lördag 18 maj 2019

Finishing round 3 (almost) - transition profile

There is a whole lot of smaller projects in the hall entry left to fix. 

Det finns en hel del småfix i hallen kvar. Som vanligt handlar det om lister, foder och fönstersmygar.

I will focus on the projects where I have already bought the stuff for. So in this case, only te transition profile, not the other stuff you see in the pics.

Min finish-runda som jag satt igång med handlar om att få klart allt sådan här småfix i huset och i trädgården, men jag ska vara ärlig med att jag kommer att börja med de projekt där jag redan köpt grejen - men bara lyckats skjuta upp det i 1-3 år :)


Så i hallens fall kommer jag inte fixa allt ni ser på bilderna, utan det kommer bli fokus på den övergångsprofilen som funnit i min ägo sedan 1,5 år tillbaka.

I installed it while talking n the phone. That's how easy it was and still it was put off for too long...

Den kom upp samtidigt som jag pratade i telefon. Så lätt var det och ändå skjuter jag upp det. Herren min.

Jag kämpar vidare med mina finish-projekt. Som sagt; ska vara klart innan årets slut.

torsdag 16 maj 2019

Finishing round 2 - garden gate

After three years of having the un-opened package of hinges, I finally took the time and effort to finalize the garden gate.

I installed this gate THREE years ago and since I have dogs I use it several times daily. I needed to strengthen the construction with an extra hinge, the longer one you see on top, so the gate wouldn't wobble every time I opened it.

Please join me in the finalizing all the unfinished projects around the/your house. I have set up a mental list of everything lying around. The goal is to be done by the end of the year 2019.


Jag är fast besluten att jag ska avsluta alla "finish-projekt" runt om i huset och i trädgården. Ni vet de där grejerna som inget annat hänger på, det allra sista så som att sätta upp en list eller en krok. Det är sådant där som man har en tendens att göra först när man bestämt sig för att sälja huset, det vill säga man gör det inte för sig själv utan för någon annans skull... Nej, man ska vara snäll mot sig själv och ett sätt att vara det är att man avslutar finish-projekten så att man kan njuuuuta av sitt hem.

Jag har en massa sådana projekt hemma hos mig och säkert du med. Jag har satt upp en lista (visserligen bara mental, men ändå) och den listan ska betas av under året 2019. Sen ska alla smågrejer vara fixade och klara.

Senast fixade jag en hylla, en krok och en klocka i badrummet så att det nu är helt klart trots att snickarna lämnade mig januari 2017. Det är mer än två år sedan :/ Se tidigare inlägg HÄR.

Jag tror inte att jag på något sätt är unik här. Jag tror vi är många som gör så här; skjuter upp på grund av inte så bråttom med dessa finish-grejer egentligen. Det är roligare att starta nytt.

Igår kväll fixade jag äntligen till grinden som jag använder så ofta varje dag eftersom jag har hund. När jag installerade grinden - för TRE år sedan - missbedömde jag hur hakgångjärnen borde sättas upp. Jag köpte ett till par hakgångjärn för att komplettera med ett till högst upp. Blev det av? Nej, det paketet har legat oöppnat i min källare sedan dess. Alltså i nästan tre år.

lördag 4 maj 2019

Favoritkopparna I heart Tallis

Cups that I sell in my home district in Stockholm!

Stockholm bjuder på ett kallt maj :/ Jag hade satt igång ett projekt i trädgården med att sätta upp en ny grind in till grannen, men så blev det typ mars igen. En vill ju inte behöva frysa i onödan när det gått en hel vinter av kyla. Idag är det bara fem grader och växlande molnighet.

Däremot har jag såklart tusen andra inomhusvänliga projekt på G. Jag har satt ihop nästa nummer av Tallkrogsbladet som just nu är på slutkorr innan det går till tryck. Krönikan skrev jag som vanligt i sista sekund. Jag håller på att avsluta det allra allra sista på den orangea kappan där jag behöver korta upp fodret som blev för långt och sy på några knappar. Jag har inte gjort något på sovrumsgarderoberna i källaren sedan en månad och skulle kunna ägna mig åt det idag, kanske? Jag håller på med årets odling där jag alltid är sen med att så, men jag tycker att plantorna ändå hinner ikapp här då mina fönster ligger i söderläge och min odlingslott likaså. Nästa helg är det loppis i Tallis och jag ska sortera fram det jag har att sälja.

Ett annat projekt jag ängar mig åt är favoritkopparna! Min vän formgivar-Jesper hjälpte mig med att justera bokstäverna för att efterlikna i <3 NY-logon och så återanvände vi ett hjärta som han tog fram till en kund för snart tio år sedan. Kopparna valde jag för att jag tyckte att camp fire-looken i creme-färg passade Tallkrogen som är så gammalt. De är gjorda i porslin och inte i emaljerad plåt. Jag ville ha ett par själv, men så kom jag på att ju kunde låta trycka upp ett större antal och sälja. Fler kommer ju vilja ha de där kopparna :)

Så nu är de ute till försäljning och jag de kommer vara med på bordet på Tallkrogens loppis den 11 maj, så klart.

Undra vad jag ska hitta på för kul idag då...

onsdag 24 april 2019

Sew a cushion from recycled materialIt has been a while! It is because I made this video for my new YouTube channel DIY Marie Kry. Feel free to subscribe.


fredag 5 april 2019

Built-in wardrobes (master bedroom) - part 4

Summertimes are coming to Stockholm! Winter is finally over.

Det känns att vintern är över och att våren är här. Det är soligt här i Stockholm, men ack så blåsigt.

I glued the construction to the floor and lower part of the walls. Now it is solid!

Arbetet nere i källaren har fortskridit - långsamt, långsamt men säkert, säkert. 

The floor have water heating and the walls are solid bricks.

Jag har hunnit limma fast konstruktionen där den hängde löst. Den satt fast i innerväggen och i taket, men that's it. Mot yttervägg har jag inte velat borra då det är mur där och helt ärligt är det så svårt att vara exakt när en ska borra i mur. I golvet går vattenslingor.

Jag har som ni ser på bilderna ovan, bara limmat intill hörnen.

Så nu när limmet har torkat så rör sig inte konstruktionen något - topp!

So, the plasterboard patchwork begins.

Arbetet med att gipsa detta mästerverk har tagit flera dagar. I kalendertid tog det en vecka drygt, men jag har delat upp arbetet till endast 1-2h-pass som ligger utspridda över dagarna. Det är så mycket mätande och pill att en orkar helt enkelt inte längre perioder än så. I alla fall inte jag. Det är ungefär efter en timma bara som jag märker att min koncentration sjunker och jag börjar slarva med mätandet.

Slowly, the closets are beginning to look like closets.

Även om det bara blir några gipsskivor som kommer upp på ett pass eller en kväll, så rör sig arbetet framåt. Det är en princip jag har, att arbete inte måste gå så fort (alltid), men det ska röra sig framåt.When I accidentally measured and marked on the wrong side of the plasterboard :) Well, will anyone ever tell the difference? Only time can tell.

Här ser vi ett typiskt exempel på när det går fel för att en ska tänka så mycket hela tiden och mäta; jag mätte på fel sida så att jag blev tvungen till att sätta fast gipsskivan med fel sida utåt och falsningen av kanten inåt... Lyckligtvis hände detta bara en gång och det var heller ingen katastrof.

The "night stand".

Jag ansträngt mig extra (läs: jag har gjort det svårare för mig) genom att göra små alkover som ska fungera som osynliga nattygsbord. Det blir en massa mer pill, men det är det som är så fördelaktigt med att bygga själv; du får unika speciallösningar :)

Almost done.

As you can tell from the pics, sometimes it is daylight outside and sometimes it is dark. That is because I have spread the work over so many days, but the work sessions only lasted for one or two hours. Sometimes even less.

Ibland är det dag ute, ibland kväll. Det är just för att arbetet gjorts under flera pass, väldigt utspritt. Men som ni ser så börjar jag närma mig slutet på gipsskivearbetet nu.

I saved the hard part for last; the upper part where the piping will go through the wall.

Nu väntar den sista, svåra biten. Det är den som ska ha rör genom sig.

Success.

The holes above the pipes, which no one will ever see, are great for ventilation! 

Eftersom väggen bakom garderoberna är en yttervägg har jag faktiskt funderat mycket på ventilation.  Utrymmet mellan skåpen är öppna som ni kan se på bilderna, det är bra. 

Min fundering löste sig automatiskt när jag gjorde den sista gipsskivan och hålen för rören. Där blev det ju ett hål upptill som ingen ser men som kommer att ge luft till skåpen! Eller iaf vad jag tror så får vi se hur det går. Annars kan jag sätta ett galler på gavel.

Finally done with the plasterboards - yay!

Äntligen klart. Nu väntar hörnlister och en massa spackling.

I love how the pipes are hidden in the cupboards.

Denna lösning är gjord mest för att en ju behöver garderober, men designen är anpassad mycket för att kunna gömma rören i taket - utan att bygga in dem så att en inte kan tillse dem! Jag tycker detta blev en ypperlig lösning.

The plastering/puttying that awaits. OMG. This will really put my spackling skills to the test. 

Alltså, det kommer verkligen innebära så mycket spackling för detta monster jag byggt. Men det kommer sätta mina spacklingsfärdigheter på prov. En sak jag lärt mig är att det krävs tre spacklingar - minst. Så en ska inte tappa mod efter första när det fortfarande ser illa ut.

A lot of putty work to do.

Långt inlägg med en massa bilder, men nu slut! Nu ska jag ner i källaren och spackla :) Hörs snart.

måndag 25 mars 2019

Finishing round 1 - bathroom

I have so many "finishing projects" awaiting in my house. That's the typical work that you don't do since nothing else is depending on it. It's moldings and stuff.

I have decided to finish everything within the year of 2019. Yes! The entry way, the hall way in the basement, small stuff around the house and of course the bathroom. The bathroom wash finished in January 2017. That's means it has been more than two years and that is not OK. Not to me, it isn't.


Drilling in to the cement walls or the tiles is somethings I don't want to do if not fully focused. Today was the day. Also, I had borrowed a cement drill from the neighbor and I guess he wanted me to return it rather sooner than later.

Action No. 1: The clock.
I hung up the clock on the wall so I know what time it is when getting ready for work.


Action No. 2: The hidden triple hook.

I need a hook for the clothes that I used yesterday and maybe will use again before I throw them in the washer. I placed it in a corner, behind the door.


Can you tell that it's not straight? I drilled the upper hole in the grout and the lower in the tile. And the tile is slippery...


There. Problem solved. No one can tell that it isn't straight.


Action No. 3: The shelf.

For the next action, I was smarter. Instead of drilling both the upper and lower holes, I quickly decided to just do the upper one since I didn't want to risk slipping even a bit when doing the lower one.


I drilled the upper holes in the grout and super glued the rest of the console to the tiled wall.To complete the look, I glued a small screw in the empty hole so no one can tell that I actually  "cheated" :)

A more complete look, right?

The laser spirit level is an invaluable tool.

The shelf was both glued and screwed on to the consoles.

The laundry section in the bathroom.

Finally I don't have to store the radio, flat iron and water spray can on the table. They're stored on the shelf.


Action No. 4: The small hook

This hook is also glued directly to the wall. I cut off the heads of the screws and clued them in to place too.

I welcome you to do the same; join me in this finishing challenge and get everything done in this year!

fredag 22 mars 2019

Built-in wardrobes (master bedroom) - part 3

My next step is to build shelves for the two wardrobes and bottom shelves for the upper cupboards.

I will reuse two living room tables and one desktop from the neighbor who was just about to throw them away.

This brown piece is a cut off table leg that I use as a stud to stabilize the construction.
The white console is a part of the front from the white table.

I manage to use the factory edges.

For one of the shelves, where i had to use a piece with a cutoff edge,...

.... I reused a border I got from a friend after she re-floored her kitchen. Voilà!

The desktop.

Again, the pretty factory edge.


Fronts from the brown table.