söndag 20 januari 2019

Master Bedroom källare förberedelser och grundmålning

Sitter så rejält att jag var tvungen att kapa stavarna i partier för att kunna bända loss.

Jag har "brutit" serien inlägg som hette innervägg då jag gått ifrån själva arbetet med bara innerväggen. Det jag gör nu är egentligen arbete med hela rummet som jag kallar Master Bedroom.

Taket har prytts av kvartsstavar. Jag beslutade mig för att riva loss dem och senare ersätta dem med vanliga taklister. Det blir trevligare, tror jag.


Eftersom allt i det här huset är spikat med trådspik på 10 cm så var även denna enkla rivning lite arbete. Och nej, jag överdriver inte när jag säger att allt är spikat med rejäla spikar. Allt! Jag fick använda mig av multiverktyget för att kapa stavarna i partier för att kunna bända loss dem.

Den där kofoten jag köpte på Clas Ohlsson har jag haft ganska bra användning för. HÄR har du en rolig berättelse på hur det gick till :)


På ett ställe föll en del murbruk bort så där rensade jag också spacklade på rejält.

En paus mellan arbetsskiften med Alice.

Efter att ha dragit bort kvartsstaven, var det kväll och mys med hundarna. Dagen efter var det dags för grundmålning!

Efter en rejäl tvätt.

Jag hade tvättmedel för väggar inför målning, men... Jag ville inte använda den på grund av så mycket kemikalier. Jag tog hett vatten och en massa Yes! istället. Det tvättar nog inte lika rent, men i alla fall tillräckligt och så slipper jag utsätta mig för att hantera så farliga ämnen.

Det var bara väggen i bild ovan som behövde tvättas. De andra väggarna var i gips i gipsputs. De borstade jag av.

Jag köpte bara deras grundfärg då jag inte vet vilken färg jag vill ha till väggarna än.

Jag köper ju i princip allt på Bauhaus, men eftersom jag ändå skulle till Rusta för att reka tapeter så gjorde jag en snabb googling på deras väggfärger för inomhus. Jag vet att deras fasadfärg fick bäst i test för något år sedan när någon etablerad organisation gjorde ett omfattande test över två års tid. Så varför skulle då inte deras inomhusfärger vara bra?

Så sant, så sant. Jag hittade snabbt denna artikel från Testfakta från 2014 som avslöjar att Rustas inomhusfärg klarar testet lika bra som den från Beckers.

Jag köpte även Rustas breda maskeringstejp. Jag har lärt mig att en inte ska snåla på dyr maskeringstejp. Det får en tillbaka när en målar så jag är bra kräsen när det kommer till dem. Jag gjorde ett test och satte upp en bit, lät den sitta några dygn och tyckte att det satt tillräckligt bra för att ge den en chans i skarpt läge.


Efter tvätt maskerade jag det som behövde maskeras. Som tur var var det inte så mycket då både taklister och golvsocklar ska upp senare. Det sparade mig en massa tid på precisionsarbete. Endast fönsterpartiet som behövde maskering. Peuw!

- Sparmålningen tog drygt 1h.
- Roller, en strykning tog drygt 1,5h.

De gipsade partierna sög åt sig ganska mycket färg i jämförelse ned den redan målade väggen (till vänster i bild ovan). Hemliga hyllan fick två strykningar med grundfärg på grund av väldigt ojämn och hålig struktur.

Klar med en strykning grundfärg.

Vid 18-tiden på kvällen var jag klar och tog en tur med hundarna. Idag; ont i kroppen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar