söndag 23 september 2012

1950-talets hus

Enligt en artikel i Sydsvenskan är husen byggda på 1950-talet som är de säkraste köpen. "Vad du ser är vad du får", säger besiktningsmannen.


(Bygge från 1950-tal)

I princip inget hus i Tallis är byggt på 50-talet. De är alla byggda 1939-1941 med vissa undantag. De har alla i princip samma planlösning (såvida inte det renoverats om på senare dagar), skorstenen på exakt samma ställe, en enligt mig onödigt gästtoa på entréplan, kök man inte kan sitta i, jag vet precis vilken vägg i källaren som är bärande, vad som räknas som en stor tomt i området att det finns radon i berggrunden, mm.

Det finns nackdalar med dessa hus, absolut. Men det är så mycket lättare att läsa på om hus och husköp om man har narrowed it down lite. I recommend.


(Hippt just nu)

(Haha! Jag minns alltid att vi passerade de här 50-talshusen i Beckomberga, Bromma, när vi blev skjutsades från hemmet i Spånga till stallet i Äppelviken. Sjukt speciella.)



(Saxat från den fylliga artikeln länkad ovan)


FAKTA 1950-talshus


Korsvirkeskonstruktion inspirerad av danskt byggande

# Konstruktionerna och materialen i 1950-talshusen är av hög kvalitet. Husen har ofta källare och ett flackt sadeltak. Grundmuren på en typisk enplansvilla med källare murades i block av betonghålsten som vilade på en armerad betongsula. Utvändigt ströks muren med varmasfalt för att skydda mot fukt, invändigt kläddes grundmuren med plattor av lättbetong. De tunga bjälklagen består av armerad, platsgjuten betong.
# Stommen bestod antingen av en kanalmur i tegel och/eller betong eller träreglar med mellanliggande isolering. På insidan kläddes konstruktionen med gips, utvändigt murades fasadtegel. Ovanför fönster och dörrar förstärktes fasaden med en utskjutande armerad tegelbalk. Hus med kallvind isolerades med kutterspån.
# Enplanshusen isolerades med mineralull mellan takstolarna. Ovanpå takstolarna spikades råspont, därefter papp, ströläkt och bärläkt, och längst ut takpannor av lertegel.
# Uppvärmning med radiatorer och vattenburen värme dominerade. Oljan var billig vilket fick många husägare att konvertera sina äldre ved- eller kokseldade system till oljepannor.
# Fönstren fick en mer framträdande roll, både i utformning och konstruktion. Ofta kompletterade arkitekten sina skisser med särskilda fönsterritningar. Stora så kallade perspektivfönster kombinerades med smalare tvåluftsfönster, vilket gav fasaden ett asymmetriskt intryck.
# En normalvilla från början av 1950-talet har tre rum och kök och är på cirka 70 kvadratmeter. Mot slutet av decenniet hade storleken på standardvillan ökat till omkring 90 kvadratmeter, fördelat på fem rum och kök.
# Införandet av ränteavdrag och bostadslån med låg ränta och statliga garantier bidrog till att småhusbyggandet tog fart under 1950-talet. I genomsnitt byggdes det 16 000 nya småhus per år.

Att tänka på
# Husen som byggdes under 1950-talet är gedigna. De tunga bjälklagen och den rejäla stommen har goda förutsättningar att hålla sig friska. Däremot är inte våtutrymmena anpassade för modernt liv. Varken ventilation eller fuktspärr klarar dagliga långa duschar. Källaren kan vara en bra plats att installera ett nytt badrum med dusch.
# El- och vattenledningar från 1950-talet har teoretiskt sett överlevt sin tekniska livslängd, och bör ses över. Glöm inte att installera jordfelsbrytare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar