fredag 19 oktober 2018

Omställningsrörelsen

Svea lägger en kiss i det morgonfrostiga gräset.

Jag har haft svårt att själv kunna uttrycka vad det är jag känner är fel med vårt samhälle, har inte kunnat klä det i ord för att folk ska förstå. 

Vi har helt tappat greppet om vad som är viktigt och låter oss förblindas av att det senaste modet precis som en större plasmaTV är viktigt - medan det egentligen borde vara mental hälsa, att leva nära naturen, att ha tid till sin familj, att leva giftfritt. Hållbarhet är ett nice to have och inte en faktiskt nyckel till framgång (som det är enligt mig).

Men när jag försöker prata om detta lyckas jag inte förmedla vad det är jag menar. Det kan vara brister i min kommunikation, men det kan också vara ett ointresse från mottagarens sida.Och äntligen. I detta program från SR P1 talas det om den nya gröna vågen, om en "omställningsvåg" i Sverige där människor rör sig från storstäderna till landsbygden för att möta klimatförändringarna och samtidigt kunna leva ett bättre liv. Citat ur artikeln:

"Omställningsrörelsen är ett globalt nätverk av människor med ambitionen att möta utmaningarna med krympande naturresurser, miljöförstöring och klimatförändringar genom att bygga lokala hållbara samhällen."


Mer av detta, mindre av stress.

Det är precis detta jag gått omkring och funderat på mer och mer de senaste åren. Och jag tycker att problemet börjar bli mer och mer akut.

Du kan läsa hela artikeln HÄR och lyssna på programmet ovan (25 min).

söndag 14 oktober 2018

Stänger trädgården för säsongen 2018

Plockade ihop de sista fina äpplena också.

Idag har jag lagt klart det sista på friggebodstaket (bilder kommer), men framför allt gjort i ordning det sista inför vintersäsongen. Jag lade två timmar varav en till gräsklippning endast. Wow, vilken tillfredsställande känsla. Jag har inte klippt gräsmattan sedan maj. I sommar var den mest gul/beige. Den hämtade sig under september månad och jag har låtit den vara sedan dess.

Vinterredo trädgård.

Jag gissar på att gräset kommer växa mer och att jag borde klippa en sista gång i november om det är torrt någon dag då. Grejen är att jag inte kommer palla det, så jag ser denna klippning som den sista.

Annars har jag fått ett bra tips:
När du klipper sista gången inför vintern kan du klippa med lägre höjd. Du kan sprida ut löven och klippa dem också och låta ligga kvar tillsammans med gräsklippet. Det ligger där och gosar ned sig i jorden som snor all näring.

Promenaden efter allt arbete i trädgården idag. Pigg trots den trötta looken, faktiskt.

lördag 13 oktober 2018

Lever


Undrar ni var jag tagit vägen? Jag lever, men jag är så trött. Jag har jobbat och i förra helgen var jag dessutom på kurs så jag har inte haft ledigt sedan förrförra helgen. Mitt kropp fungerar knappt. Jag kan knappt skriva detta inlägg!

Instagrammar middagen på kursen förra helgen.

Nu ska jag vila så jag kan komma tillbaka som en normal människa igen. Sista fina helgen nu på väldigt länge. Måste få klart friggebodstaket.

torsdag 27 september 2018

Färg på olika underlag

Olika underlag i hallen.

Alla som följer bloggen har koll på att jag starkt ogillar att måla. Det är såååå tråkigt. Jag brukar påstå att de som menar att det är "roligt att måla" faktiskt aldrig har målat själva.

Jag har med åren däremot lärt mig en massa om målning, förberedelse, färgsorter, verktyg, ja mycket men inte allt. Jag ska motvilligt erkänna att det blivit lite roligare då.

Så nu mina vänner ska jag dela med mig av något som onekligen kan vara värdefullt nästa gång ni målar.

Slät yta. Gipsskivor och spackel. Färgen blir otroligt snygg här.

Det är så att jag målat med en och samma färgburk i hela hallen. Ändå ter sig färgen helt olika.

Till en början trodde jag att det var ljuset utifrån (enbart). Jag tänkte att ljuset föll olika på olika väggar och under mörka kvällar så var det inomhusbelysningen som inte gjorde färgen rättvisa. Sedan funderade jag på om det var för att jag inte grundmålade kritvitt på de gamla tapeterna så som jag gjorde på den nya väggen i mitten.

Glasfiberväv med struktur. Färgen blir betydligt mer gräll här.

Under 80-talstapeterna som jag och Mami tog bort (se tidigare inlägg HÄR) fanns glasfiberväv. Att ta bort den är ganska mycket jobb, så jag beslutade mig för att behålla den och kalla den "retro". Se bild ovan. Väven var målad i en bruten vit färg som dessutom var ganska fläckad av ålder.


Den nyresta väggen i mitten av hallen däremot har inte glasfiberväv. Det orkar inte jag hålla på med så klart plus att jag tror att inte noterar detta. Den har ytskikt av gipsskiva och slät spackel.

Här ett bra exempel på hur olika färgen kan se ut.

Jag kan stå och titta i det hörn där den släta väggen möter den strukturerade väggen utan att se någon som helst färgskiftning. Men ute i rummet där ljuset faller in så går det inte att förneka att väggarna ser olika ut.


Färgen kom upp i våras och jag har ett halvår senare äntligen kommit fram till vad det är som gör att färgen ser olika ut. Det är helt enkelt strukturen. Inte hade jag någon aning om att detta kunde göra så stor skillnad.

Den främre gaveln är slät medan väggen längre bak är strukturerad.

För övrigt vill jag slå mig själv på bröstet ännu en gång som fick till en så härlig retrofärg i hallen. Ett totalt misstag, men ett lyckat misstag :)

Färgkod och recept.

lördag 22 september 2018

Sålde hundtrappan

Min hemmasnickrade huntrappa med förvaring under locken.

Minns ni hundtrappan jag byggde för några år sedan? Det var precis innan Alice kom till oss och lite på grund av just hennes ankomst. Hon är ju så liten och jag var inte säker på att hon klarade hoppet upp på sängen.

Jag hade även Svea i åtanke och resonerade att en trappa skulle minska belastningen på hennes leder när hon hoppar ned från sängen. Chihuahuor och papilloner har ju ofta svaga leder även om ingen av mina har det (troligen på grund av blandisar).

Tomt, men skönt att den är borta.

Men jag har sålt den! Hundarna vägrade ju använda den - trots att Alice faktiskt ibland har svårt att komma upp. Envisa, otacksamma hundar! Jag fick 300 kronor för den och jag tycker faktiskt att det är ganska coolt eftersom det var jag själv som snickrat den :) Lite stolt, faktiskt.

onsdag 19 september 2018

Marinas massage i Tallkrogen


Jag har snart bott här i Tallkrogen i fem år, men fortfarande finns det saker jag inte hunnit med. Som till exempel att testa Marinas Massage som ligger här i Olympiaområdet.

Anledningen är att jag i normala fall brukar gå till en kvinna inne på Söder som är så bra att jag inte behövt kolla åt ett annat håll. Men nu när hon är serieentreprenör och startar upp en massa verksamheter så har hon slutat att massera själv. Tråkigt, tycker min kropp, men det gav mig anledning att testa Marinas.

Lingvägen 60.

Och Marina hade en avbokning redan morgonen efter att jag hörde av mig till henne. Underbart, för min kropp har blivit otroligt stel av påfrestningarna den senaste tiden.

720 kr inklusive moms kostar en timma hos Marina. Och om hon var bra? Jag kan säga att jag fått mycket massage i mina dagar och jag är kräsen, men hon klarade provet. Jag kommer utan tvekan att gå till henne igen! Riktigt bra på att ta i och hitta de stumma musklerna.

Så här ser en närsynt, men nymasserad Tallkrogsjänta ut.

Marinas hemsida hittar du HÄR.

måndag 17 september 2018

Annorlunda lekstugor

Brutet sadeltak, Gamla Enskede-style.

Jag pratade med Anna i Skåne i helgen. Jag berättade exalterat om min granne som låter lägga om taket. Jag skickade bilder och hon vill se.

Det jag och hon har gemensamt är att vi båda känner ett genuint intresse för husbygge. Vi vill veta allt och vi vrider och vänder på olika lösningar tillsammans.

New England möter Lilla huset på prärien?

Nu håller vi båda på att "bygga på våra hus", men när en jobbar heltid och som i hennes fall har två småbarn, så går det ju inte speciellt snabbt.

Slick, modern.

Jag kom med en snilleblixt-idé som är mer befogat för henne att genomföra än för mig; att bygga en lekstuga fast enligt ett riktigt boningshus regler. Jag tänker med isolering och hela rubbet. Det där lilla huset ska kunna stå lika länge som ett riktigt hus.

Slottet på Haga??
 Bild hämtad från artikel i Östra Småland Nyheterna 17 dec 2017.

Jag började googla roliga lekstugor och upp kom en massa roliga varianter att inspireras av. Jag plockade ut de jag tyckte var finast.

Syrrans lekstuga. 

Syrran ärvde en lekstuga från grannen som hon är löjligt nöjd med då det är i samma stil som boningshuset. Det är dessutom målat i exakt samma nyans och det har valmat tak.
Ordinarie pris låg på 21 000 kronor vilket är helt bananas. Vem betalar så mycket pengar för en lekstuga? Ja, tydligen hennes granne som sedan skänkte det gratis. Och bra var väl det så att huset får lekas med ännu några generationer.