tisdag 23 januari 2018

Sättsteg i trappan med bakljus

Stoltheten personifierad.

Vet ni. Jag har hållit på en massa i december med renoveringen. Så här i mitten av januari är jag trött, energilös och totalt utan ork att ta mig an kroppsarbete så god tid nu att berätta om grejer jag hunnit med.Arbetet med att sätta upp sättsteg (de vita skivorna du ser i trappan) med trappljus har jag funderat på länge. Planen att ha sättsteg har funnits från start framför allt då hundarna inte kommer våga gå i trappan utan dem. Dessutom ska det ju bli förvaring under trappen med en dörr in och då behöver ju det utrymmet att gömmas.Planeringen har jag jobbat på sedan trappan blev klar i somras. Jag har dels inte vetat hur en bygger sättsteg och dels inte vetat vilken ljuslösning som är mest prisvärd och lättast att genomföra.

Men så kom jag över några riktigt fina slingor i LED på Rusta i november. Det är ingen idé att jag länkar er för att det är en säsongsvara som de bara tar in på hösten. Slutsålt innan julen ens hann infalla. Om du letar efter ljusslingor i LED, se till att det är i varmvitt sken. Oftast är LED ganska vitt och kallt annars, tyvärr. Det som var suveränt med denna slinga var att den var kopplingsbar vilket är svårt att hitta så billigt, det vill säga du kan koppla ihop flera slingor till en enda lång. Sen sätter du dit en startkabel som har stickkontakt.

Monteras ut med kanten i detta fall eftersom en ljusslinga ska få plats bakom. Annars ska den nog in en centimeter.

När slingorna var inköpta började med arbetet och vips var det klart! Ja, faktiskt så var det så det kändes när jag var klar trots att momenten var många. Men jag hade sådant GO!De här "barnsäkerhetpinnarna" som jag kallar dem (vet inte alls vad de heter på fackspråk) kom med trappan. De hade jag inte satt dit då jag inte visste hur jag skulle lösa det med sättsteg och ljussättning. De fick vänta, men det smartaste hade ju annars varit att montera pinnarna innan trappan monteras ihop över huvud taget. Anledningen är att du annars inte riktigt kommer åt. Jag har en sådan där mojäng som en sätter på skruvdragaren och som böjer sig in i trånga utrymmen. På så vis kunde jag borra fast dem.

Måttband i cerise (har också en tumstock i samma "familj") kommer från Clas Ohlsson. Min mamma köpte till mig då hon vet att jag gillar rosa :)

Bakom varje pinne borrade jag in en skruv som stack ut cirka 1,5 centimeter. Från början var tanken att slingan skulle ligga under den och inte slinka upp och ge för lite sken ned på trappsteget. Men när vi satte igång och monterade alla delar så insåg jag att slingan var tvungen att ligga i överkant. Ljuset föll sig inte fint annars. Svårt att förklara, men...

Det här steget med skruven skulle jag dock rekommendera att skippa eftersom det inte riktigt gav något.


Sättsteg gör du med fördel av 6 mm MDF.

Använde jag det? Svar: Nej.

Anledningen var att jag satt/sitter inne på en del gipsskivor som jag fått gratis. Med tanke på att de var rätt tjocka, 11 mm, så var min bedömning att det skulle funka i och med att min trappa är rätt smal. Så jag bestämde mig för att köra på dessa.

Jag grundmålade gripsskivorna liggandes (de alltså, inte jag), två lager. Efter det skar jag till flera längder med djupet/höjden 20 cm vardera.


Jag kapade "plankorna" av gips. Hade en till övers i fall att jag skulle sumpa måttningen på någon.

Elva sättsteg i nummerordning.

En eftermiddag och kväll tog det att måtta varje steg. Min trappa är ju inte rak. Den har två vinklar så inget steg ser likadant ut.

Jag kapade till bredden och sedan slipade jag kanterna så att skivan skulle gå in där den sedan skulle skruvas fast. Om du tittar noga på bilden ovan ser du att varje skiva har en egen vinkel på ändorna.

Den här fasen var pillig, men faktiskt inte alls så svår som jag trodde.

"Jacken" är där ljusslingan skulle stoppas in innan skivan monteras.

På tork.

Sättstegen kan eventuellt komma att ta en del stryk i och med tofflor/skor eller dammsugarmunstycken som stöter i. Därför gav jag dem ett extraskydd. MålarenBauhaus rekommenderade snickerifärg rakt av. Snickerifärg tål ganska mycket - titta bara på dina egna golvlister!

Jag hade faktiskt snickerifärg hemma, men jag hade också nästan en halv liter golvlack som jag inte vet när den skulle användas. Så jag drog på tre lager av denna genomskinliga lack för att göra slut på burken och det funkade ju alldeles utmärkt.

Hyllor ska upp här.

Så här ser det ut under trappan. Slingan slingrar sig helt enkelt genom alla stegen, nedifrån och upp.

Det som är lyckat med denna lösning är att slingan ju ger ljus i garderoben under också; win-win!

Momentet då sättsteg och slingorna kom upp har jag inga bilder från. Grannen Thomas gjorde en insats och hjälpte mig här eftersom det var flera moment i ett; slinga in slingan och borra upp sättsteget på samma gång. Han slingrade och höll upp skivorna när jag dubbelkollade att allt satt rätt och sedan borrade.

Vi gjorde det knappt på en timma eftersom arbetet jag förberett var så väl.

Upplyst trappa ger mysigare och varmare känsla när en kommer ned i källaren.

Jag är helt amazed över resultatet! Tänk att det blev så bra. Det är så svårt att inreda med ljus plus att sättstegen lutar lite mer åt finsnickeri. "Hur ljust eller mörkt skulle det bli? Blir vita sättsteg tillräckligt eller för mycket med ljus till? Kommer sättstegen se proffsiga ut eller kommer det bli glipor som avslöjar nivån på mina kunskaper?"

Men WOW. Jag är så otroligt glad att jag vågade och orkade satsa på detta.

Material:
Totalkostnad ljusslingor från Rusta, fyra stycken plus en startkabel: 460:-
Gipsen var i mitt fall gratis.
Grundfärg och lackfärg hade jag hemma.
Gipsskruv för trä hade jag hemma (3 st/steg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar