onsdag 29 juni 2016

Radonbesiktning


Ja, hur gick radonmätningen hemma i vintras?? Det har jag inte berättat om för att värdena var för höga! Men lika snabbt som jag deppade ned, hämtade jag upp mig igen. Det tog typ en dag :)

Värdena var inga katastrofvärden alls, men de ligger över gränsvärdet för bostad som är max 200 Bq. Mitt hus hade ett årsmedelvärde på 250 Bq.

I veckan kom en kille från Radea hem hit för att titta på eventuella orsaker och åtgärder. Hans åsikt om mitt årsmedelvärde var att jag kunde sova gott på nätterna utan att oroa mig.


Radea-killen kunde ganska snabbt avgöra vad som var boven i dramat; öppna hål i mitt nya golv. Dels inspektionsluckan och dels ett hål inne i ett förråd. Därigenom hittar radonet in i värmen när det är kallt utomhus och i marken.

Han hade med sig en mätlåda med vilken han kunde få ut ett värde efter bara fem minuters mätning. Han kartlade också all ventilation och även dräneringsröret utanpå huset som hade hade en idé för. Jag får en rapport inom kort med åtgärdsförslag.

Allt som allt så fick jag känslan av att det inte var någon rocket science att lösa detta radonproblem. Men jag har haft fel förut.

Som vanligt är Alice på alerten och inspekterar att allt går rätt till

Trivia: Jag frågade killen vilket det värsta värdet han varit med var. Jag gissade på 450-500 vilket så här i efterhand känns som en riktigt lam gissning för det är nog inte så ovanligt alls. Han berättade då att Radea hade ett hus de experimenterade med. Det låg högst upp på en ås i Sollentuna och fungerade liksom som en skorsten för all radon i marken som ville upp och ut. Det var en bostad med en tant som bodde kvar - trots att värdet var 22.000 Bq!!!!!!!!!!!!!!!!!!


HÄR är ett inlägg från 2012 med kort och övergripande info om radon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar