fredag 1 mars 2019

Lägga klinkers (master bedroom) - del 2

Grouting.

Så var det dags för fogning. Det har jag faktiskt gjort en gång innan, men det var 2001 så det är väl en erfarenhet som kan räknas som preskriberad vid det här laget.

Done.

Att jobba med fogen var inte så tungt. Däremot går det inte komma ifrån att det är tungt att stå på knä när en jobbar. Som tur var detta inte hela rummet utan endast fyra kvadratmeter. Jag överlevde.

Obs! Glöm ej att skydda väggen. Jag hade bred maskeringstejp som knappt syns i bild. 

I mix the dry grout with water. according to the instructions.

Fogen var len och smidigt de första minutrarna som den smetades på klinkerserna. Men efter att ha dragit den fram och tillbaka en stud så torkade den till - ganska snabbt - och blev svårjobbad. Så ta bara en klick i taget från burken och jobba ut.

Fogen jag köpte var på 3kg och jag blandade den i bunken den köptes i. Jag hällde på vatten och vispade med maskinkraft. Det var betydligt lättare än att blanda fix, kan jag tala om! Pastan ska påminna om fet creme fraiche i konsistensen.

Dark grey.

Tips! Spara alltid bilder på färgkoder och material i en digital mapp.

After 1h, I cleaned the semi-dry grout with water and a sponge.

När jag var klar gick jag ut med hundarna på kvällspromenad. Fogen skulle torka 30-60 min och jag räknade med det senare på grund av ganska svalt nere i källaren med avstängd värme och sämre ventilation. Jag hade nog kunnat stretcha torktiden till 90 min...

Väl hemma igen, satte jag på mig arbetsbrallorna, tappade upp en hink ljummet vatten och började tvätta av plattorna med en urvriden svamp. I detta steg kunde jag "rätta till" fogar som inte såg ut att hålla måttet. En del fogar behövde extra fog och då smetade jag på det.

För dessa fyra kvadratmeter behövde jag byta vatten i hinken tre gånger. Det är möjligt att jag är överdrivet noggrann (som en ju är som beginner), men bra blev det ju så det var det värt.

The day after, after cleaning the tiles with a "cloth".

Det sista jag gjorde innan läggdags var att gå över fogarna med en blomspruta (rent vatten bara). Jag gjorde detsamma det första jag gjorde när jag vaknade, innan morgonpromenaden också.

Efter promenad och frukost var det dags för rengöring av plattorna. Jag började med att sopa rent. Sedan sprutade jag såpavatten på några klinkers i taget och "skrubbade" med en gammal tischa. Det gav ganska direkt effekt och jag kunde se hur överflödig fog tvättades bort.

T-shirt sacrifice for cleaning the tiles.

Tips! Spara uttjänta kläder i en påse. De kommer till så bra användning för till exempel ett sådant här jobb eller om du behöver torka av olja från en pensel eller bara ha något att torka av dig på. De går åt - tro mig.

So lovely!

Visst blev det bra? Jag är superduper-nöjd med resultatet. Framför allt är jag glad att jag gick på magkänsla när jag valde klinkersen - den är verkligen fin.

I made this, yay!

På den kala ytan bredvid ska heltäckningsmatta in.

Next step; plan the built in wardrobes.

Nästa steg är dock att planera de inbyggda garderoberna och börja med dem lite halvt - innan jag tar in mattan. Det är onekligen skönare att arbeta med ett golv en inte behöver vara rädd för att fläcka ned. Dessutom var heltäckningsmattan i fråga slut på mitt Bauhaus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar