföljer sällan.
En annan grej är att mallar inte nödvändigtvis följer med, det vill säga mallen så att snickaren vet hur hålet hen ska såga ur i bänkskivan ser ut. I mitt fall följde mallen med i ett förslutet kuvert (!!!) då det var just en oanvänd produkt i originalförpackning. Följer den inte med kanske du får vara beredd på att snickaren tar mer betalt på grund av merarbete.

Fixtur för gamla vägghängda toaletter.

Kompromiss: Gammal standard.
Angående min fina vägghängda toalett så hade byggledaren koll på att dessa gamla toaletter behöver en annan fixtur än de moderna. Det var han som köpte in denna och priset var betydligt lägre än de moderna fixturerna, bara 400:-. Dock vet jag inte var han hittade den, det verkade inte direkt som att de fanns på en vanlig byggvaruhandel.

Så liten!

Tvättställ och toalett kommer från IFÖs serie Aqua 21. Skärmdump från annonsen.

Kompromiss: Originaldelar.
Det hade varit gött om originalsitsen var kvar, den i samma rosa. Här får en vara beredd på att kombinera med en annan färg och i mitt fall passade ju vitt perfekt. Jag gråter inga floder direkt över en utebliven rosa sits. Hittar du en toalett i färgat porslin på Blocket och originalsitsen medföljer så är den troligen sliten och du kommer vilja köpa en ny. 

Spolknappen som kom med var i plast/silver. Jag köpte en ny i vit plast på Bauhaus. Jag kunde enkelt göra en sökning på IFÖ Aqua, men det är ju inte säkert att du vet var din toalettstol kommer ifrån. Men med lite arbete och research lr du ju hitta en spolknapp som funkar.

Kompromiss: Miljö och driftskostnad.
Gamla toaletter har inte hel- och halvspolningar. Ni vet, för miljöns skull. Jag löste det genom att vi ställde in spolningen på 3 L. Har någon gjort Nr. 2 får hen hålla ned spolknappen tills cisternen är helt tömd.

Ett modernare intryck med vägghängt.

Kompromiss: Modern känsla.
En annan grej som jag också hade enorm tur med var att toastolen ju var vägghängd! Jag tyckte det var viktigt, till och med avgörande. Jag vill ju ha ett modernt badrum med retro-touch - inte ett retro-badrum.

Jag tror dock det är viktigt att vara beredd att de gamla toalettstolarna sällan är vägghängda...


Badkaret, det ljuvliga badkaret. Det är använt och kom från en villa i mexitegel (love mexitegel!!!) på Lidingö. And let me tell you; det var ingen hemmafru som hade inrett det där huset någon gång tidigt 1970-tal. Det var proffsigt rakt igenom med träspaljéer, heltäckningsmatta, fönster i teak och badrum i rosa med guldplatterade VVS-grejer. Ja, ni läste rätt. Alla detaljer var plätterade i äkta guld.

Med badkaret kom tre kompromisser för min del.

Kompromiss: Bottenventilen gick inte att hitta i vitt någonstans. Det fanns i trendiga mässingtoner av alla dess slag (trendvarning), men inget vitt. Det fick bli en klassisk i krom. Det gör inte så mycket för helheltsintrycket en får när en äntrar badrummet då bottenventilen inte syns först en kliver fram och tittar ned i karet.

Kompromiss: Märkliga detaljer.
Karet hade någon märklig detalj utan funktion i guld som du ser i bild ovan. Vad den är och gör förbli ett mysterium. Det fanns inget annat än att den fick bli kvar.

Kompromiss: Gamla märken.
Karet hade varit inkaklat på ena långsidan vilket innebar att jag var tvungen att inreda så att den kaklades in på samma sätt. Anledningen var att det var lite rost och fula märken från det tidigare kaklet. Helt klart en begränsning när jag planerade badrummets disposition.

Jag vet inte vad karet var av för märke eller om det ens är från samma årtionde, men det var i exakt samma ton som IFÖ-grejerna...

Men satan vad fint det blev!

3 kommentarer:

  1. Den märkliga detaljen är troligen ett fäste för en kedja till badkarets bottenventil.

    SvaraRadera
  2. Den märkliga detaljen är troligen ett fäste för kedjan till badkarets bottenventil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan ha varit det, men det fanns en tillhörande propp med kedja. Kedjan i sin tur gick igenom en guldig, rund grej som skulle sitta skruvad i väggen. Blir förvirrad över att det skulle finnas två varianter till kedjan.

      Radera