fredag 11 januari 2019

Bygger innervägg källare - del 4

Notera avstånd mellan skiva och golv.

It's plywood time!

Förra gången jag byggde en innervägg (uppe i hallen) använde jag OSB-skivor, men denna gång blev det plywood. Anledningen är att OSB helt enkelt var slut på Bauhaus när jag väl fixat släp och förare att hjälpa mig med detta. Det som är bra med plywood är att det är betydligt mindre lim i det. Alltså miljövänligare i hemmamiljö än till exempel OSB...

Plywood kostar dubbelt så mycket, men som jag alltid konstaterar; i mitt hus handlar det aldrig om några större volymer, på grund av pyttelitet. Det är dumt att snåla med miljövänligt/hälsosammare alternativ när det inte handlar om så mycket pengar i kronor.


Det är mycket "passande" för denna lilla vägg. Dels är ju en av väggarna sneda och så finns rör som går i taket.

Jag mätte och gjorde en mall i gips. Med hjälp av mallen kunde jag sedan justera så att hålen passade runt rören.


Plyfan är 1200 mm bred och 12 mm tjock.

Sitter som en smäck!

En bra sak är ju att behålla gipsmallen till eventuellt kommande ytskikt. Jag kommer senare sätta upp renoveringsgips och eftersom jag slängde mallen fick jag helt enkelt göra om den sen igen. Hur tänkte jag när jag slängde den???


Själva höjden för skivorna lät jag skäras till redan på Bauhaus. Den kostnaden är så liten, lätt värd! Tror att det just denna dag dessutom var helt gratis om en var medlem.

Proffsjobb!

Att dra i skruv i metallreglarna har jag lärt mig en massa om från förra gången. Trots att jag använder skruv som ska ta sig igenom både trä och metall så är det bättre att förborra, i alla fall de första skruvarna en drar i så att skivan sitter fast i reglarna. Sen funkar det att köra utan förborrning, när skivan sitter fast mot regeln. Tips!


Jag missade att fota och lägga upp hur jag gjorde med metallstommen i förra inlägget. Jag pratar om den lilla bit där röret gick.

Japp. Har "taggat" insidan av väggen, den gång med :)

Plyfan måste ju ha något att fästas mot i överkant, eller snarare så högt upp det går.

Nästa steg är renoveringsgips! Hoppa till steg 5 HÄR.

2 kommentarer: