tisdag 7 februari 2017

Badrum klart men oinrett (badrum renovering)

Det var en märklig känsla när hantverkarna drog i fredags och gav mig nyckeln tillbaka. Så himla skönt att inte längre behöva anpassa mig och ha koll på allt de gör. Jag var så slut i kroppen i fredags att den gjorde ont. På riktigt gjorde ont.

Det som däremot är bra är att alla dagliga kontroller, alla dagliga telefonsamtal till byggledaren, all övertydlig och upprepad kommunikation, allt kroppsspråk med tidvisa missförstånd (själva snickaren på plats kunde ingen svenska och knappt engelska) och alla vändor till Bauhaus, Clas Ohlson, kakelspecialisten, IKEA osv i över 2,5 månads tid har givit gott resultat! Ja, ni hör, det är minst sagt mycket jobb att anlita hantverkare och jag betvivlar att jag hade fått detta fina badrum utan allt ovan.

Duschen till höger, arbetsbänk till vänster.



Badrummet är ännu inte inrett, men låt mig "promenera dig igenom" vad som gjorts och med vad.

Kommoden ovan. När jag kollar på kommoder på Bauhaus utställning i Länna började de i pris på 10 laxar och då fick du inte ens med handfatet. För en kommod som inte kommer från IKEA tycker jag att du ska räkna med 20.000 kronor och uppåt för att få en komplett möbel att tvätta händerna i.

- Min kommod kommer från IKEA och är från den populära serien Godmorgon. Dock är den matta, vita färgen som jag har valt utgången. Den är 100 cm bred och handtagen ingick. Pris 2.200:- ungefär.

- Bänkskivan är också från IKEA, men från deras köksavdelning och heter Ekbacken. Den är (även om det inte syns) dubbelsidig med grå undersida. Framför allt har den kantiga kanter och inte rundade vilket jag tycker känns mer "kök". Hyllorna på sidan av kommoden är av spillbitar från bänkskivan som kostade 399:-.

- Handfatet är ett oanvänt original från IFÖ som kom med mallen i ett förslutet kuvert (mallen för att såga ut hålet i skivan där fatet ska sänkas ned) i originallåda. Inklusive frakt betalade jag cirka 1.000:- för det. Det är alltså inte inhandlat från IFÖ utan från en random snubbe jag hittade efter en snabb google-sökning som sålde ett större restlager och kunde tänka sig skeppa med DHL.

- Blandaren är från Tapwell, heter Rin och är vit. 1.995:- typ.

- Bottenventilen är också vit, kommer från Noro och kostade 349:-

Arbetet med att bygga allt kostade lite extra; 2.400:- efter ROT. Så totalt för denna unika lösning landar på cirka 8.350:-

- Spegeln med art deco-mönster kommer från IKEA och har kaklats in, eller rättare sagt limmats in tillsammans med kaklet (blir lyxigare). Den kostade 299:-

- Lampetterna kompletterar retro-känslan! De heter Bernadotte och kommer från IFÖ Electric, men kan köpas lite varstans. Mina är inhandlade på Byggfabriken (läs HÄR varför du ska köpa där och inte på Nacka Byggnadsvård).

- Uttag med lock krävs inom en viss längd från öppet vatten. Denna är från Schneider och heter Exxakt. deras Retro-serie hade tyvärr inte uttag med lock.


- Badkaret är upphöjt till ungefär 85 cm (samma som arbetsbänken och kommodbänken). Denna ovanliga höjd är en vattendelare kan vi minst sagt konstatera. Vattnet delas exakt där de korta och/eller de gamla personerna inte alls förstår varför karet är så högt upp och de långa (från med min längd) tycker det är asfett och nice. Med ett upphöjt badkar blir badupplevelsen lyxigare. Jag kommer dessutom kunna tvätta hundar, mitt hår och skölja saker som är smutsiga utan att bryta ryggen. 

Badkaret är från 1970-tal, av gjutjärn och i exakt samma rosa nyans som toalett, handfat och kakel. Jag hittade det på Blocket för 300:-

- Inspektionslucka i vitt metall. Vet ej märke eller pris då byggledare köpte in den, men han konstaterade att han fick leta i flera butiker för att hitta just en vit.



- Sargblandare från Hansgrohe, modell Puravida i vitt. Tillsammans med inbyggnadsblandaren landar priset på 11.000:- om du har tur.



- Bottenventil badkar var helt omöjligt att hitta i vitt. Fick bli en vanlig i krom.
Jag plåtar från dörröppningen..



- Toalettstol från IFÖ, modell Aqua 21 i rosa. Detta är ett oanvänt original som kom i sin originalförpackning dock inte med originalsitsen. Jag köpte den tillsammans med handfatet och med frakt kan vi säga att jag betalade typ 2.000.- för den.

Eftersom den endast har en spolknapp, inte en vardera för stora respektive lilla toaletten, så löste jag det så att den spolar endast 3 liter vid ett knapptryck. Behöver du spola efter stora toaletten får du helt enkelt hålla nere knappen så att hela cisternen töms.


- Spolknappen på toalettstolen var från början i silver, men jag köpte en ny på Bauhaus i vitt för 99:-

- Toarullehållaren i porslin kommer från Byggfabriken och kostade 285:-


- Att hitta en vit handdukstork är inte lätt såvida du inte kan tänka dig köpa en "designad" för 8 tusen spänn (ej skämt). Denna märkeslösa tork köpte jag i sin originalförpackning via Blocket för några hundralappar. 

- Elpatronen till handdukstorken kostade 1.500:- på Bauhaus.

- Dörren är original. Har inga planer att måla om den...


