onsdag 1 juni 2016

Rotak 37 Silver Edition - utlåtande

Känslan av att ha gjort första klippningen

För ett tag sedan köpte jag mig en ny gräsklippare. Det blev efter en del research och framför allt ett längre samtal med ett riktigt gräsklipparproffs på Bauhaus i Länna (en säljare på avdelningen Trädgård, alltså) en Bosch Rotak 37 S. "S" står troligen för Silver Edition; plastdetaljer i silver - wow.

HÄR är produktbeskrivning av klipparen.

Teknisk information
Effekt: 1400W 
Klippbredd: 37 cm 
Kapacitet: medel 
Funktioner: Mulcher och uppsamlare 
Höjdlägen: 6 steg, 20-70 mm 
Vikt: 11,2 kg 
Uppsamlare: 40 liter 
Övrigt: Mulcher, överdrag och handskar ingår. Ergoflex-system


Äppelblom i trädgården

En mulcher är ett slutet systen där klipparen inte "spottar ut" det klippta gräset utan det hackas upp av bladen och ramlar ned på gräsmattan sen. Där lägger det sig som gödsel, men det kräver dock att du klipper ofta, dvs det får inte bli för mycket gräs i det slutna systemet. Resultatet blir bara en gegga. Jag klipper INTE ofta och har heller inte hunnit testa detta. Jag använder uppsamlaren och lägger ut det klippta gräset som gödsel i rabatten eller slänger på komposten.

# Den har också ergonomiska handtag vilket inte ska underskattas.
# Den har död mans-grepp. Den stänger av eltillförseln om du släpper den med båda händerna och javisst, du kan köra med en hand.
# Den ansluts med sladd (som inte ingår).
# Jag minns inte viken kapacitet den hade. I den tekniska informationen ovan står det "medel", men damen på Bauhaus gav mig kvadratmeter. Tror det var upp till 400 kvm. Jag vet bara att jag har cirka 300 kvm klippyta och det skulle den passa till och lite till.

Bebiskottar ute på promenad i Tallis

Och nu till vad jag tyckte efter EN klippning.

# Ja, sladden var neslig. Jag är  dock övertygad om att jag ska komma på i vilken ordning, i vilket mönster, tomten ska klippas för att detta inte längre ska kännas som ett större problem.

# Den var lätt att "montera". Du skruvar ihop den, men du behöver inga verktyg eller så. Jag använde inte instruktionsbok eftersom instruktionsböcker är lika besvärande som matrecept för mig. Huga.

# Maskinen är lätt, bara 11 kg. Stor skillnad från att pressa en bensinmotor fram. Det är väl speciellt i hörn och runt rabatter som det är praktiskt snarare än när du kör den på en stor öppen yta. Och jag har många vrår i min trädgård!

Jag är hittills supernöjd, men längtar till den dagen jag och trädgården är redo för en robot :)



Se tidigare inlägg HÄR där jag summerat ganska kortfattat vad jag lärde mig av damen på Bauhaus om gräsklippare. En riktigt bra första guide i ditt beslut av gräsklippare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar