tisdag 18 december 2012

SVT-dokumentären Kumaré

(Trailer)

I min sjukdomsyra fastnade jag framför Kumaré på SVT. På svenska kallade de dokumentären för Guru Lurifax. Verkligen en SVT-översättning...

En amerikansk kille med indiska päron, uppvuxen med sina föräldrars religion och ritualer, men också med de amerikanska från skola och övriga samhället. Han menar att många i väst letar efter svaren i öst, hos spirituella ledare. Men de här spirituella ledarna - har de verkligen fler svar än vi själva? Är de kanske bara "full of themselves"?

Han låtsas vara guru och får ett större gäng följare som lyssnar blint på hans lära. Den går ut på att det inte är han - Kumaré - som har svaren, utan de själva. De får själva sätta upp sina "commandments" på sina "camps" i Arizona som han och hans två assistenter leder. Följarna avgudar honom.

Sjukt intressant. Religion kan vara så himla bra. Folk som tror är bevisat lyckligare än vi som inte tror (hur man nu mätt det?). Samtidigt så är ju tro bara hittepå i slutändan. Det är i alla fall vad Vikram Gandhi, låtsasgurun, vill mena.

(Vikram på Tedx)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar