tisdag 19 februari 2019

Lägga klinkers (master bedroom) - del 1

Trött men glad efter att ha lagt klinkers.

TUNGT, var det. Det är det jag kan säga om min första klinkersläggning.


Jag började med att mäta ut ytan. Det tog ett tag för att jag började med att mäta från kortsidan av huset/ytterväggen. Då blev strecket som en båge och jag insåg att väggen (så klart) inte var rak.

Till slut fick jag till en rak linje med hjälp av en vinkelhake och med blotta ögat. Underskatta inte ditt ögonmått.

Denna använde jag att prajma med.

Jag prajmade på kvällen innan självaste läggningen skulle ske. Jag matade på rätt generöst.

Tungt var det att blanda fixet.

Morgonen efter hade primern torkat fint och det var dags att mixa fixen. Det var tungt...

Den inhyrda klinkersskäraren i förgrunden.

När fixen skulle vila innan jobbdags så började jag att torrlägga samt kapa några plattor.


När fixen vilat var det dags för skarpt läge. Bara att köra på.

Jag använde distanser på 3 mm.

Och som jag körde på. Det tog sin tid i och med att jag är orutinerad.

Är ruggigt glad över valet av klinkers. Så "svala" men ändå varma. 

När jag kom till den sista, smala biten var jag rejält trött. Då hade jag stått på knä, rest mig upp för att skära plattor på knä, rest mig och så vidare i drygt tre timmar.

Techwood biondo, bara 199:-/kvm hos Bauhaus.

Det syns på resultatet. Godkänt med tanke på tröttheten, men den där passningen är inte fin. Det gick dock inte - jag var för trött!!! Dessutom skulle klinkersskäraren tillbaka till Bauhaus. Jag hyrde ett dygn för 200:-. Det var det värt för det var en riktig rackarbajsar-skärare.

Fogning kvarstår. Jag har tvingat mig att vila efter detta monsterpass plus att helgen bjöd på både middag och Årsmöte med Popkollo som jag fr.o.m. i söndags inte jobbar med.

söndag 17 februari 2019

Krönika Tallkrogsbladet feb 2019


Nu har senaste numret av vår lokala tidning kommit; Tallkrogsbladet. Det är faktiskt jag som redaktörat detta och förra numret. Kul är det och dessutom så ökade vi på med fyra sidor denna gång. Riktigt maffigt blev det. Temat för detta nummer var trygghet då mestadels handlar om Grannsamverkan och dess nystart.


Min krönika hann jag skriva trots en massa jobb med övriga tidningen, om än så på håret :)

Var så goda!----------------------------------------------------------------------
Tryggare kan ingen vara


Jag tänker ofta på min farmor. Faktum är att jag tänker på henne varje dag. När vi kom långväga med bilen över loven stod hon alltid och väntade i fönstret och hon stod där och vinkade hej då när vi senare åkte hem.


Farmor hade en elastisk tanthud i ansiktet som var len, mjuk och rynkig på samma gång. Jag och syrran var helt fascinerade och brukade sitta i hennes famn och leka med den utan att hon sa ifrån. Vi drog, vi luktade och vi pussade på den. Vid läggdags sjöng hon nattvisor för oss som vi lärde oss utantill och sjöng med. Varje kväll, varje lov. Det var först senare, i tonåren, som vi förstod att visorna inte var visor, utan psalmer och att ramsan som vi avslutade med knäppta händer, var Fader vår.


Innan jag kom till världen lärde hon min mamma att laga svensk mat, att tvätta och städa, och om svensk kultur. Och trots skilsmässan senare så var det min mamma hon bjöd med på charter till Spanien. Känslan av familj kom tillbaka.


Jag tänker på hennes liv. Vi borde vara så olika, hon och jag. Hon föddes in i ett fattigt Sverige när kvinnan fortfarande var omyndigförklarad och barn auktionerades ut till lägstbjudande. Farfar träffade hon redan i tidiga tonåren. Att hon var duktig på matematik med jobb i butik, spelade ingen roll. En man skulle en kvinna ha och hemmafru var det jobb hon slutligen skulle få. Hon genomlevde två världskrig och med sig in i det nya millenniet tog hon den där klimpsoppan som jag aldrig lärde mig att uppskatta.


Ja, hon var en kvinna av sin tid precis som jag är en av min. Ändå var hon alltid min stora glädje och trygghet. Om hon fortfarande hade levt på jorden hade hon tyckt om mina hårande hundar bara för att de är mina. Hon hade smugit till mig en femhundralapp då och då och bjudit med mig till kyrkan på högtiderna.


Jag tror nog inte på Gud och har tyvärr glömt texterna till nattvisorna och ramsan. Men jag glömmer aldrig min farmor.

fredag 15 februari 2019

Köper material och klinkers

Like a pro.

Ja, till och med JAG är imponerad. Kolla - jag har tagit en tunn gipsskiva, målad den med väggfärgen och tejpat fast en bit av tapeten. Skivan tog jag sedan med mig till Bauhaus för att kunna välja ut klinkers.


Jag hade redan kollat ut en klinker som jag tyckte vad fin och som matchade mood boarden. Det är en kopia på trägolv. Det kommer ge lite värme till rummet samtidigt som det kommer fungera som hallyta då det ska lägga precis innanför källardörren i sovrummet.

Det handlar om endast fyra kvadrat meter.

Klinkersen heter Techwood, färgen Biondo. När jag köpte den, kostade den endast 200:-/kvm.Färgstickor för att hitta rätt fogfärg kan man låna och lägga mot klinkersen. Jag tror jag valde en något mörkare grå än den som Bauhaus själva lagt ut på bilden överst i detta inlägg. Eller var den kanske brun? Minns inte. Jag vill i alla fall definiera plattorna lite mer. Hoppas det blir bra.Det blev en hel del och nu är jag redo för att lägga klinkers - first time ever!

onsdag 13 februari 2019

Tapetserar med non-woven Master bedrom

Snö upp till knäna.

Det snöade en hel del i veckan som gick. Allt har smält bort nu (skönt, det), men det var så mycket att kommunen började transportera bort snöhögar på grund av att bilar inte fick plats att parkera på gatan. På min tomt var snön, när det var som mest, nästan upp till mina knän.

Notera solsken!

Så här blev färgen efter att jag målat över, utan att grunda igen, med den nya, ljusare nyansen. Den matchar jättebra med tapeten.

Det som ska tapetseras i steg 1 är det vita partiet ovan.

Tapeten jag valt är från Graham & Brown (köpt via Bauhaus.se) och det är en easy-up, alltså en non-woven-tapet. En limmar direkt på väggen och sätter upp våderna. De ska alltså inte svälla som gamla tapeter måste. Våderna sätts dikt an, det vill säga utan överlapp.

Tapeten heter Bamboo green/grey (det finns en med helt vit botten också, detta är den med grå).

Hemmagjord tapetlåda.

Av lådan som tapetrullarna fraktades i från Holland(!), gjorde jag en tapetlåda. På så sätt kan rullen ligga där i och jag drar enkelt upp tapeten när den ska limmas på väggen. Jag använde alltså inget tapetserarbord.

Lägg till bildtext

Det är ju ett väldigt tacksamt första projekt för en som aldrig tapetserat förut, varken med easy-up eller traditionell tapet. Jag ska sätta upp fem våder, inte gå igenom några hörn, fönster eller dörrar. Bara rakt upp. Poff.

Den lutande väggen med det sneda hörnet.

Det enda som kan ses som en utmaning är den första våden som skulle matchas mot det lutande hörnet. I övrigt är det endast mönsterpassningen, då.


Hörnet skar jag med rakblad. Blev ju hur snyggt som helst.


Mönsterpassningen var lätt som en plätt. Verkligen inget att orda om.

Det som jag däremot tyckte var lite svårt var att det bildades luftbubblor under tapeten som jag lade en ganska mycket tid på att borsta bort med borsten. Jag gick med händerna över tapeten och kände att det här och där fanns bubblor. Jag hade väl inte det rätta knycket när våden skulle slätas ur. Kanske det krävs lite mer träning än bara fem våder.

Klart.

Redan när den första våden kom upp, kände jag den varma känslan i rummet som tapeten gav. Det är en helt annan grej än en målad mur.

Färgmatchningen. Ljuvlig.

Varför tapetserade jag inte ändå in i hörnet? Det kommer visa sig. Jag har en plan :)

tisdag 12 februari 2019

Ny väggfärg master bedroom

Den högra färgen är den gamla. De två uppe och nere är nya från provburkar.

Så vad har hänt sedan sist, när färgen som skulle var en så säker matchning totalt failade? Se tidigare inlägg HÄR.

Jag var på Bauhaus och det enda jag vill är att ha en färg som matchar den utvalda tapeten. Jag orkar inte gräva i var problemet med den förra färgen ligger. Jag fick två provburkar att testa med hemma. Den övre färgen (ovan) är ju exakt på pricken rätt.

Det en egentligen SKA göra är att börja på ruta 1, och grundmåla om allt. Men ni som följer mig här vet hur opepp jag är på att måla så jag kollade hur bra den nya färgen täckte den gamla och tog sedan beslutet att det fick duga. Det är klart att det hade blivit ljusare med en vit grundfärg under, men det viktigaste var ju att färgen skulle matcha tapeten - vilket den ju gjorde trots mörkare färg under.

Så jag drog på två lager av den nya färgen. Jag är mycket nöjd.

Före // Efter

Här har jag en förebild och en efter. På efterbilden har jag målat väggen med nya färgen, två lager, men däremot inte alls rört rören. Rören har den gamla färgen eftersom den blev bra där.

Ljusen är olika på bilderna, men lägg märke till hur mer lika rören och väggen är på efterbilden.

Den slutgiltiga färgen för väggarna i master bedroom.


Prov på en gipsskiva.

Hemliga hyllan fick behålla den gamla färgen. Den är insjunken och får gärna vara mörkare även om det inte syns så väl på denna bild.

Nästa steg är att taptesera innerväggen! Det rör sig framåt.

tisdag 5 februari 2019

Mysteriet med Beckers nya väggfärg Living

Graham & Brown, Bamboo green/grey.

Jag ska berätta något märkligt, en mysterium jag fortfarande inte fått svar på.

Jag köpte hem tapeten i bild ovan. Den kommer från Graham & Brown och heter Bamboo green/grey. Den har en grå botten (finns även vit). Jag tog med en bit av tapeten till Bauhaus färgavdelning (Länna). Där tog vi fram den exakta färgen med hjälp av "mojängen", som jag kallar den. Vi fick en så kallad "grön matchning", det vill säga att det är troligen en mycket korrekt matchning kontra en "gul matchning".

Krämig, mättad färg.

Med en sådan säker matchning så köpte jag en 2,7 L-hink.

Färgkod master bedroom, väggar.

Ett mycket väl utfört grundarbete.

Detta är förutsättningarna:
Alla väggar hade grundats med grundfärg, vit, ett lager. Under grundfärgen är det dels naturgips (murade väggar) och dels gipsskivor (innerväggen).

Ett mycket väl utfört grundarbete.


Fin, men alldeles för mörk :(

Men när jag började sparmåla såg jag att färgen var jättemörk. Det var så tydligt på grund av så himla mycket mörkare än tapetens botten.

Se skillnad på väggen och rören. Målade med exakt samma färg.

Däremot blev färgen helt perfekt när jag målade den på rören. Men på väggen är det dramatiskt mycket mörkare. Kan olika underlag göra så här mycket för utfallet?

Jag tog med mig bilderna till Bauhaus. Förklarade förutsättningarna och visade bilderna. Jag pratade med tre anställda och alla höll på att tappa hakan. En av dem sa: "Jag har varit målare sedan -85 och jag har aldrig sett det där."

En möjlig förklaring målaren hade var att den som blandade färgen eventuellt kan ha tagit fel bas. Det ska vara Bas A (för ljusare blandningar), men det är möjligt att han tog Bas C (för mörkare blandningar). Målaren bad mig även att måla ett andra lager och se om färgen korrigerade sig.

Jag kom hem. Jag konstaterade att det, i alla fall enligt etiketten, var Bas A och när jag målade ett andra lager bredvid tapetbiten, ändrades inget.

Jag har kollat i elektrisk ljus och i dagsljus. Jag har kollat flera gånger och olika dagar.

När alla väggar (förutom den som ska få tapet) fått en strykning.

Jag har målat ut alla väggar med en strykning nu. Underlaget måste ju ha samma kulör när jag väljer en annan så att vi kan komma närmare tapetens botten.

Hur detta känns?
Tråkigt. Det är så mycket jobb att måla och att utfallet skiljer sig så här mycket ser till och med en färgblind. Det måste inte vara exakt, men detta är ju en helt annan färg, ett helt annat intryck.

Hoppas personalen på Bauhaus kan hitta en ljusare nyans som magiskt matchar tapeten... De har sagt att jag ska reklamera färgen (trots att burken typ är tom) med kvitto och att jag ska få en ny burk gratis. De verkade inte så intresserade av att ta upp frågan med Beckers, så det får jag göra själv. Däremot var målaren så pass fascinerad att han hellre ville komma till Enskede och titta på spektaklet för att förstå hur det kunnat bli så här.

Och Beckers, vad säger ni om detta? Är detta en normal färgavvikelse?

måndag 4 februari 2019

Målat innertak med Beckers Living

Pga många lister blev det ganska mycket sparmålning.

Många fula märken i taket.

Inget jag tänkte på, men taket är klart gultonat.

Så. Jag tog det mogna beslutet att måla om taket. Och tur var väl det för att taket är ju inte längre vitt, utan snarare gultonat av all smuts. Det är trots allt ett gammalt garage.

2,7 L räcker gott till två lager i ett rum på 20 kvm.

Takfärgen är från Beckers nya märke Living. Takfärg är riktigt tjock i konsistensen (ni kan räkna ut varför) och har glanshet 3. Det finns i vit och antikvit färdigt på burk.

Eftersom väggar och golv kommer få färg så valde jag vit så att det ljus som kommer in kan få hjälp att reflekteras lite.


Att måla tak är det hittills vidrigaste typen av målning jag varit med om. Dessutom har jag en massa lister att sparmåla. Det dröjde cirka 30 min innan en fick rejält ont i nacken. Men då var jag ju tvungen att fortsätta... Det gick dock bättre med skaft än att stå på en pall utan skaft.

Grejen är att det inte riktigt är smart att vänta med målningen. Det är betydligt smidigare att ta taket när rummet fortfarande är tomt och jag inte ens startat med täckfärgen på väggarna. Så jag är mycket nöjd med mig att jag inte skjuter upp detta.

Trots tjock konsistens så droppade det ibland från taket.

Ytan är cirka 20 kvm.

Sparmålning (inkl lister): 2,5 h
Vanlig målning: 2 h
Andra lagret: 2h
Rören: 15 min per lager.