måndag 6 oktober 2014

Hundkoja av tvättkorg

(Föregångaren)

Det var i en chihuahua-grupp på fejjan som jag såg denna bild. En matte som gjort om en gammal tvättkorg/sideboard till sin pyttelilla hund. Eftersom jag vet att min hund gillar "trygga utrymmen" där hon känner sig skyddad, bestämde jag mig för att give it a go (utan att alls vara säker på att hon skulle gilla just denna lösning).


Jag lade ut en förfrågan i den lokala skänk och tigg-gruppen på Face efter en HOL från IKEA som tvättkorgen i fråga heter. En tjej svarade och sa att hon hade en som var lite ritad på av ungarna och som inte fick stanna efter renoveringen. Jackpot! Jag åkte och hämtade den och köpte mig ett mycket efterlängtat verktyg: multiverktyget!

Steg 1: Dammsuga ur.


Steg 2: Rita ut hur stort hålet ska vara.

Mitt hål måste ju vara bra mycket större än den lilla chihuahuans på originalbilden.


Steg 3: Gå med cirkelbladet försiktigt uppifrån. Man låter sågen vila sig igenom träet - pusha inte.


Hjulen på korgen skruvade jag så klart bort - de kommer inte med när man köper den och de passar inte under en hundkoja. De kan ju dock användas till något annat smart här hemma.


Steg 4: Sandpappra kanterna lite försiktigt. Jag råkade ha en kompis sådan här vibrerande slip så det gick ju på ett kick bara.


Steg 5: Spraymåla rubbet. Jag råkade ha vit grundfärg hemma så jag gjorde hörnen och som ni ser kanterna på underbrädan. Att måla med pensel i "rutorna" är vanskligt eftersom det blir droppar (liksom inte slätt).


2 burkar gick åt.
Jag använde matt färg.


Ja. Jag glömde visst locket :)

(Klart lack från Biltema)

Jag råkade ha klart lack hemma som stått och skavt ett hål i hyllan sedan flera år tillbaka, men eftersom den nästan var full kändes det fel att slänga den. Jag tömde flaskan på hela korgen och locket när den vita torkat.Klar men luktar illa. Ingen hund ska behöva ha med den här stinkbomben att göra. Kojan fick stå flera dagar utom hus under tak och torka ut lukten av färg.


Prydnadskudde som passade perfekt inuti som madrass. Eftersom grythundar gillar att "rizzla" runt med underlaget hade jag redan köpt en rosa fleece-filt Clas Ohlson som skulle in här. Den såg jag först till att den luktade matte så jag gosade in mig i den i flera veckor innan jag bestämde mig för att inreda och inviga kojan.


Att få Svea att fatta att hon får hänga här inne kommer bli en utmaning. Så här långt kom vi idag. Jag jobbade med ostkuber och hundgodis som hon väldigt gärna ville nå. Vi får se om hon på egen hand upptäcker fördelarna med kojan.

1 kommentar: