torsdag 30 juni 2016

Saft på fläder

30 klasar

I söndags, dagen efter midsommar när det regnade så, då fick jag värsta feeling och plockade blommor från min stackars fläder som inte blommat innan. Det är den rackar'n som blir så attackerad av bladlöss. Det är fallet även i år, men jag har lyckats stanna av attacken med vatten och såpa.

Tanken var att göra saft!

Även om jag inte gillar saft för att det är så sött, så gillar jag just flädersaft. Den är ju so fresh. Plus att en ju vill ta hand om det trädgården har att erbjuda.

Receptet hittade jag on the line:

30 blomklasar
3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 liter socker
50 gram citronsyra.

Citronerna skivas tunt och läggs tillsammans med flädern i en bunke som rymmer 5 liter.
Vattnet kokas upp med socker och citronsyra. Sen hälls det på flädern och citronen och ska stå och dra i tre dygn! Sila av och häll koncentratet i rena flaskor.


Tror ni jag följde det, jag som mår fysiskt dåligt av recept och instruktionsböcker? Well, lite faktiskt men jag hade i kanske endast 5 dl socker istället. Gillar inte när det är för sött.

Person som gillar regn

onsdag 29 juni 2016

Radonbesiktning


Ja, hur gick radonmätningen hemma i vintras?? Det har jag inte berättat om för att värdena var för höga! Men lika snabbt som jag deppade ned, hämtade jag upp mig igen. Det tog typ en dag :)

Värdena var inga katastrofvärden alls, men de ligger över gränsvärdet för bostad som är max 200 Bq. Mitt hus hade ett årsmedelvärde på 250 Bq.

I veckan kom en kille från Radea hem hit för att titta på eventuella orsaker och åtgärder. Hans åsikt om mitt årsmedelvärde var att jag kunde sova gott på nätterna utan att oroa mig.


Radea-killen kunde ganska snabbt avgöra vad som var boven i dramat; öppna hål i mitt nya golv. Dels inspektionsluckan och dels ett hål inne i ett förråd. Därigenom hittar radonet in i värmen när det är kallt utomhus och i marken.

Han hade med sig en mätlåda med vilken han kunde få ut ett värde efter bara fem minuters mätning. Han kartlade också all ventilation och även dräneringsröret utanpå huset som hade hade en idé för. Jag får en rapport inom kort med åtgärdsförslag.

Allt som allt så fick jag känslan av att det inte var någon rocket science att lösa detta radonproblem. Men jag har haft fel förut.

Som vanligt är Alice på alerten och inspekterar att allt går rätt till

Trivia: Jag frågade killen vilket det värsta värdet han varit med var. Jag gissade på 450-500 vilket så här i efterhand känns som en riktigt lam gissning för det är nog inte så ovanligt alls. Han berättade då att Radea hade ett hus de experimenterade med. Det låg högst upp på en ås i Sollentuna och fungerade liksom som en skorsten för all radon i marken som ville upp och ut. Det var en bostad med en tant som bodde kvar - trots att värdet var 22.000 Bq!!!!!!!!!!!!!!!!!!


HÄR är ett inlägg från 2012 med kort och övergripande info om radon.

tisdag 28 juni 2016

Tips! Rensa ogräs efter regn

En minst sagt trött och gammal häck.

En lär sig nytt hela tiden! Learning by doing är ju absolut det bästa.

På själva midsommarafton i fredags fick jag feeling och bestämde mig för att klippa häcken. So I did och passade då även på att rensa ogräset som gömde sig därinne. Och wow, vilken skillnad det var att rensa när jorden var fuktig efter en natts regn! Helt effortless kunde jag dra upp ogräset vid rötterna, trots opraktisk arbetsställning på grund av inböjd in i en häck. Trodde det skulle vara precis tvärtom.

Säger bara tips, tips, tips!

Är inte ens säker på om den ska vara kvar eller ryka. Får se.

Ps. Jag läste (ja, för det är väl bra att läsa till sig kunskap också) att det räcker med att klippa häcken två gånger per år; en gång före midsommar och en gång på slutet av sommaren. Sista gången är ju viktig inför vintern när snön faller och eventuellt annars kan platta till häcken.

måndag 27 juni 2016

Midsommar 2016

Vilken midsommardag. Molnfritt och 27 grader i skärgården.

Midsommarhelgen i Stockholm var bättre än... ja, bättre än jag någonsin kan minnas. Nu pratar jag vädermässigt för jag minns midsommar 2014. Då var det 13 grader och jag hade mössa på mig :) Så blir det när en tvingas sitta utomhus för att det är "sommar".

Jag åkte ut till skärgården dit päronen där syrran med familj också kom. Det var avskalat, avslappnat och precis det jag behövde. Det var längesedan jag var därute nu.

Stående hunden

På midsommardagen maxade vädergudarna vädret. Det var 27 grader, molnfritt och vindstilla. Jag försökte att inte klaga men... det var fan för mycket. Blir så trött av den tryckande värmen.

Men innan värmen slog på ordentligt så hann jag och barnen, eller i alla fall Harry, att göra några yoga-övningar ihop. De har ju roliga namn, ställningarna, men jag tror inte yoga var så roligt för dem :) Om några år, kanske.

Vet inte vad denna heter?

På lunchen gick vi över till grannen där frun i huset är thai. Så jag fyllde magen med mumsig thaimat! De har en fest årligen med släkt, grannar och vänner under ett stort partytält. I år var tydligen första gången de rullade upp sidorna :)

Liggande barnet

Kissande hunden.

torsdag 23 juni 2016

Kvällssol på verandan


Det var det jag betalade för.


Det fanns på min lista inför husköp där jag delade in i tre kategorier:

  • Icke förhandlingsbart
  • Vill ha
  • Nice to have

Rekommenderar starkt att göra en sådan här lista inför husletandet så att en inte förvillar sig och låter sig imponeras av saker en egentligen inte måste ha. Som bastu (enligt mig).


HÄR är min lista som jag gjorde när jag letade hus. Jättenyttigt! Den skulle dock se annolrunda ut idag efter 2,5 år här i Tallkrogen och i villa. Till ex är ju friggebod ett måste och jag har ju visst köpt bil, haha!!

onsdag 22 juni 2016

Smoothie på kirskål


Igår testade jag att göra smoothie på kirskål istället för på brännässlor.

Brännässlor är ju helt sjukt nyttiga, men dessvärre lite nesliga att hantera. Plus att det är lite läskigt att dricka :) Kirskålens nyttigheter har jag försökt googla fram, men inte fått något ordentligt svar på mer än att det så klart är nyttigt. Det är ju allt grönt.


Kirskål funkade lika bra. Den är ju pepprigare i smaken, men jag gillade det. Den är också väldigt stadig så en får mixa längre helt enkelt.

HÄR är receptet jag testade mig fram till där du helt enkelt byter ut nässlor till kirskål. 

tisdag 21 juni 2016

Inspired! Kök i rosa

Bild snodd från Stiltjes Instagram-konto

Jag kan ha svårt för många bilder på rum och inredning på diverse instagram-konton. Anledningen är att jag oftast undrar var alla saker är. Bor ingen i rummet på bilden? Eller är det städat då inför plåtning? But why? Då får vi se bilder på rum som inte är i sitt rätt element, ju.

Ja, vi tycker nog alla lite olika om det där. Men köket ovan föll jag allt lite för.


Mitt kök

måndag 20 juni 2016

Bo i lägenhet med typ trädgård



Ja, egentligen så är det enda sättet att leva villalivet att faktiskt köpa en villa. Det vet jag som lever just det livet.

Tommy har dock köpt en riktig najs lägga (som vi säger på stockholmska). Det är en fin tvåa med en liten trapp ut från vardagsrummet. Väl ute hamnar du på en av föreningens gräsplättar. Det är plant och fint vilket är tacksamt om en vill duka upp med bord och stolar.

Sol på dagen, ej kväll.

Här kommer Tommy leva life, alltså.


Innan alla kommit.


Säkerhetsgrind som låses när en inte är hemma. Smart.

Just denna kväll var det ganska kyligt, trots sol, och det blåste. Men det behöver ju ni, bloggläsare inte veta :)

Hatar öppen planlösning. Det är bara genomlöjligt. Detta däremot, med en lucka mellan rummen, är genialiskt.


Tapeten i hallen!

Sovrummet glömde jag fota, men det var fint och låg ut mot gatan. Mycket bra planerad lägenhet. Toa som gömmer sig bakom den tapetserade dörren (!!) var nyrenoverad och fräsch.

fredag 17 juni 2016

Målat med silikat

Före.

Jag tycker att det är så tråkigt att måla. Det gäller alla moment, från rengöring, maskering och att måla alla lager. Det enda roliga är när en är klar.

Hur som så måste det ju göras. För nya muren ute vid ingången till tomten så har jag valt att måla med silikat - på grannens begäran. Han är pensionerad målare och har bra koll. Han målade grunden på sitt hus med silikat i vitt för typ 15 år sedan. Det ser ut som att det målades igår.

Primer.

Jag började med att grunda med en primer. Min grund är ju ny och prima, men har du en grund som åldrats och har små, små sprickor så ska du välja en annan primer anpassad för detta.

Primern var separerad när jag öppnade burken
Efter att jag rört om primern

Primern var tungarbetad. Det var en tjock sörja som typ fet yoghurt! Trots att det skulle bli över ganska mycket i burken så gjorde jag av med allt. Jag vet inte hur det kunde gå åt så mycket mer än beräknat. Jag kanske bara var riktigt duktig på att ösa på och det är ju ändå på väggen och inte i burken som materialet ska vara. Bra underlag, I guess.

Primer, kaffe och musik på radion.

På burken stod det att en ska jobba med pensel och svepa den lite kors och tvärs - alltså inte som när en målar inomhusväggar eller skåp där en behöver tänka på penselspår. Killen på Bauhaus färgavdelning sa att en kan måla med roller dock vilket så klart går fortare. Men jag hade inte feeling för roller den här gången :) Plus att det stänker så med roller.

När jag målat klart med primern, en trevlig putsvit nyans.
Första täcklagret

Täckfärgen var nog tjockare än vanlig färg, den med, även om den inte var i närheten av primern. Skönt det.

Första lagret täckfärg klart.

Det är svårt att välja nyans till fasad när en står inne på ett byggvaruhus med lysrörslampor. Mitt mål var att få en nyans så när den som trappen har, men något piggare. Och jo, jag tycker jag kom relativt nära i nyans.

När den torkade dock tycker jag allt att den blev lite för blå. Hade velat ha mer svärta i. Det är väl alltid det en bör göra vid val av utomhusfärg; välja ut den färg en vill ha, sen be om den med mer svärta i och starkare nyans. Jag valde då endast mer blått. 

Men nöjd är jag nog allt. typ 4 av 5-nöjd. Ibland handlar det bara om att vänja sig också, plus att när hela grunden målas så kan jag ju måla över detta lilla parti och vet från vilken färgkombo jag ska utgå från.

torsdag 16 juni 2016

Dekorationssten till zebrorna

Zebrorna som förtjänar det bästa

Dels är det superdupersött och dels så kommer det vara praktiskt den dag gräsklipparoboten gör sin entré i min trädgård; dekorationsstenar runt några av träden.


Jag fick ju lite runda stenar av grannfrun Karin. De bytte jag ut med några små som låg på framsidan som istället fick ligga här inne på tomten.

Måste ha mer sten för att avsluta inhägnaden
Det andra trädet med uplights behöver också en söt inhängnad

onsdag 15 juni 2016

Extra frys behövs

Värsta jackpot med lyxmat till hundarna gratis

Jag har alltid undrat varför gamla människor har en frys nere i källaren. Ofta är det en sådan du öppnar uppifrån och tittar ned i utan hyllor.

Men efter två somrar i hus har jag fattat! Du fryser ju in allt som du skördar i trädgården. Det går ju inte om du bara har vanlig underfrys som jag har med tre lådor. Där har du ju bara plats för det du lagar och behöver lite omsättning så att säga.

Nej, med en extra frys skulle jag kunna skära upp äpplen och rabarber och frysa in. Även krusbär(?), brännässlor, kirskål och så skulle jag kunna köpa big packs av saker vilket gör det lite mer ekonomiskt.


I förra veckan fick jag en massa lyxmat till hundarna via en FB-grupp av en kvinna vars hundarna inte gillade den. Det var 46 "burgare" från Bravo med rå färs och grönsaker och typ 24 torrfoder-burgare med samma lyxiga innehåll. Mina pälsdamer älskade maten som tar upp en låda och lite till i frysen. Men jo, det är nog dags att planera in en extra frys någonstans i huset.

Random mysbild på mig, pälsdamerna och de kramande syskonbarnen.

tisdag 14 juni 2016

Mitt liv i ytterstan

Lite highlights från veckan som gick och som är typiskt för villalivet här i Tallis:



1. Promenad där vi spontant hälsar på hemma hos papihuahua-bästisen Caesar. Damerna brukar få en liten smakportion av hans matte när vi kommer förbi.


2. På väg hem från tuben hade en granne ställt ut hemmaodlad ruccola på ett bord på gatan. Plockade lite och gjorde en sallad hemma.




3. Grill i trädgården. Sånt som inte behöver bli en så stor grej, men som ändå känns som fest trots vardag.


4. Trädgårdssten levererad till tomten. Granne som ska göra om på tomten och jag har flaggat intresse för de fina stenarna eftersom jag ska anlägga nya rabatter.