torsdag 4 februari 2016

Kakel-safari i Söderort



Kakelspecialisten har flera butiker varav en ligger i "Årsta". Den kanske ligger där, men i min värld ligger den i Enskede då den ligger mittemot Enskede Rackethall (där jag för övrigt spelade tennis som liten), längs Sockenvägen och precis efter Enskedefältet. Hur som - Kakelspecialisten ligger nära mig :)

Jag tog Herrgårdsvagnen och körde dit igår för att få lite inspo på kakel och badrum.

Kakel i träimitation - I love it!

Det är en stor butik med en massa uppställda exempel. Allt är supersnyggt, men.. Det är inte Marie. Jag vet inte vad Marie är, alltså min stil, jag vet bara att det är något annat än allt som visas upp på byggvaruhusen. Det är lite för "väntat". Skulle någon ge mig ett badrum likt dem jag såg hos Kakelspecialisten igår skulle jag ju bli jätteglad och inte klaga. Men nu när jag ska välja helt själv är det liksom inga av utställningsrummen som drog.

Bra att tillägga är ju att inredning inte alls är någon passion eller stark sida, men jag ska verkligen försöka nu när det blir badrum.

Klassiskt med hexagon

Det är alltså badrummet i källaren som jag planerar. Badrummet som egentligen inte finns. Det är ju bara ett källarrum med tvättmaskin och en förfallande duschkabin - inget mer.

Väggarna ska strippas från gammal puts som dessvärre är målade med färg med plast i (ger inte väggarna chans att andas) och från kakel.

Tidlöst med marmor carrara
Två nyanser av rosa

Besöket hos Kakelspecialisten var så klart inte till waste. Dels såg jag några vackra lampetter i retrostil och dels fick jag med mig blanka 15x15-plattor i två olika nyanser. De fick jag gratis trots att de egentligen tog en slant för proverna. 

Jag konstaterade också, men säljarens expertis, att de vackra betongplattorna från Marrakesch Design helt enkelt inte är värt det. För mycket jobb med kontinuerlig impregnering och det kräver en annan kunskap av den som ska sätta plattorna dessutom. 


Sedan tog jag kärran och körde vidare till Bauhaus! Där fokuserade jag mig på olika vita kakel. Vilka storlekar? Hur många storlekar? Blankt eller matt? Ljusgrå eller mörkgrå fog?

10x10 var av ett annat fabrikat och därmed en annan vit nyans

Jag fick en massa hjälp av en man som jobbade där. Det är ju fördelen när en åker en tisdagsförmiddag - personalen är tillgängliga och har tid :)


Han rekommenderade STORA plattor. Enligt en expert Bauhaus jobbar med ska stora plattorn få rummet att verka större. Jag vet inte hur viktigt det är för mig dock... Jag kom fram till 20x20 samt 15x15 cm medan den minsta han tyckte jag skulle ta var 20x30!

Han rekommenderade att jag skulle hålla mig till endast TVÅ storlekar medan jag från början var inne på betydligt fler. Men jag tror han har rätt där.

Han tyckte matt kakel skulle vara finare till porslinet jag har valt och ja - det var ju supersjälvklart när han sa det! Porslinet är huvudpersonen medan kaklet (i mitt badrum i alla fall) endast är en supporting act (biroll).

Han tyckte som mig - ljusgrå fog.


Ingen mening att titta på priserna egentligen eftersom jag innan var
inne på Marrakesch-plattor för 1.700:-/kvm



Jag har varit hemlig om mitt tänkta resultat, men det är med flit :) Fortsättning följer, men jag kan avslöja att där jag är nu i planeringen så är porslin och kakel vansinnigt billigt, men alla blandare ganska pricy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar