måndag 29 februari 2016

Movebybike - hållbart alternativ till flyttfirma

Naturen. En bra anledning att välja hållbart.

Jag hittade ett otroligt intressant företag som jag verkligen tror på; flyttar med cykel. Typ om du ska transportera något som ditt bohag så kan detta göras på ett vansinnigt mer miljövänligt vis än med lastbil/bil. Företaget heter Move By Bike och verkar vara grundat i Malmö, men visst finns det här i Stockholm också nu.


Ska du flytta och gillar deras idé så kan en crowdfunda via Funded By Me (HÄR) och samtidigt få en flytt. Håll koll på belöningarna i högermarginalen. På den sidan ser du också miljöjöfördelarna med att flytta med cykel. 

Prismässigt tror jag du landar på detsamma som med lastbil och två flyttpersoner, men så har du ju ett renare samvete också med detta alternativ. Ja, det vill säga om du nu bryr dig om miljö.

Nu är det ju så otroligt jobbigt att flytta som det är (inte bara fysiskt just den dagen utan med en massa annat fix så som den mentala omställningen och skriva på papper hos mäklare och så vidare) så det ska en ju tyvärr räkna in och det hajar jag.

HÄR är deras prislista för Stockholm. Observera att priserna är ex moms.
HÄR är deras sida på Facebook.

söndag 28 februari 2016

Inspired! Fint kakel på Babylon

Blankt, vitt kakel som är skuret troligtvis för hand. Fogarna är i grått och ojämna. Som ett rektangulärt patchwork. 




Det här hittade jag inne på toa på BabylonSöder där jag unnade mig några glas i veckan. 

Det lustiga är att det påminner mycket om en idé jag har till mitt blivande badrum och jag är så glad att se det i just blankt kakel. Jag tror nämligen att mästerverket på bilderna faktiskt skulle göra sig finare i matt kakel :) I synnerhet i ett så litet utrymme som just denna lilla vattenklosett!

fredag 26 februari 2016

Inspired! Hipstersäng med sidobord/hundkoja


En väninna till mig lade upp lite bilder på sin Face där hon visar upp vad hennes kille gjort åt henne: en säng med tillhörande nattygsbord slash hundkoja. Det här är så hipster slash jag bor i Berlin och jobbar med media att jag inte annat än älskar det :) Hallå, kolla resväskan!

Frankie

Lollo, som väninnan i fråga heter, har skaffat sig en dösöt vovve. Jag är ingen tax-människa, men denna lilla skägg-dam är så charmig. Hon verkar, enligt bilderna i alla fall, uppskatta sin koja.

Och det där med koja till hundarna är svårare än jag trodde. En fixar och har sig och så vägrar hunden använda den. Senast igår fick jag för mig att byta ut kuddarna under min klädstege (där Alice brukar ligga) till en koja som bara stod i garderoben. Hon blev helt perplex och lade sig istället på fällen nedanför sängen. Efter ett dygn fattade jag vinken och bytte tillbaka till kuddarna.

En annan failad hundkoje-story är ju den gamla tvättkorgen som jag gjorde om till en koja (se inlägg HÄR). Den var tänkt till Svea som totalvägrade gå in. Alice däremot verkade uppskatta den, men när jag sedan bytte plats på den i huset så var det helt plötsligt no-go. Hepp...


Jag har inte koll på vad det är för träslag hennes kille jobbat med, men det ser ju ut att vara massivt och den där gula tonen med kvistar i som total-flirtar med furu (om det nu kanske till och med ÄR furu) är ju verkligen up and coming. Jag är inget inrednings/trend-orakel, men så mycket har jag snappat upp.


Hur kan en säga nej?

torsdag 25 februari 2016

Radonmätning snart klar!

Nu handlar det inte om många dagar tills radonmätningen i huset är klart. Dosorna ligger en i sovrummet och en nere i källarrummet. Och nu på söndag har de tre obligatoriska månaderna gått. Det ska bli spännande att se utfallet.

Om värdet nere i källaren är OK så är ju planen att etablera två sovrum där. Om inte så är det som det är och då hittar jag på något annat. Att sanera radon är inget jag har lust att lägga pengar på.

Tips! HÄR har du ett riktigt matnyttigt inlägg jag skrev 2012 om radon.

Googlade lite bilder på sovrum i källare

200 bq är det högsta tillåtna värdet. Troligen kommer övervåningen (där det är dragigare än nere i källaren) har ett betydligt lägre värde än källaren.

En radonmätning gjordes på övervåningen 2002 som visade på låga värden - dock aldrig i källaren då den inte var bebolig. Nu när jag bytt ut hela betongsulan så är det ännu mer aktuellt att göra en mätning. Jag gör nu mätningen på båda planen, inte för att jag vill utan för att så är reglerna :) Bästa är ju att maila och fråga hur många dosor som behövs och vilka plan de ska placeras ut på.

Se tidigare inlägg om när, var och hur jag beställde mätdosorna HÄR.

Svaren får jag inte genom att stirra på dosorna utan dem ska helt enkelt skickas tillbaka till företaget som står för tjänsten. Dosorna är små, typ 5 cm i diameter, så att skicka per post är väldigt okomplicerat och smidigt.


Den här lösningen är ju en favvo, dock inte aktuell för mitt hus.

Tips! Notera i din kalender vilken dag då det gått tre månader. Du kommer aldrig komma ihåg annars :)

Biorum, kanske? (Skämtar alltså)


tisdag 23 februari 2016

Mått i porslin




Tidigare inlägg om hyllan i original HÄR.

Till min fina kryddhylla i original har jag tänkt hitta fina, lite gammeldagsa skedar att skopa med. Det är så klart inget jag sökt med ljus och lykta efter utan tänkt att de dyker väl upp när de dyker upp.

Och så idag efter ett frukostmöteSöder gick jag in på roliga TGRGötgatan. Det är en riktigt sådan där prylbutik med saker i roliga färger. Och ja, där hängde de; skedarna eller rättare sagt måtten. De är i porslin och har snirklig text. Måtten är lite onödiga som ni ser om ni läser på dem, typ 1/4 tesked. Vem använder en fjärdedels tesked...? Well, för min del spelade det ingen roll.

Endast 20 spänn kostade hela knippet!

måndag 22 februari 2016

Kakelsafari fortsätter

Tror detta är våtrumsmatta. Mycket trevligt alternativ.

God måndag!

Helgen var lugn och mitt öronont (!!) som jag haft sedan förra måndagen har avtagit. Fru doktorn hittade inget alls i mitt öra. Det såg helt toppen ut utan rött eller ens vax. Well, jag får väl avvakta.

Peronda hette denna serie

Mitt sökande efter klinkers till det stundande badrummet har dock fortsatt. I förra veckan begav jag mig till Kakeldax i Länna som för övrigt är Trygg Hansas specialist när det kommer till badrum och tätskikt, det vill säga att det Kakeldax säger att en ska göra i badrummet (tekniskt) är det som täcks in i försäkringen. Dessutom får en hela 25% på ALLT (båda ytskickt och tätskikt, mm).


Jag har varit ganska vag när det kommer till min vision, men jag kan avslöja att den rosa kakelplattan är viktig i sammanhanget. Den ställde jag mot alla klinkers jag titta på.

Samma fast blå. Dock tänker jag på typ kök här.

Mycket blixt här. Skulle säga att dessa är mer mörka/gråa.
Dessa gråa, lite mer sofistikerade är troligen dessa. Helt ärligt så är det dessa som ligger bäst till. Jag har en mood board som håller huvudet kallt på mig när jag exponeras för så mycket fina, mönstrade klinkers. Men vi får se, inget är beställt än.

Flera klinkers inom Peronda.

Riktigt fint! Dock inte aktuellt.

Dessa fanns både i gråa toner respektive blåa toner. Mycket, mycket nära varandra som ni ser.

FINT! Dessa kostade dock 2000:-/kvm medan Stonefactory hade liknande för typ 80:-/kvm.

Jag och skådisen Johan Petersson.

söndag 21 februari 2016

Inspired! Kärleksfull tavla

Mycket trevlig tavla även om jag personligen skulle skippa texten

Jag har börjat följa en sida då Fejsan där folk lägger upp sin inredning. Det är väldigt, vad ska en säga... högt och lågt. Eller kanske snarare ett bevis på att smaken faktiskt är som baken. Jag tycker det är roligt att se vad folk gjort av gamla möbler, det vill säga rustat upp och målat och så där.

En kreativ idé är tavlan ovan som en tjej gjorde genom att spela in när hon säger "Jag älskar dig" till sin kille och tagit ut ljudvågorna ur filen.

fredag 19 februari 2016

Going local!


Himla kul att jag känner TVÅ av fyra pers i lokaltidningens Veckans fråga :) Sjuksköterskan och pensionären. Känner minst sagt att jag är lokalt integrerad!

För att svara på frågan själv, det vill säga vad som är bäst med Tallkrogen, skulle vara så svårt. Det finns så mycket med detta område som är så himla bra och jag skulle faktiskt inte kunna välja mellan det geografiska läget, att promenadstråken är hur många som helst, att det är ganska anonymt och inget händer här, att det ligger nära stora vägen (73:an) så att det är typ nära allt, att trädgårdarna och husen är så personaliserade och olika varandra eftersom de är så gamla, att tuben finns här, att husen ligger nära varandra - and the list goes on! Det enda jag kan hålla med om, även om jag själv inte saknat det, är väl att det är några kilometer till vatten.

torsdag 18 februari 2016

Modelljobb i veckan

Osminkad.




Lite avbrott från villaliv och fundera på nästa steg i livet hade jag i veckan. Jag var på modelljobb för en galleria i Uppsala där jag (tydligen) föreställe mamma i en familj. Himla kul med lite medvetet tänk där alla inte måste vara nordiskt vita som det var i reklamvärlden för bara 10 år sedan.

Sminkad.

Jag har inga bilder på resultatet, men det blev superfina bilder. Alla i "familjen" var färgglatt klädda. Jag har en gul kappa, korallröd blus och creme-rosa byxor på en bild. Jag var med på två bilder och får jag chansen att dela med mig av bilderna så kommer dem så klart här på bloggen :)

tisdag 16 februari 2016

Alice the boss


Alice hjälper mig med några papper...


... och tror hon är någon slags chef. 
<3


måndag 15 februari 2016

Tips: Vika dra på-lakan


Jag kan verkligen inte hålla med om att vika ett dra på-lakan skulle vara "one of the biggest challenges" som jag kanske behöver ta mig an i mitt liv - vilket är introduktionen i videon ovan. Snacka om drama queen

Men kolla in videon som Vi i Villa postade på sin Face som visar ett superenkelt sätt att vika sådana lakan och på så sätt spara plats i garderoben.

PS: HM Home har bra dra på-lakan i fina färger. Se HÄR.

Kommunen hämtar nu trädgårdsavfall



Det här gillar jag så himla mycket; att kommunen numer erbjuder att hämta ditt trädgårdsavfall. Just i Tallkrogens fall kanske inte så många hushåll kommer ansluta sig. Vi har så små trädgårdar och kan nog ta hand om avfallet i våra egna komposter, men hey vad vet jag. Alla har ju inte en kompostkvarn att tugga sönder trädens kvistar efter en klippning. Vi har dessutom en ÅVC Trädgård väldigt nära. Däremot ser jag verkligen att stora trädgårdar eller gårdar kommer att älska detta.

Elda upp avfallet är ju också något vissa gör, men visst är det synd att elda upp organiskt material, sådant som naturen skulle må så bra av att få tillbaka?

Nu när jag nämner min kompostkvarn inser jag att jag faktiskt inte alls berättat om den trots att den inhandlades redan i höstas. Den är fantastiskt! Info coming soon :)

söndag 14 februari 2016

Tips inför hundens löp

Det blir mycket hundinlägg nu när jag inte jobbar varken på ett jobb eller på huset :)

En tjej frågade på Chihuahuablandis-gruppen på Face om tips och råd nu när hennes tik för första gången gått in i löp. Jag som har två tikar som beter sig helt olika hade en hel del handfasta tips utöver att ge gos...



1. Känn in och observera. Vad är/blir typiskt för din tik när hon ska in i löp och sedan löper. Lär dig dessa tecken så att du inte freakar vid nästa löp när hon gör något som är oregelbundet. 

Svea blir outhärdligt klängig några dagar innan löp. Hon gnyr och vill något som jag inte kan hjälpa henne med. Hon äter inte lika mycket och är tröttare, inte lika peppad på promenader mm. 
Alice är dock precis som vanligt. Inget som avviker alls. 

2. Binda eller inte binda? 

Det är upp till var och en. Svea är superduktig och slickar rent och tar bäst hand om det där på egen hand. Första dagarna kan jag få torka någon blodfläck på golvet här och där, men enligt mig bättre att hon lär sig fixa det där på egen hand. Nattetid kan dock handdukar vara bra att skydda möbler/säng Alice håller på att lära sig göra rent i underlivet och det hade hon ju inte kunnat med binda. Hon har utan tvekan blivit bättre på de tre löpen hon haft sedan jag tog över henne.

3. Håll borta från andra hundar. Hanar blir ju pilska och helt till sig vilket besvärar tiken om hon bara hunnit in i förlöp, men bra att veta är att andra tikar kan störas av deras lukt. Var observant för vad som gäller för din tik. 

4. När löpet är klart. Tvätta och schamponera tiken så att hon inte har kvar lukt som triggar andra hundar. 

5. Håll rutinerna. 

Svea vill ut och kissa hela tiden i början. Men försök hålla rutiner. Undantag är såklart ok som när till ex hon helt plötsligt ställer sig mitt framför mig och kissar på mattan!! smile emoticon!!
Detsamma gäller promenader. Hon SKA ut och motionera även när hon ligger kvar i sängen och är trött och däven. 

Summa. Svea är lika påverkad av sitt löp som jag som människa. Jag ser ibland att hon lider och då noterar jag det så klart. Alice är helt opåverkad precis som andra människotjejer kan vara. 




Angående skendräktighet som eventuellt kan inträffa sker i så fall 60 dagar efter löpet - då tiken borde fått valpar. Svea har haft detta en gång och precis som med löp så betedde hon sig mycket, mycket märkligt. Hon var genomdeppig.

fredag 12 februari 2016

Promenad i gråa februari




Det är svårt att få till en blogg-glammig bild så här en småregnig dag i februari. Pälsdamerna var iaf klädda i matchande tröjor. De matchade varandra, kopplet och mattes skosnören!


Brorsan kom förbi Enskede en kort stund igår. Hans (varsel)kläder matchade mest sig själv. 

Åh, var jag längtar till jag hänger bort vinterjackan för i år. 

Mid-day snack

Hemma fick Alice en stump morot som jag upptäckt att hon gillar, precis som matte sin. 

torsdag 11 februari 2016

Inspired! Ambitiös hundtrappa och utsiktsbalkong

Bild lånad från Chihuahuablandis-gruppen på Face

Hallå! Smartaste hundtrappan, eller? Well, den är väldigt ambitiös i alla fall. 

Själv har jag ju ställt soffan framför fönstret så att damerna kan klättra upp och speja ut. Mycket uppskattat, kan jag tala om. Harjag varit iväg så står de där och väntar när jag kommer.

onsdag 10 februari 2016

Syjunta med orangea kappan


Hola, amigos! Igår var det syjunta igen med gamla Bladet-kollegor. Vi har kört nu lite så där månadsvis (oftast varannan månad) sedan tre år. Jag behöver ju sy oftare än så (alltså inte för att jag har så mycket som behöver sys, utan för att jag tycker så mycket om det) så jag är ju med i några mer eller mindre organiserade juntor. I går var vi hemma hos Gudrun i Gamla Enskede - en kortare hundpromenad från mig.

Lama lagar en märkesklänning
Jag kämpar på med min vår/höstkappa som jag påbörjade hösten 2013 (eller något sådant), men fastnade. Trots att kappan är en enkel kappa svåra moment så som manchetter, passpoaler, slag eller ens en slits så är det ändå en kappa. Det är är lite klurigt och jag har dessutom extra foder i fodret.

Men så tvingade Gudrun mig att ta upp projektet och färdigställa det. Det har det egentligen aldrig varit fråga om något annat för köper en tyg och material för 1.500 kronor så syr en klart. Så enkelt är det.

Gudrun lagade rödbetssoppa
Just nu är den del handsömnad för att som ska fållas. Efter den ska ärmar och axelvaddar monteras. Sista momentet är att handsy på hakarna som stänger kappan.

Handsy


tisdag 9 februari 2016

Testat alla yoga-pass nu

Snodd från Brad Scott Johnsons Insta-konto.
Han är en amerikansk pastor som postar många bra citat.

Nu har jag testat alla tre passen som Tallkrogens Yoga ger:
  • Pilates-yoga
  • Yoga
  • Yin-yoga


Den sistnämnda var jag på igår och det var minst sagt lugnt. Avslappning och stretch. Stretchen är i synnerhet bra för mig som promenerar så mycket och sällan stretchar sätesmuskel. Om sätesmuskeln är stretchad så har en oftast inte ryggproblem... När jag får panikont i ryggen så har jag lärt mig att jag ska tänja rumpan länge och åt alla håll det går (eftersom muskeln där är rund).

Ja, jag kan fortfarande inte annat än rekommendera detta ställe :)