tisdag 18 augusti 2015

Vasstak i Skåne

(Himmelstorps hembygdsgård)


Det här var ganska vanligt förekommande i Skåne; vasstak. Jag var ju där nu för någon vecka sedan och var så amazed över den regionala arkitekturen med korsvirkesfasaden (ja, det är precis den typ av fasad du ser på byggnaden på bilden).

(Svea nosar sig fram på innergården)

Vasstak hade jag ju sett på min resa i England. Där kallas dem thatched roof och har inte de där pinnarna på nocken, om jag minns rätt. Formerna var rundare än dessa skånska och helhetsintrycket var mer "hobbit" :) Kolla bilder på Google här.


I England fick jag lära mig att möss och insekter lever i taken och är en del av "klimatet" där. Taket är tätt (så klart) och värmer bra.


Den här typen av hus, eller åtminstone korsvirkeshus, var ganska vanligt förekommande i regionen. Vasstak såg jag också en hel del. Det är tokvackert. Däremot skulle de inte passa in i Tallkrogen och vi skulle nog inte få bygga så ens för kommunen. Jag får helt enkelt flytta till Skånes landsbygd! Men nej. Vi pratade om det. Jag skulle inte trivas. Jag har ingen dröm om landet och lantliv. Jag är en Stockholms förortstjej. Det är inte svårare än så.



(Alice i famnen och Svea på gräsmattan nedanför)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar