söndag 29 oktober 2017

Ljusgardin led rusta

Svea borrar in sig i soffan.

Detta gjorde jag i helgen! Jag satte upp ett par LED-gardiner i vardagsrummet.



Som vanligt är det lite av ”gambeling” att jobba med belysning. Det är så svårt att veta hur resultatet blir. Men jag är mer än nöjd och superglad att jag vågade satsa på detta.

Idén är inte alls min. Jag hade sett det i en inredningsgrupp på Facebook.

Steg 2: Själva gardinen.

Jag hittade en jättebra gardin på Rusta som uppfyllde önskemålen vad gällde täthet och längd. Dessutom var deras slingor ett system som gick att bygga ihop så att jag bara behövde en transformator och stickkontakt.

Steg 1: Start-setet med transformatorn.

Minns inte de exakta priserna, men tror jag landade under 500:- med två gardiner, ett start-set och en förlängningssladd.

Steg 3: Förlängningssladd. 

Det är ju egentligen julbelysning som även funkar för utomhusbruk, detta (IP44). Men för mig är detta inte en juldekoration utan bara mysbelysning.

"Mojänger" att fästa kopparrör med. Vet ej vad de kallas :)

Att hänga upp själva gardinen gjorde jag bakom de riktiga gardinen - alltså inte på den vanliga stången. Jag hittade faktiskt grejer hemma som jag hade för att göra en komplett och snygg upphängning. Jag hade mojänger som en fäster kopparrör i väggen/taket med. Det var var rester från när en röris varit här och tagit ned något. Jag har vid flera tillfällen tänkt slänga dem, men hela tiden hejdat mig. De tar så lite plats och rätt som det är så behövs de till något. Som nu!

Mojäng uppsatt i taket, precis bakom gardinstången.

Jackade ur för att mojängen skulle kunna stänga sig.

Själva stången var en slimmad remsa av panelen vi använde för att klä de utreglade väggarna i nya trappen. Se tidigare inlägg om sponten HÄR.

Riktigt fin anordning, eller hur? I synnerhet när det var av grejer jag hade hemma.

Ett hett, hett tips om du väljer att gå med precis samma LED-gardin som jag är att första lossa på endast den övre slingan som ska hänga i något. Låt själva gardinslingorna vara kapslad tills du hängt upp allt. Det trasslade sig nämligen något otroligt. Ni vet, så där STRESS-TRASSEL. Typ: "Kommer jag någonsin lyckas trassla upp detta till en gardin eller måste jag åka till Rusta och lämna tillbaka den?!"

Trevligt sken med en varmvit LED.

Själva förlängningssladden mellan gardinerna är gömd bakom vanliga gardinstången och fäst bakom med vit eltejp. Huruvida detta kommer att hålla återstår att se. Eltejp är ju inte riktigt till för att hänga upp grejer med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar