lördag 30 maj 2015

Väggar på film

(She's got my back!)

För många år sedan hyra min Gamla Enskede-granne Gudrun ut sitt hus till en filminspelning. Teamet målade då om de vita väggarna så att de blev som bilden nedan (där Svea ligger inne i salongen och äter torkad oxstrupe).


Anledningen är för att vita väggar inte funkar på film. Det blir knas! Kameran gillar dem inte! 

Och nu när jag vet detta, så är det ju superuppenbart. Varenda serie jag tittar på så har det fiktiva folket ganska mörka väggar med vit bröstpanel och vita lister. Nu kommer ni också att se det!

torsdag 28 maj 2015

Karin hjälper mer bygglovsansökan

(Höggravid)

Grannen Maraton-Karin har gjort precis det jag vill göra med min garagedörr; bytt ut den till en finare groventré med fönster.

Jag var över hos henne i helgen som gick för att lära mig hur en gör en bygglovsansökan! För det behövs nämligen för detta ingrepp. I didn't know och tur var väl det att jag lärt mig det.


Grejerna du behöver är:

  1. Ansökningsblankett. Hämtas ut på nätet.
  2. Kontrollplan. Se nedan. Den hämtas också ut på nätet och där fyller du i hur du tänkt gå till väga, med vad och vem som ska göra det.
  3. Fotomontage. För att illustrera hur det ska se ut när det är klart. Görs enkelt i typ Word.
  4. Ritningar från Stadsbyggnadskontoret a) Fasadritningar på den sida av huset som har garageporten. Rita in dörr och fönster. b)Invändig ritning med dörr och fönster. Uppifrån?
  5. Situationsplan. Din tomt bredvid alla närliggande tomter.
  6. Produktblad på just den dörr och det fönster jag ska ha. Finns ju oftast på sajten däirfrån du handlar den. 



(Bra med ljusinsläpp)

Så snyggt! Ej målat, men riktigt trevligt med dörr och fönster istället.


(Alice tar Karins hund Beppes goshörna i köket)

(Adepten som ska lära sig ansöka om bygglov)

onsdag 27 maj 2015

Vattentunnan på plats

(För att det ju regnar ibland)

För ett tag sedan frågade jag på Fejsan vad fasiken den stora gröna tunnan på min tomt var till för. Jag fattade att det var något med vatten, men fick inte ihop det.

Men nu vet jag.

(På plats vid stupröret)

(Hålet i locket var ju utskuret exakt efter stupröret)

(Återvinna vattnet!)

(En tapp att tappa över vattnet till en kanna och vattna växter med)

tisdag 26 maj 2015

Villafix i helgen som gick

(En solig helg)

Jag hann fixa så otroligt mycket i helgen - och det kändes i kroppen igår på måndagen.


Det bästa sättet att tillbringa en lördagskväll är på verandan när kvällssolen ligger på. Jag målade ett par ramar i smutsig guld (antik känsla) som jag köpte typ 1997 på Åhléns.

Jag målade också en Årstiderna-låda som jag fått av grannen. Den får de frukt i. Jag tänkte ha den till att lägga all elektronik från TV-bänken i den (digi-box, nätverksbrygga, larmgrejer, ja allt!). Bra med ventilation i den :)


Vit grundfärg för snickerier använde jag. Drog på ett tjockt lager som torkade ganska snabbt den torra kvällen.


(Svea njuter på tomten)


Var ganska bakis från firmafest kvällen innan så jag satte mig pladask ned på verandagolvet och orkade inte ens hämta en stol. Helt slut.


Under söndagen klippte jag gräs, placerade vattentunnan rätt (ska visa bilder sen) och fick upp den fina retrohyllan som jag köpte år 2000 i en antikaffär på Upplandsgatan. Jag minns att den kostade 600:- Så bra pris hittar en nog dem inte för idag. Det var då jag köpte lägenheten inne i stan och jag har ännu inte tröttnat på den fina hyllan. Det är det som är så bra med retro-prylar.

(Äntligen uppe)

måndag 25 maj 2015

Ingen dispens i Tallis

Det här är lite intressant.

Det finns ju generella regler och så finns det områden som har dispens från dessa. Det kan vara bra att specificera att det gäller ett visst område när du frågar stadsbyggnadsnämnden om regler. Annars svarar de bara just generellt för hela din kommun.

Men så till det intressanta.
Två grannar pratar om placering av ett växthus. Växthus-grannen menar att Tallkrogen har dispens från regeln om 4,5 meter från tomtgränsen såvida en inte har den angränsande grannens tillstånd. Här ska endast 1 meter gälla - enligt hen.

Det där är bra för även mig att veta, då jag bor i Tallis, så jag skickade ett mail och frågade SBK. Fick svaret nedan.


lördag 23 maj 2015

Stödmur in the making


Åh, jag älskar när det händer saker här med huset. Nu är vi igång med bygget av en stödmur utanför garageporten. Den där nedfarten är ju totalt onödig då ingen bil ska in i garaget. Den har jag ju i i carporten. Folk (typ alla) fattar inte var de ska in på tomten när de kommer till mig. Det blir också ett gjutet golv med lutning till markbrunnen och ett litet förråd för bråte och utomhussaker utan värde.



Planen på lång sikt är att fylla igen hålet som blir efter att muren är murad, bygga en grind och anlägga en liten gång in till tomten.

(På prommis i Skogis när de jobbar på tomten)

fredag 22 maj 2015

Rabarberpaj - första för säsongen


Igår gick jag ut i trädgården och knipsade några färska rabarberstänger. Sen gick jag in och gjorde mig säsongens första rabarberpaj. Den blev väl så där, men det är ju ingen en skriver i en blogg. Här är allt topp!

Och imorgon börjas det muras här. Berättar mer sen. 

onsdag 20 maj 2015

Priserna i Tallkrogen nu för tiden


Yaowsa!! 1,5 år har jag bott här och priserna har sedan dess stigit. Fick denna flyer i lådan idag. 

Är glad att bo här. Bästa stället!

tisdag 19 maj 2015

Marmorbordet med nya underredet - klart

(Syrrorna och jag förutspår att marmor med färg i kommer att komma tillbaka)

Och så var marmorbordet klart! Bordet som innan var ett klassiskt bord från 80-talet har nu fått en andra chans.


Det höga underredet i mässingimitation slängde jag på skroten och byggde ett nytt, modernt och lågt underrede till skivan.

HÄR
 finns inlägget om hur jag snickrade ihop underredet innan målning.


Bordskivan sitter inte fast i benen utan den bara ligger på. Den är så passa tung att det inte finns någon mening med att fästa på något vis. Även på originalbenen låg det endast ovanpå och vilade.

(Jippi för vårt nya vardagsrum!)

(Syrran godkänner)

(Här skymtas det gamla underredet)

Jag har målat det i en metallic-färg som faktiskt var lite vansklig att måla med (hade blivit varnad).

HÄR finns inlägget med info om metallic-färgen jag använde.

(Målar sista lagret under bevakning av Svea)

måndag 18 maj 2015

Fejkade bud av mäklare själva


I klippet, som kom ut på Aftonbladet idag, berättar en mäklare om hur utbrett det är att använda fejkbud för att få igång igång budgivningar. Det är den största affär en person/en familj kan göra, något en gör för att bygga sig ett hem, en bas och trygghet. Det är ett köp en gör oftast på pengar en inte ens har!

Detta är ytterligare ett tecken på att vår värld blivit så egocentrisk. På senare år ska var person vara en en ö och den starkaste vinner.

HÄR hittar du det skrivna reportaget.

söndag 17 maj 2015

Vardagsrummet färdigmålat


Så var det äntligen "klart"! Ja, klart som i att målningen är över, men det är lite rätta till-grejer kvar och så behöver jag planera om all el också.

En lite ommöblering blev det. Jag känner mig knappt hemma än. Men bättre blev det utan tvekan!


Färgen är jag löjligt nöjd med. Bordet är också klart och jag ger er närbilder på detta i morgon.


Alice koja finns en naturlig plats (vid sidan av soffan).

Gardiner ska upp. Jag tänker mig vita längder.

(Den gula nittiotalstapeten med orange board skulle väck!)


fredag 15 maj 2015

Blandar egen färg till vardagsrummet


Jag hade cirka 4 liter kvar av färgen från köket som jag målade om i babyblått för ett år sedan. Den pastelliga färgen passar så himla bra i köket med alla bubbelgum-färger. Men i vardagsrummet kändes den för stark, barnslig och dominant. Dessutom trodde jag inte att 4 liter skulle räcka till två lager.

Så jag gick ut på en Tallkrogssida på Facebook och frågade om någon hade en slatt vitt över i matt nyans. Och ja, en tjej i området svarade och jag hämtade upp hinken på en hundpromenad. Det var nog knappt 2 liter i en något bruten kulör. Ser ni ovan? Det ser ut som smält vaniljglass med lite gult och svart i.

Den röda färgen är en hobbyfärg jag hittade i en låda.


Jag drog i all den vanilj-vita färgen och typ tre klickar röd färg likt bilden ovan. Vad ska vi säga att det blev? Typ en tesked. Alla färger (alltså rött, gult, blått och svart - inte vitt) ska en vara försiktig med när den blandas ned. Ta för lite hela tiden. Vitt kan en bara ösa på och det blir nästan aldrig någon skillnad.

Det är sjukt svårt att gissa hur färgen blir på väggen, men en tumregel är att den alltid blir liiiite starkare än en trott och lite mörkare när den väl torkat. 


Jag har hunnit dra på ett lager på hela väggarna till skillnad från bilder (ni får ge er till tåls!). Jag kan meddela att jag är läskigt nöjd med resultatet av blandningen. Shit, det där är ju nästan 50 % tur slash gissning :)


Nu ska jag sluta blogga och måla att rummet kommer i ordning någon gång!

torsdag 14 maj 2015

Restaurangtips

(Söderort 1973)

Ah! Ledigt! Jag ska måla klart vardagsrummet så att jag kan städa upp hemmet.

Och till er skulle jag vilja tipsa om tips jag redan tipsat om :) Några krogar som vår (alltså Allt om Stockholms) matbloggare Rebecca listar utanför innerstan. 3 av 4 hittas i Söderort och hon verkar inte ens bo här. 2 av dessa har jag skrivit om här i bloggen.

HÄR hittar du Rebeccas tips.
HÄR hittar du den ena av mina upplevelser och HÄR hittar du det andra. 

onsdag 13 maj 2015

Sanningen om det "sänkta" ROT

Att ROT sänks 2016 tycker jag är toppen! 50 % av allt vitt arbete har en kunnat dra av - det är ganska mycket. Behövs så mycket för att stimulera en sektor? Taket har i kronor varit 50 lax.

Att stackars sossarna lovar att inte röra ROT och sen göra just det efter att ha vunnet valet är väldigt sorgligt. Det där brutna löftet kommer att hänga kvar.

(Grannens körsbär blommar och skuggorna faller på min fasad)

Men. Vad är det som sänks egentligen? Jag har hört siffrorna 50 till 30. Är det % vi snackar eller är det kronorna, dvs taket? There's a big diff here.

Jag och Maraton-Karin pratade om detta på en av våra hundpromenader och hon hade inte heller svar på detta. Det är ju stor skillnad på de två.

Tänk de två olika scenarierna:
1. Du får dra av 50 % upp till 30 lax per person.
2. Du får dra av 30 % upp till 50 lax per person.

Svaret läste jag härVi i Villa nyss. Det är procentsatsen som sänks och taket på 50 lax per person kvarstår. Med andra ord: För en alldeles vanlig villaägare (kanske inte för en lägenhetsinnehavare) så kvarstår ROT-avdraget. Låter supersunt detta.

HÄR är Skatteverket info om ROT idag 2015.

tisdag 12 maj 2015

Inspired! Fönster inomhus

(Hemma hos Ninnie)

Ninnie från syjuntan köpte tre gigantiska industrifönster och lär sätta upp en ny vägg mellan sovrum och vardagsrum. Se resultatet på bilden ovan. Väggen är inte spacklad än, men ändå ser en hur snyggt det kommer att se ut när allt är klart!

Inspirationen hämtade hon från något Instagramkonto med inredning - se bilden här nedan.

Jag vill så klart också ha så, men jag har liksom inga väggar att avvara! Vad ska en möblera mot :)

Priset för hennes fönster var 3.500:- ex moms som hon hittade hos någon återförsäljare (de är alltså begagnade). Vi gissar att de i utpris i butik skulle ligga på 10 lax styck inkl moms...

måndag 11 maj 2015

Är igång med målning i vardagsrummet

(Sparmålar)

Det har varit ett par riktigt fullbokade veckor. Jag skulle ju egentligen målat vardagsrummet över Valborg, men var seg i starten. Jag har ingen ursäkt mer än att jag är seg. Så... hela veckan stod vardagsrummet i kaos och alla kvällar var ägnades åt annat. När helgen kom stod tre dagar Popkollo-möten och konferens på agendan. Smart av mig.

Men i söndags satte jag igång med att maskera klart alla lister och till och med sparmåla en vägg (se blden ovan). Det är kanske märkligt att sparmåla endast en del och inte en hel "session", men jag tänkte att bara jag kommer framåt. Målbilden jag har i huvudet triggar mig; en ommöblering av rummet!

Ikväll har jag sparmålat klart och det är nu för mörkt för att köra första roller lagret. Det får bli imorgon istället. Med mina beräkningar kommer jag vara klar tidigast fredag kväll.

PS. Spacklingen blev jättebra - tror jag.

fredag 8 maj 2015

Vakuumförpackad jord!?



Jag skulle köpa bred maskeringstejp (den enda tejpen som är värd att använda om en ska måla om och maskera, faktiskt) på Clas Ohlson här i veckan. På väg mot målarhyllan gick jag förbi den här knasiga produkten; vakuumförpackad, torvfri jord. Du häller på lite vatten och typ masserar upp jorden när den sväller i påsen den kommer i. En förpackning ger 10 liter för 29:- men jag köpte fyra för 100:-

Bra för miljön, bra för mig som slipper kånka på tungt. Win-win.


HÄR finns produkten på Clas hemsida.