fredag 17 juni 2016

Målat med silikat

Före.

Jag tycker att det är så tråkigt att måla. Det gäller alla moment, från rengöring, maskering och att måla alla lager. Det enda roliga är när en är klar.

Hur som så måste det ju göras. För nya muren ute vid ingången till tomten så har jag valt att måla med silikat - på grannens begäran. Han är pensionerad målare och har bra koll. Han målade grunden på sitt hus med silikat i vitt för typ 15 år sedan. Det ser ut som att det målades igår.

Primer.

Jag började med att grunda med en primer. Min grund är ju ny och prima, men har du en grund som åldrats och har små, små sprickor så ska du välja en annan primer anpassad för detta.

Primern var separerad när jag öppnade burken
Efter att jag rört om primern

Primern var tungarbetad. Det var en tjock sörja som typ fet yoghurt! Trots att det skulle bli över ganska mycket i burken så gjorde jag av med allt. Jag vet inte hur det kunde gå åt så mycket mer än beräknat. Jag kanske bara var riktigt duktig på att ösa på och det är ju ändå på väggen och inte i burken som materialet ska vara. Bra underlag, I guess.

Primer, kaffe och musik på radion.

På burken stod det att en ska jobba med pensel och svepa den lite kors och tvärs - alltså inte som när en målar inomhusväggar eller skåp där en behöver tänka på penselspår. Killen på Bauhaus färgavdelning sa att en kan måla med roller dock vilket så klart går fortare. Men jag hade inte feeling för roller den här gången :) Plus att det stänker så med roller.

När jag målat klart med primern, en trevlig putsvit nyans.
Första täcklagret

Täckfärgen var nog tjockare än vanlig färg, den med, även om den inte var i närheten av primern. Skönt det.

Första lagret täckfärg klart.

Det är svårt att välja nyans till fasad när en står inne på ett byggvaruhus med lysrörslampor. Mitt mål var att få en nyans så när den som trappen har, men något piggare. Och jo, jag tycker jag kom relativt nära i nyans.

När den torkade dock tycker jag allt att den blev lite för blå. Hade velat ha mer svärta i. Det är väl alltid det en bör göra vid val av utomhusfärg; välja ut den färg en vill ha, sen be om den med mer svärta i och starkare nyans. Jag valde då endast mer blått. 

Men nöjd är jag nog allt. typ 4 av 5-nöjd. Ibland handlar det bara om att vänja sig också, plus att när hela grunden målas så kan jag ju måla över detta lilla parti och vet från vilken färgkombo jag ska utgå från.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar