måndag 25 mars 2019

Finishing round 1 - bathroom

I have so many "finishing projects" awaiting in my house. That's the typical work that you don't do since nothing else is depending on it. It's moldings and stuff.

I have decided to finish everything within the year of 2019. Yes! The entry way, the hall way in the basement, small stuff around the house and of course the bathroom. The bathroom wash finished in January 2017. That's means it has been more than two years and that is not OK. Not to me, it isn't.


Drilling in to the cement walls or the tiles is somethings I don't want to do if not fully focused. Today was the day. Also, I had borrowed a cement drill from the neighbor and I guess he wanted me to return it rather sooner than later.

Action No. 1: The clock.
I hung up the clock on the wall so I know what time it is when getting ready for work.


Action No. 2: The hidden triple hook.

I need a hook for the clothes that I used yesterday and maybe will use again before I throw them in the washer. I placed it in a corner, behind the door.


Can you tell that it's not straight? I drilled the upper hole in the grout and the lower in the tile. And the tile is slippery...


There. Problem solved. No one can tell that it isn't straight.


Action No. 3: The shelf.

For the next action, I was smarter. Instead of drilling both the upper and lower holes, I quickly decided to just do the upper one since I didn't want to risk slipping even a bit when doing the lower one.


I drilled the upper holes in the grout and super glued the rest of the console to the tiled wall.



To complete the look, I glued a small screw in the empty hole so no one can tell that I actually  "cheated" :)

A more complete look, right?

The laser spirit level is an invaluable tool.

The shelf was both glued and screwed on to the consoles.

The laundry section in the bathroom.

Finally I don't have to store the radio, flat iron and water spray can on the table. They're stored on the shelf.


Action No. 4: The small hook

This hook is also glued directly to the wall. I cut off the heads of the screws and clued them in to place too.

I welcome you to do the same; join me in this finishing challenge and get everything done in this year!

fredag 22 mars 2019

Built-in wardrobes (master bedroom) - part 3

My next step is to build shelves for the two wardrobes and bottom shelves for the upper cupboards.

I will reuse two living room tables and one desktop from the neighbor who was just about to throw them away.

This brown piece is a cut off table leg that I use as a stud to stabilize the construction.
The white console is a part of the front from the white table.

I manage to use the factory edges.

For one of the shelves, where i had to use a piece with a cutoff edge,...

.... I reused a border I got from a friend after she re-floored her kitchen. Voilà!

The desktop.

Again, the pretty factory edge.


Fronts from the brown table. 


tisdag 19 mars 2019

Built-in wardrobes (master bedroom) - part 2

Lipstick when working makes the work so much more fun.

Arbetet nere i källaren har fortskridit. Lite läppstift samtidigt som en byter om till snickarbrallor och allt känns komplett :)

I bought these racks from IKEA. They a part of the PAX wardrobe system and come in different widths. 
To be able to hang the clothes sideways, traditionally, you need at least 50 cm and these wardrobes only measures 43 cm in depth. That is why I need these "frontal" racks.

Jag drog till IKEA och köpte deras klädstänger för PAX garderobssystem. Eftersom garderoberna endast bygger 43 cm i djup kommer jag inte kunna ha kläder hängandes sidleds, det vill säga normal hängning som kräver åtminstone 50 cm. Med denna stång kan jag dra ut kläderna en bit för att komma åt dem i bak.

I needed these racks because they're extractable and I will only have the possibility to hang my clothes "forward".

Noterna att stängerna är tänkta att skruvas fast i sidostyckena på garderoberna. Jag var tvungen att fippla lite för att kunna fästa dem i min platsbyggda variant.

Extractable. It will help me at least some when I need to access my clothes.

En liten bit går den att dra ut.

Got a few of the triple hooks from my neighbor. Completely new! I attached one in each wardrobe.

Av grannen har jag fått några trippelkrokar från Beslagsboden. Jag skruvade fast en i varje garderob. Vad jag ska hänga på dem vet jag inte, men de kommer säkert till användning. Väskor, kanske.

onsdag 13 mars 2019

Built-in wardrobes (master bedroom) - part 1

The before pic in my basement and future master bedroom. 

Dags att ge sig på nästa projekt och det är också nere i källaren och blivande stora sovrummet. Istället för att köpa garderober och ställa in ska jag göra det lite svårare för mig, men också betydligt snyggare; jag ska bygga in egna garderober. Det kommer inte bara bli snyggare, det kommer också bli "gosigare" och ge en varmare känsla. Ni kanske inte tror mig, men ni kommer få se när det väl är klart.

Radiator piping that give you that boring, cold basement feeling. My mission is to conceal them in a way that looks natural.

Det är ett ganska omfattande projekt så det är en hel del steg innan det är klar. Men nu sätter vi igång.

Laser spirit level to help me measure a straight line in the ceiling.

Med hjälp av mitt kära laserpass kunde jag få till en rak linje i taket. Jag anpassade den till de befintliga träreglarna som redan sitter i taket. Jag vet inte helt säkert vad de fyller för funktion, men vet att jag inte tycker att det är värt att röra dem.

Working upwards and also drilling through cement tiles are not among my favorite things, no. Before I was able to attach the studs, I had to remove the moldings.

Cirka 43 cm djup kommer konstruktionen bli eftersom jag anpassar mig efter befintliga reglar. Det är ett riktig udda mått! Och det som är bra med udda mått (60 eller 38 cm djupa är ju Pax-garderoberna på IKEA, till exempel) är att det kommer att kännas som att de är byggda för längesedan.

Efter att klarat av den tveklöst jobbigaste biten, att jobba uppåt i taket och sätta fast reglar utan att någon hjälper en att hålla i, så rullade byggandet på.

Drilled in to the plywood wall.

Jag har en vägg att fästa i och det är den nybyggda innerväggen. Ytterväggen är ju murade så då jag vill helst inte borra. Jag kommer att limma några punkter bara.

The studs are not drilled in to the brick wall nor the floor (the floor contains water piping for heating). I will probably glue to attach them.

Golvet går inte heller det att borra i på grund av vattenslingor. 

Starting to make sense. I will build two wardrobes and two upper cabinets.
The ceiling in the basement measures only 214 cm (84,6 inches) in height.

Nu börjar ni se vad det är jag bygger?! Två garderober och två skåp upptill. Sängen ska in emellan, i hålet.

A great trick when you don't have an extra set of hands. I rarely have an extra set of hands and most often work completely alone, not because I take pride in it, but because I work when I feel like it.

Sjukt bra knep när du inte har någon som hjälper dig. Jag har sällan det då jag snickrar när jag får feeling.

This is how the bed will be positioned in the room later on. I think that the concealed piping will make a huge difference for the look and feel in the room.

Ser ni min illustrerade säng? Snart så. Jag ska "bara" bygga klart stommen, bygga hyllplan, montera galgstänger, klä in allt med gips, spackla och sedan tapetsera. Ja, just det; jag ska snickra dörrar och luckor samt montera dem också. Och så lägga matta. 

Ehum, en hel del alltså innan sängen kommer dit:)

fredag 1 mars 2019

Lägga klinkers (master bedroom) - del 2

Grouting.

Så var det dags för fogning. Det har jag faktiskt gjort en gång innan, men det var 2001 så det är väl en erfarenhet som kan räknas som preskriberad vid det här laget.

Done.

Att jobba med fogen var inte så tungt. Däremot går det inte komma ifrån att det är tungt att stå på knä när en jobbar. Som tur var detta inte hela rummet utan endast fyra kvadratmeter. Jag överlevde.

Obs! Glöm ej att skydda väggen. Jag hade bred maskeringstejp som knappt syns i bild. 

I mix the dry grout with water. according to the instructions.

Fogen var len och smidigt de första minutrarna som den smetades på klinkerserna. Men efter att ha dragit den fram och tillbaka en stud så torkade den till - ganska snabbt - och blev svårjobbad. Så ta bara en klick i taget från burken och jobba ut.

Fogen jag köpte var på 3kg och jag blandade den i bunken den köptes i. Jag hällde på vatten och vispade med maskinkraft. Det var betydligt lättare än att blanda fix, kan jag tala om! Pastan ska påminna om fet creme fraiche i konsistensen.

Dark grey.

Tips! Spara alltid bilder på färgkoder och material i en digital mapp.

After 1h, I cleaned the semi-dry grout with water and a sponge.

När jag var klar gick jag ut med hundarna på kvällspromenad. Fogen skulle torka 30-60 min och jag räknade med det senare på grund av ganska svalt nere i källaren med avstängd värme och sämre ventilation. Jag hade nog kunnat stretcha torktiden till 90 min...

Väl hemma igen, satte jag på mig arbetsbrallorna, tappade upp en hink ljummet vatten och började tvätta av plattorna med en urvriden svamp. I detta steg kunde jag "rätta till" fogar som inte såg ut att hålla måttet. En del fogar behövde extra fog och då smetade jag på det.

För dessa fyra kvadratmeter behövde jag byta vatten i hinken tre gånger. Det är möjligt att jag är överdrivet noggrann (som en ju är som beginner), men bra blev det ju så det var det värt.

The day after, after cleaning the tiles with a "cloth".

Det sista jag gjorde innan läggdags var att gå över fogarna med en blomspruta (rent vatten bara). Jag gjorde detsamma det första jag gjorde när jag vaknade, innan morgonpromenaden också.

Efter promenad och frukost var det dags för rengöring av plattorna. Jag började med att sopa rent. Sedan sprutade jag såpavatten på några klinkers i taget och "skrubbade" med en gammal tischa. Det gav ganska direkt effekt och jag kunde se hur överflödig fog tvättades bort.

T-shirt sacrifice for cleaning the tiles.

Tips! Spara uttjänta kläder i en påse. De kommer till så bra användning för till exempel ett sådant här jobb eller om du behöver torka av olja från en pensel eller bara ha något att torka av dig på. De går åt - tro mig.

So lovely!

Visst blev det bra? Jag är superduper-nöjd med resultatet. Framför allt är jag glad att jag gick på magkänsla när jag valde klinkersen - den är verkligen fin.

I made this, yay!

På den kala ytan bredvid ska heltäckningsmatta in.

Next step; plan the built in wardrobes.

Nästa steg är dock att planera de inbyggda garderoberna och börja med dem lite halvt - innan jag tar in mattan. Det är onekligen skönare att arbeta med ett golv en inte behöver vara rädd för att fläcka ned. Dessutom var heltäckningsmattan i fråga slut på mitt Bauhaus.