- Duschen. Oh, the sweet, beautiful dusch. Den är egentligen en platsbyggd lösning då den tänkta duschfronten inte funkade i källare. Jag har bara 210 cm högt i tak och den var på 215-220 cm. Den heter Linc 21 kommer från INR - verkligen en genialiskt produktidé. Du köper en "front" och installerar utan att bryta tätskiktet i ditt badrum. Hyllor och blandare ingår, men du kaklar hur du vill själv - se den HÄR.


Vi fick helt enkelt inspireras av deras produkt och bygga en egen. Vi har satt in LED-slingor bakom i varmvit färg. Hyllorna bakom är måttbeställda hos glasmästare, 4 stycken på varje sida samt en tvålkorg. På så vis slipper vi se alla fula, kalkiga schampoflaskor.

Notera avståndet under fronten (där snickaren nu tagit bort limrester undertill) ned till golvet. Det är för att vatten som kommer bakom ska kunna rinna ned i golvbrunnen.

- Blandaren kommer från Hansgrohe, modellen är Puravida i vit/krom som tillsammans med duschmunstycke och skena kostade typ 8.000, något sådant. Det som är bra med detta duschmunstycke är att det är enormt! Det fungerar som den taksil jag inte har höjd att installera i källaren :)

- Fronten och sidorna är kaklad i Fabresa 15x15 cm laxrosa (blank) som finns för 255:-/kvm hos Kakelspecialisten. Fog i silvergrå.

Priset för arbete och materiel (dock ej blandare och duschmunstycket) efter ROT för denna platsbyggda skönhet landade på 16.200:- (vilket är mer än om du köper INRs duschfront där LED-slingan inte ingår).

- Golvbrunnsilen är vit metall.

Gick inte att fota bättre än så här bakom duschfronten.

Jag plåtar från duschen.

I brist på en nytagen bild får jag använda en gammal bild på arbetsbänken och "tvättstugedelen" av badrummet. Snickaren är bonus.

- Bänken är Ekbacken, vit/grå från IKEA, 399:- 

- Tvättmaskinen är samma som innan. Ej köpt ny.

- Det runda stödbenet i vit metall köpte byggledaren in.

- Lampetten som inte alls syns i bild är Bernadotte dubbel från Byggfabriken, 695:-

I hålet är det förberett för torktumlare, men jag använder inte det idag så där kommer tvättkorgarna att stå. Dock himla bra om jag skulle få för mig att sälja och en barnfamilj flyttar in.

- Syns inte i bild men det finns ett uttag här med timer så att en inte lämnar strykjärnet på hela natten :)

Nöjd Marie med rosa skjorta samma dag som det blev klart.

Det som inte syns i bild är fläkten; en Pax Passad 31.

- Kaklet är från Bauhaus, deras märkeslösa vita, matta kakel. 15x15 (59:-/kvm) samt 20x20 cm (69:-/kvm). Fogfärg i silvergrå.

- Vägglisterna för att bygga kanter med är i metall, runda (för att få retro-look) och vita.

- Klinkers är från Bauhuaus, Whitestone 30x60 cm (319:-/kvm) och Seastone 30x60 cm (299:-/kvm). Fogfärg i antracit. Dessa klinkers är alltså tvärskurna för hand av snickaren och sedan slipade. Sergels Torgs-mönstret går alltså inte att köpa i butik.

- Arbetet med att specialsätta allt kakel "huller om buller" samt arbetet med att skära och slipa alla klinkers diagonalt var så skamligt billigt att jag inte förmår mig att skriva ut det här. Låt oss säga att det skulle kostat detsamma eller mindre om jag hade valt ett dyrt kakel och dyra klinkers (typ marockanskt eller från Stiltje) och snickaren hade lagt allt på några dagar på plattsättning istället för på tre veckor som detta tog totalt. Han var såååå noga. Du kan läsa ett tidigare inlägg om kaklet HÄR.

- Golvvärme kan jag tänka mig att folk undrar över och ja, det finns vattenslingor i betongen sedan tidigare när jag renoverade sommaren 2014. Det hade inte gått att gå med bara fötter på ett källargolv utan värme i. Det känns som typ en spikmatta på fotsulan då :)

- Duschdörr - eller snarare saknaden därav! Ja, för jag hade ju köpt en fin duschdörr i glas, men när den fabulösa duschfronten kom på plats kände jag att det var synd att gömma den bakom en (troligen kalkig) duschdörr. Jag testduschade så snart blandaren var på plats och kunde konstatera att det inte stänkte så värst. Jag får skrapa några skrap efter varje dusch vilket det är värt. Dessutom slipper jag tvätta duschdörren.

- Värt att nämna är väl också att vi tagit ned trappan ned till källaren, tagit ned några väggar och på så sätt fått en extra kvadratmeter. Inte för att rummet var litet, men det blev bättre med vinklar. Du ser den extra kvadratmetern där kommoden nu är. Det utrymmet hade annars varit typ 60 cm brett.

- Rören i taket. För den som noterat så är dessa inte inbyggda. Anledningen är främst ekonomi och helt ärligt tycker jag att det är tryggare att se var rören går, om de skulle börja läcka eller om jag skulle vilja dra om något så blir det betydligt lättare. Dock har vi tagit bort en del "döda" rör samt dragit om det inkommande vattnet direkt till varmvattenberedaren utanför rummet istället. Lite smågrejer bara, men rörarbete är ju alltid dyrt.


Slänger in lite förebilder här nedan.

En förfallen duschkabin.
En riktigt smulig vägg. Här är idag alltså arbetsbänk.
Förberett med fall, brunnar och golvvärme. Idag står badkaret där torkställningen står.

1 kommentar: