tisdag 29 januari 2019

Tass- och klovård i vinter

En utmaning att fota två hundar samtidigt.

Jag prenumererar på Lands nyhetsbrev. Deras artiklar är på en helt annan nivå än de andra tidningarna som mest består av självklar info och tips. Här är det mer fakta och jag har helt enkelt mer användning av råden de ger.

Bland annat läste jag denna artikel om hur en tar hand om hunden i kylan. Riktigt bra råd.

Oj då.

Wow!


Jag blev inspirerad så idag körde jag en "mani-pedi" på båda Pälsdamerna. Jag klippte klorna på Svea. Snipp, snipp, snipp. Fort gick det och jag är så stolt att hon är lugn. Det var hon inte de första gångerna jag skulle klippa klorna på henne,

Alice har sällan så långa så på henne klipper jag "knorr-klorna" på framtassarna.

Sedan ansade jag pälsen runt tassarna, alla åtta. Det syns inte i bild som tur är, men det är inte direkt Toni & Guy-nivå på min klippning. Men den fyller i alla fall sin funktion så här års.

måndag 28 januari 2019

Tvättat innertaket källare

Före.

Ser ni någon skillnad? Inte?

Well, jag ser inte heller någon som helst skillnad... Ändå var vattnet som jag kramade ur i en separat hink gråsvart. Då hann jag ändå byta vatten i huvudhinken en gång.

Efter.

Jag ägnade en timma åt att svabba innertaket med en disktrasa, hett vatten och ganska mycket Yes.

Mitt beslut, efter att inte riktigt se någon skillnad, var då att måla det med en strykning takfärg. Det är lika bra att ha det gjort när rummet fortfarande är tomt och ofärdigt. Jag känner mig sjukt mogen som tagit detta beslut trots hatar att måla :)

Min ten year challenge. Bättre kamerakvalitet och mindre smink.

söndag 27 januari 2019

Tapeter genom årtiondena


I väntan på tapeten jag beställt, kom jag över denna video om tapeter från 1940 till och med hela 1970-talet. Det är en butik i Malmö som sitter på denna guldgruva och en kille där som berättar om de olika stilarna. Han kan en massa och det är verkligen fina tapeter han visar upp.

Jag gillar den som är på startbilden med blommor och brunbeige botten och så tapeterna i sjögräs förstås.

torsdag 24 januari 2019

Master bedroom källare tapet beställd

Det här med inredning är inte alls min starka sida och jag är givetvis då inte heller speciellt intresserad. Jag brukar säga att jag tar det jag tycker är fint, men jag jobbar sällan för att få ihop en förbestämt enhet eller så...

Oftast så har ju en något att utgå från så som ett golv, en favoritsoffa och vad det nu kan vara. Men faktum är att jag ju inte har något denna gång. Det är ju ett tomt källarrum, ett tidigare garage! För andra kanske detta är ett drömscenario, för mig mest vånda hahaha!

Moodboard, till och med.

Jag tänkte att jag börjar med att hitta en tapet jag gillar. Lättare sagt än gjort, men efter cirka två veckors intensivt letande och undersökningar på Facebook så har jag äntligen landat i denna tapet med bambublad.

Den kommer från Graham & Brown i England och Bauhaus (but, of course) tar in en massa tapeter från dem. Den har grå botten och jag tänkte plocka ut den exakta gråa tonen för att måla resterande väggar (murade med puts som ej kan tapetseras). Golvet får beige heltäckningsmatta, beige för att det är en naturnära färg och liknar golvet i bild. Men det parti som kommer precis innan ytterdörren behöver klinkers så att en inte kliver direkt på matta när en kommer in utifrån. Dessa klinkers kommer efterlikna träplankor som på bilden ovan :) När jag väl avslutar kommer det att vara med vita träsocklar och taklister. Bauhaus har en massa fina alternativ hemma i butik.

Ja, en ska göra det lätt för sig. Det är mitt motto. Det är därför jag bara snor inspo från bilden direkt.

Det som händer nu är att jag ska tvätta innertaket där nere. När jag väl fått tapeten kan jag välja grå målarfärg och klinkers.

söndag 20 januari 2019

Master Bedroom källare förberedelser och grundmålning

Sitter så rejält att jag var tvungen att kapa stavarna i partier för att kunna bända loss.

Jag har "brutit" serien inlägg som hette innervägg då jag gått ifrån själva arbetet med bara innerväggen. Det jag gör nu är egentligen arbete med hela rummet som jag kallar Master Bedroom.

Taket har prytts av kvartsstavar. Jag beslutade mig för att riva loss dem och senare ersätta dem med vanliga taklister. Det blir trevligare, tror jag.


Eftersom allt i det här huset är spikat med trådspik på 10 cm så var även denna enkla rivning lite arbete. Och nej, jag överdriver inte när jag säger att allt är spikat med rejäla spikar. Allt! Jag fick använda mig av multiverktyget för att kapa stavarna i partier för att kunna bända loss dem.

Den där kofoten jag köpte på Clas Ohlsson har jag haft ganska bra användning för. HÄR har du en rolig berättelse på hur det gick till :)


På ett ställe föll en del murbruk bort så där rensade jag också spacklade på rejält.

En paus mellan arbetsskiften med Alice.

Efter att ha dragit bort kvartsstaven, var det kväll och mys med hundarna. Dagen efter var det dags för grundmålning!

Efter en rejäl tvätt.

Jag hade tvättmedel för väggar inför målning, men... Jag ville inte använda den på grund av så mycket kemikalier. Jag tog hett vatten och en massa Yes! istället. Det tvättar nog inte lika rent, men i alla fall tillräckligt och så slipper jag utsätta mig för att hantera så farliga ämnen.

Det var bara väggen i bild ovan som behövde tvättas. De andra väggarna var i gips i gipsputs. De borstade jag av.

Jag köpte bara deras grundfärg då jag inte vet vilken färg jag vill ha till väggarna än.

Jag köper ju i princip allt på Bauhaus, men eftersom jag ändå skulle till Rusta för att reka tapeter så gjorde jag en snabb googling på deras väggfärger för inomhus. Jag vet att deras fasadfärg fick bäst i test för något år sedan när någon etablerad organisation gjorde ett omfattande test över två års tid. Så varför skulle då inte deras inomhusfärger vara bra?

Så sant, så sant. Jag hittade snabbt denna artikel från Testfakta från 2014 som avslöjar att Rustas inomhusfärg klarar testet lika bra som den från Beckers.

Jag köpte även Rustas breda maskeringstejp. Jag har lärt mig att en inte ska snåla på dyr maskeringstejp. Det får en tillbaka när en målar så jag är bra kräsen när det kommer till dem. Jag gjorde ett test och satte upp en bit, lät den sitta några dygn och tyckte att det satt tillräckligt bra för att ge den en chans i skarpt läge.


Efter tvätt maskerade jag det som behövde maskeras. Som tur var var det inte så mycket då både taklister och golvsocklar ska upp senare. Det sparade mig en massa tid på precisionsarbete. Endast fönsterpartiet som behövde maskering. Peuw!

- Sparmålningen tog drygt 1h.
- Roller, en strykning tog drygt 1,5h.

De gipsade partierna sög åt sig ganska mycket färg i jämförelse ned den redan målade väggen (till vänster i bild ovan). Hemliga hyllan fick två strykningar med grundfärg på grund av väldigt ojämn och hålig struktur.

Klar med en strykning grundfärg.

Vid 18-tiden på kvällen var jag klar och tog en tur med hundarna. Idag; ont i kroppen :)

onsdag 16 januari 2019

Bygga innervägg källare - del 6


Gipsskivorna är uppsatta. Det är dags att spackla.

Nättejp.

Skivorna sitter tätt förutom på ett ställe. Den springan fick nättejp (som jag kallar det) innan jag började spackla.

Efter första vändan.

En sak ska jag säga angående spackling efter att ha spacklat endast en vägg innan (hallen): Jag har blivit snabb! Jag spacklar som ett proffs. Tre tunna, fina lager lade jag och behövde därför inte slipa så mycket efter spacklingarna. Bara ett svep, bara.

Sjukt mycket spackel.

Jag hade köpt en hink med 10 L mediumspackel. Ja, du läste rätt! De var på mellandagskampanj på Bauhaus för bara 199:- och sen trodde jag att det skulle gå åt mer eftersom jag inte alls var lite vass på detta när jag gjorde det förra gången.


Så jag bestämde mig för att spackla lite slarvigt i det hemliga skåpet. Det hemliga skåpet är ju en lucka som gick in till utrymmet under trappen innan. Trappen är borttagen och numer är det bara en vägg när en öppnar luckan :)


Jag bestämde mig för att skrota luckan på grund av kommer troligen vara i vägen när den öppnas. Det får bli en insjunken hylla. För vad har jag ännu ingen aning om.

Jag tänker att jag ska måla insidan i en avvikande färg och bygga in hyllplan. Eventuellt får hålet lister, men det får vi se.

Nästa steg är rengöring av en vägg och sen ett lager grundfärg. Innerväggen ska tapetseras dock.

Hoppa fram till inlägget om alla grundmålningen i detta blivande rum HÄR.

söndag 13 januari 2019

Bygger innervägg källare - del 5

Det sneda hörnet.

För den som hängt med på resan har koll på att den murade väggen som möter min nya innervägg, är sned. Den är sned lodrätt och den är sned horisontellt. Se det första inlägget där jag visar det i bild HÄR.


Jag tog en träkloss och en tuschpenna. Jag drog sedan klossen längs väggen med pennan intill för att härma väggen.

Tajt och fint.

Det blev ganska bra.

Springa.

Däremot blev den sned! Den högra gipsskivan är totat lodrät. Jag satte upp den med hjälp av laserpass.

Men... Det är viktigare att skärningen intill hörnet/väggen blev tajt än här. Här kommer det vara lättare att spackla.

Jag glömde ta kort på gipsskivan i andra övre hörnet där rören går. Men det blev lika bra som med plyfan :)

Nästa steg är just spackling! Hoppa till steg 6 HÄR.

fredag 11 januari 2019

Bygger innervägg källare - del 4

Notera avstånd mellan skiva och golv.

It's plywood time!

Förra gången jag byggde en innervägg (uppe i hallen) använde jag OSB-skivor, men denna gång blev det plywood. Anledningen är att OSB helt enkelt var slut på Bauhaus när jag väl fixat släp och förare att hjälpa mig med detta. Det som är bra med plywood är att det är betydligt mindre lim i det. Alltså miljövänligare i hemmamiljö än till exempel OSB...

Plywood kostar dubbelt så mycket, men som jag alltid konstaterar; i mitt hus handlar det aldrig om några större volymer, på grund av pyttelitet. Det är dumt att snåla med miljövänligt/hälsosammare alternativ när det inte handlar om så mycket pengar i kronor.


Det är mycket "passande" för denna lilla vägg. Dels är ju en av väggarna sneda och så finns rör som går i taket.

Jag mätte och gjorde en mall i gips. Med hjälp av mallen kunde jag sedan justera så att hålen passade runt rören.


Plyfan är 1200 mm bred och 12 mm tjock.

Sitter som en smäck!

En bra sak är ju att behålla gipsmallen till eventuellt kommande ytskikt. Jag kommer senare sätta upp renoveringsgips och eftersom jag slängde mallen fick jag helt enkelt göra om den sen igen. Hur tänkte jag när jag slängde den???


Själva höjden för skivorna lät jag skäras till redan på Bauhaus. Den kostnaden är så liten, lätt värd! Tror att det just denna dag dessutom var helt gratis om en var medlem.

Proffsjobb!

Att dra i skruv i metallreglarna har jag lärt mig en massa om från förra gången. Trots att jag använder skruv som ska ta sig igenom både trä och metall så är det bättre att förborra, i alla fall de första skruvarna en drar i så att skivan sitter fast i reglarna. Sen funkar det att köra utan förborrning, när skivan sitter fast mot regeln. Tips!


Jag missade att fota och lägga upp hur jag gjorde med metallstommen i förra inlägget. Jag pratar om den lilla bit där röret gick.

Japp. Har "taggat" insidan av väggen, den gång med :)

Plyfan måste ju ha något att fästas mot i överkant, eller snarare så högt upp det går.

Nästa steg är renoveringsgips! Hoppa till steg 5 HÄR.

torsdag 10 januari 2019

Bygger innervägg källare - del 3

Känslan av rum infinner sig.

Arbetet med innerväggen har rört sig stadigt framåt. Jag har lagt några timmar per dag under ledigheten som var och inläggen här i bloggen går faktiskt långsammare än arbetet IRL.


Golvregeln är nu limmat och jag har torrlagt allt annat du ser i bil ovan. Efter att ha mätt och mätt med vattenpass så vågade jag äntligen skruva fast takregeln i taket - och det med lyckat resultat. Puh!

Lånat av en granne.

När båda tak- och golvreglar var fästa, var det dags för ett nytt verktyg; denna "knipsare" som används just till att sätta ihop stålreglar. Den kostar några hundra och ersätter alltså skruv.

Jag tänkte initialt att jag absolut inte kommer bygga så pass mycket vägg att det lönar sig med en egen knipsare, men jag ska säga att skruv kan springa iväg i kostnad. Den här mojängen tjänas in snabbt (även om jag lånade denna och inte köpte). Den hade varit intjänad på båda väggarna jag gör i huset (denna och den i hallen, ni minns) om jag hade köpt en istället för skruv.

Det som är bra med skruv är att du kan ångra dig. Däremot är det mycket lättare och går snabbare att använda knipsaren. Så den vinner lätt om jag någonsin ska sätta upp stålreglar igen.


Knipsaren gör hål i de två reglar som ska fästas i varandra. Det sitter riktigt bra med endast en knips per sida! Jag har lutat mig med hela min kroppstyngd mot den och det håller stadigt.

Close-up.

Nu är det dags för plywood! Hoppa till nästa del HÄR.

onsdag 9 januari 2019

Bygger innervägg källare - del 2

Väggen kommer att "gå in i" rören. Eller typ omsluta rören.

Det är så kul att bygga att jag till och med ägnade förmiddagen på nyårsafton till detta :)

I detta inlägg kan jag visa upp att jag sågat bort lister i taket för att takskenan ska kunna skruvas upp jämn och fint. Jag minns i somras när jag skulle göra detta och hur det bara inte gick! Det var ju ovanligt varmt även nere i min svala källare. Jag förmådde mig inte att göra denna enkla grej. Kroppen skrek: NEJ!

Hålet där strecket går igenom är där elen ska dras in.

Nu gick det hur smidigt som helst. Nu är det vinter och det gäller i stället att hålla igång för att behålla värmen. Jag använde mig att mitt multiverktyg och en liten kofot.

Lim istället för skruv på grund av vattenslingor i golvet.

Efter en massa kontrollmätningar och torrläggning så vågade jag limma fast golvregeln. Jag använde det lim jag hade hemma; ett monsterlim som ska funka för båtar och sånt som utsätts för mycket vatten. En öppnad limtub måste ju gå åt.

Tyngder när limmet ska torka.

Sågar ut för eldragning.

Den här regeln ska fästas precis framför hålet på första bilden i inlägget, där elen ska dras in.

Hoppa fram till del 3 HÄR.

tisdag 8 januari 2019

Bygger innervägg källare - del 1

Skiss med vy från lilla sovrummet.

Det känns helt otroligt bra att vara igång med att bygga igen. För mig är detta avslapning.

Det är en innervägg som jag håller på med nu. Den ska resas mellan de två blivande sovrummen i "det gamla garaget". I den ska el dras så steg ett är att "enkla" den, det vill säga sätta upp skivorna på endast ena sidan innan Elis kommer.

Torrläggning. Notera rören i taket.

Ett gäng lister i taket ska sågas ur också för att takregeln ska fästas rakt och snyggt.

Utmaningar i detta projekt:
- En vägg (den på bilden ovan) är varken rak horisontellt eller vertikalt. Jag fäster den sista regeln endast i tak- och golvregeln och inte in mot själva väggen.
- Rör går precis intill där väggen kommer att fästas i taket. Kommer blir klurigt att komma åt bakom samt att jag kommer behöva måttanpassa för rör längst bort.
- Att få väggen rakt genom rummet. Ja, detta gäller väl alla innerväggar, men faktum kvarstår att det är något jag kommer lägga mycket tid på, så jag anger det som en utmaning ändå :) Jag jobbar med ett rätvinkel-linjal enligt sista bilden och hoppas på att ytterväggen är tillräckligt rak för att det ska bli ett bra resultat.


En minst sagt sned vägg.


När jag torrlagt och mätt ungefär femton gånger så ritade jag ett streck med tuschpenna längs golv- och takregeln. Men tro mig, jag kontrollmäter flera gånger igen innan jag väl fäster dem.

Nästa steg blir att faktiskt fästa golv- och takreglarna. Då kommer det att gå undan.

Hoppa fram till del 2, HÄR.