lördag 23 juni 2018

Renovera dörr - del 1

Hur gå med skrapan över den torra färgen redan lite.

Jag fick en dörr! Vet ni hur svårt det är att få tag på små dörrar från tidigt 1900-tal med karm? Jag kan tala om vilken tid och effort det var att få tag på lilla dörren till nya sovrummet nere i källaren: MYCKET.

Men så lade en gammal kollega ut denna dörr med karm i en lokal grupp då hen bor i Gamla Enskede. Eftersom det var en del jobb med den så fick jag den! Thanx.

Det blev visst lite shabby-chict.

Ytan var tyvärr inte värdig att måla över. Jag insåg att jag skulle bli tvungen att skrapa all färg.

Notera att under den vita färgen skymtas originalmålningen i den klassiska lindblomsgröna nyansen.


Och så blev det en verktygspremiär även för detta projekt: Värmeblåsare. Denna är från CoTech, det vill säga Clas Olssons eget märke.

Den har två lägen; ett på 300 grader och ett på 500 grader.

Den har också en praktisk "plupp" baktill som gör att en kan ställa bort blåsaren utan att riskera att den heta nosen bränner något (för nosen riktas uppåt).

Eftersom det är en garderobsdörr kommer jag bara skrapa yttersidan.

Faktum är att jag köpte den för en massa år sedan när jag fortfarande bodde i lägenhet inne i staden. Men jag har inte använt den först nu.

Jag började med att skrapa bort den vita, segare färgen. Sen gick jag en vända till för att skrapa den gröna färgen under som var mer torr.

Den funkade hur bra som helst. Eller ja, jag har ju ingen annan värmeblåsare att jämföra med, men denna funkar ju hur bra som helst för en person på hobbynivå som jag.

Det som jag funderar på skulle varit bättre var om en hade en sådan där platt tratt som är till för specifikt att underlätta vid bortskrapning av färg... Den ingick inte i detta köp.

Färgen som jag skrapade bort.

En hink vid sidan av är bra att ha så att en kan göra sig av med all färg. Jag hade också ett rakblad för att skrapa bort de sista hårda resterna på min färgskrapa med.

Och ja, använd arbetshandskar och skyddsglasögon. Alltid.

Inte helt skrapad, men nästan.

Det tog så mycket som totalt 4 h att göra detta förarbete med att skrapa bort färg inklusive slipning. Slipningen går dock så fort pågrund av i princip trären dörr och min slip är mekaniskt. Jag delade upp de fyra timmarna över tre tillfällen. Det är otroligt ansträngande att stå i samma position och jobba.

Jag använde uteslutande 500 grader och det tar cirka en minut för blåsaren att komma upp i temperatur. Som tur är svalnar den relativt snabbt efter att den stängts av.

Fortsättning följer.

söndag 17 juni 2018

Inviger nya boule-planen i Tallkrogen C


Fredagen bjöd på en invigning av boule-banan som stod klar i förra sommaren i Tallkrogens C.

Spelet är igång!

Det var grannen Thomas påhitt, så klart. Han gillar boule. Me, not so much. Så jag dök upp och tittade på.

Förra sommaren drog vi ju ihop en kväll ihop, men då höll vi hus i Olympiaparken och banan där. Det som är mindre bra med den är att den ligger i skugga på kvällen, så vi frös en del.


Men här i C var det kvällssol. Vi stannade till klockan 19.40. Då skulle killarna hem till Thomas för att titta på en VM-match.

Pizzapaus.
En fördel med att hänga i C var att killarna gick och köpte pizza bara 50 meter bort.

Pizza och öl.

Det var en del folk i C denna kväll. En äldre kvinna med (troligen) sitt barnbarn som åt glass, en pappa med barnvagn som satte sig på en parkbänk, random dude som chillade och tittade på spelet med flera.

Fina kvällssolen.

Se tidigare inlägg HÄR om vår boule-afton i Olympiaparken i fjol.

fredag 15 juni 2018

Mina odlingar 2018 - status i juni


Jag sitter på jobbet och ser ut som ovan; lite besvärad. Men det är bara för att jag inte är hemma och kollar på mina fina odlingar :) De har nämligen börjat ta sig.

Krage 1: Grönkål, vitlök och potatis.


Kupad potatis.

Potatisen kommer från mitt kylskåp. Jag hade några som tappat spänsten och som jag skar i fyra delar vardera. De små bitarna, som ännu inte fått knölar, tryckte jag ned i jorden. Helt plötsligt kom det upp blad! Ja, jag är lika förvånad som ni.

Jag gjorde detsamma med några trötta vitlöksklyftor som jag delade itu och tryckte ned. De har också tagit fart!

Använder ett analogt filter; fiberduk.

Grönkålen sådde jag direkt i bädden. Jag försökte förså inomhus, men inget kom upp. Fail...

Det går riktigt trögt och jag är osäker på om de kommer bli stora plantor, men å andra sidan är grönkål sånt som en kan skörda så sent som när snön kommit. Jag har fotograferat genom duken. Orkade inte lyfta på den.


Totalt fem kvadratmeter odling. En bra start för en nybörjare.

Krage 2: Ruccula, squash och gurka.

Rucculan är provsmakad och den var ljuvlig! Den sådde jag också direkt i bädden under duk. I år funkade det.

Gurkan (frilandsgurka) trivs så där, men det är första året jag lyckats driva upp gurka så jag får testa mig fram. Jag har några plantor inomhus i fönstret. Jag testar om de gillar hettan eller vill ha lite skugga.


Squashen trivs i bädden!

OMG - en frukt!

Förebild från 10 maj.

Jag planterade ut mina tomatplantor alldeles för tidigt. Grejen var att jag hade så många och vädret har ju varit sjukt bra, som en högsommar, så jag testade. Ser ni vad små de är i bild ovan?? De syns ju knappt!

Det är körsbärstomater i år.

Ser ljuvliga ut.

De har tagit sig så klart. Nu är de virka 50 cm höga och börjar smått blomma.


Basilika orkade jag inte driva upp. Det kändes så outmanande så jag köpte två ekoplantor i affären bara. Tog ur dem ur sina små krukor och liksom separareade på rötterna i fyra till sex delar. Sen planterade jag om dem. Ena plantan utomhus, den ni ser oan, och den andra i en kruka som står i fönstret inomhus. Båda frodas!

Bredvid basilikan i den stora krukan finns persilja och selleri. Den stora krukan står på väg in till tomten så varje gång jag kommer med hundarna passerar jag den och norpar med mig in.

torsdag 14 juni 2018

Lucka till inkommande el

Denim on denim.

Projekten fortsätter och det är det som är så härligt med sommarhalvåret (ja, förutom ljuset och värmen så klart), att jag har ork och inspiration.

Den tidigare vyn från hallen.

Det där "skåpet" till den inkommande elen har gapat öppet sedan trappan kom upp för ett år sedan. En trist vy.

Det är dock ett skåp som inte ska öppnas speciellt ofta. Det är viktigt att en kommer åt anläggningen (får ej byggas in), men på mina 4,5 år har jag aldrig haft med den att göra. Luckan behöver alltså inte vara byggd för dagligt bruk.

Före.

Jag tog en lucka från ett skåp som kom med huset och som jag inte tänkt spara.

Jag skruvade av knoppen och sparade. Den behövs inte till nya utförandet.


Med cirkelsågen kapade jag cirka 5 mm på vardera sida av skåpet. Även höjden kapades med cirka 10 cm.

Ibland tar jag en paus och då tassar Alice fram och lägger sig nära mig.

Sen slipade jag den släta baksidan med sandpapper, rengjorde, grundmålade och slutligen drog jag två lager med snickerifärg.

Nedtill i botten på "hålet" borrade jag dit något jag hittade i mina gömmor som fick fungera som stopp så att luckan inte glider in.På Bauhaus hittade jag dessa skjutreglar, två för 35 kronor. Stoppen som med passade inte min konstruktion så jag fick lösa det med två skruvar med stora, platta skruvhuvuden. Blev tyvärr olika finnish men frågan är ju om någon någonsin kommer se det? Jag tror ju inte det.

Nya vyn.

Jag har liksom bara ställt in luckan. Den hänger inte på något eller så. När en väl ska in där så lyfter en bara ur luckan och ställer den åt sidan.

söndag 10 juni 2018

Rosor växer upp - flammentantz

Jag har knutit fast den i spaljén för att bana väg för dess tillväxt.

För så när som på dagen exakt ett år sedan planterade jag en rosenbuske - se tidigare inlägg HÄR. Det var en flammentantz som jag köpt då den var endast två piggar på cirka 10 centimeter vardera.

Notera att den till och med har knoppar!

I vintras var den en naken pinne, men precis som mina andra, äldre rosenbuskar så fick den blad i våras. Nu har den tagit till sig ganska mycket sedan i fjol, även om det så klart är ett bra tag kvar innan den är så fyllig som den är i min vision.

Gudomligt vacker.

När jag plåtade rosenbusken kom de två små pälsdamerna och fram och ville ha uppis. Svea fastnade på bild så klart eftersom hon är lite av en fotomodell.

Hon kan sina vinklar precis som en riktigt fotomodell.

fredag 8 juni 2018

Skoskåp och bokhyllor hallen

Arbetsstation för sågning och målning.

Det är en del pill-arbete med att få klart det sista i hallen. Det har jag ägnat mig åt de senaste veckorna. Typiskt saker som kan te sig som så lite, men det krävs noggrannhet och ofta måla flera strykningar som ska ha torktid. Ni har sett mig såga till och måla hyllavsatser HÄR och justera djupet på några skåp HÄR som jag monterat upp på dessa i trappen.


Detta inlägg fokuserar på det sista för avsatserna: Bokhyllor och skoskåp.

Konsolerna är MDF-slattar. Enklaste möjliga variant som jag har flera av från husets originalägare i huset och som ger fin 30-talskänsla.


Ni ser rätt. Det är ett avstånd mellan väggen och hyllan. Faktiskt inte alls med flit. Tanken var att hyllplanet skulle ligga längst in mot bakre väggen men klantigt nog satte jag upp konsolerna för snabbt och tog inte hänsyn till detta.

Well, well. Ibland blir det inte som en tänkt sig, men det kan bli bättre och så är fallet här. Sen kan jag bli lite irri på mig själv att jag gör snabbare än vad jag tänker. Inte optimalt inom bygg.

Böcker och en wifi-extender.

Hyllplanen linjerar med skåpen framsida istället. Cleanare intryck. Övre hyllplanet är inte tänkt att ha något på sig/agera som hylla. Jag når inte dit ändå. Det är mest där för att ge ett linjerat och sammanhängande intryck.


Skoskåpet är från IKEA och heter Ställ. Priset där är 999:- och detta är det smalaste skoskåpet som IKEA har. När ett sådant väl kommer ut på Blocket går det fort och inte asbilligt. Standard är 500-600 kronor. Om Blocket-priset inte är mindre än hälften, kan en nästan lika gärna dra och köpa ett nytt?

Jag har haft en sökning länge på ett sådant men vill samtidigt inte åka över hela staden för detta. Och så vips var det en tjej i Västerhaninge som sålde för 400:- Jag kunde köra hela vägen fram till radhuset.

Jag skruvande av fötterna...

Förvaring för minst åtta par skor. 

...och skruvade fast det i väggen. Perfekt, eller hur?!

Notera även ett litet "lock" mellan skåpen. Gjord av MDF-rester, det också.

Nästa projekt är att få till en passande lucka till elskåpet.

tisdag 5 juni 2018

Hålkälslister hallen

Förmålade med en grund- och två toppstrykningar.

Det här var svårt: Att få till snygga lister i taket.

Att såga till dem är inte svårt om en har en kap eller gersåg, däremot att mäta rätt eftersom väggar ju inte är raka...

Jag sågade till långt fler än bara de fyra du ser i bild. Kanske 10 bitar totalt :) Jag var superduktig och målade de ordentligt innan jag spikade upp dem. Att måla är ju annars ett arbete som jag gärna skjuter upp in i det sista. Men visst, det lönade sig att slippa stå på en pall och pilla med armarna uppe i taket.


Med spikpistol är det lätt att sätta fast dem. Bilden ovan är på den sida där bitarna såg snyga ut. På andra sidan så det ut som Hej baberiba!


Det otroliga är att det går att fixa fint med latexfog. Lite pilligt är det allt, men vips så har du dolt alla missar. Även baksidan blev fin! Har ingen bild, men take my word for it.

Proffsjobb!

Nu är det inte mycket som återstår av arbetet i hallen. Det är några hyllplan och skoskåpet.

Återigen: Proffsjobb!

Hålkälslisterna fick jag för övrigt av en granne som hade över. Det var ju inte så mycket som behövdes :) Älskar att slippa slänga.