söndag 14 februari 2016

Tips inför hundens löp

Det blir mycket hundinlägg nu när jag inte jobbar varken på ett jobb eller på huset :)

En tjej frågade på Chihuahuablandis-gruppen på Face om tips och råd nu när hennes tik för första gången gått in i löp. Jag som har två tikar som beter sig helt olika hade en hel del handfasta tips utöver att ge gos...



1. Känn in och observera. Vad är/blir typiskt för din tik när hon ska in i löp och sedan löper. Lär dig dessa tecken så att du inte freakar vid nästa löp när hon gör något som är oregelbundet. 

Svea blir outhärdligt klängig några dagar innan löp. Hon gnyr och vill något som jag inte kan hjälpa henne med. Hon äter inte lika mycket och är tröttare, inte lika peppad på promenader mm. 
Alice är dock precis som vanligt. Inget som avviker alls. 

2. Binda eller inte binda? 

Det är upp till var och en. Svea är superduktig och slickar rent och tar bäst hand om det där på egen hand. Första dagarna kan jag få torka någon blodfläck på golvet här och där, men enligt mig bättre att hon lär sig fixa det där på egen hand. Nattetid kan dock handdukar vara bra att skydda möbler/säng Alice håller på att lära sig göra rent i underlivet och det hade hon ju inte kunnat med binda. Hon har utan tvekan blivit bättre på de tre löpen hon haft sedan jag tog över henne.

3. Håll borta från andra hundar. Hanar blir ju pilska och helt till sig vilket besvärar tiken om hon bara hunnit in i förlöp, men bra att veta är att andra tikar kan störas av deras lukt. Var observant för vad som gäller för din tik. 

4. När löpet är klart. Tvätta och schamponera tiken så att hon inte har kvar lukt som triggar andra hundar. 

5. Håll rutinerna. 

Svea vill ut och kissa hela tiden i början. Men försök hålla rutiner. Undantag är såklart ok som när till ex hon helt plötsligt ställer sig mitt framför mig och kissar på mattan!! smile emoticon!!
Detsamma gäller promenader. Hon SKA ut och motionera även när hon ligger kvar i sängen och är trött och däven. 

Summa. Svea är lika påverkad av sitt löp som jag som människa. Jag ser ibland att hon lider och då noterar jag det så klart. Alice är helt opåverkad precis som andra människotjejer kan vara. 




Angående skendräktighet som eventuellt kan inträffa sker i så fall 60 dagar efter löpet - då tiken borde fått valpar. Svea har haft detta en gång och precis som med löp så betedde hon sig mycket, mycket märkligt. Hon var genomdeppig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar