fredag 15 juni 2018

Mina odlingar 2018 - status i juni


Jag sitter på jobbet och ser ut som ovan; lite besvärad. Men det är bara för att jag inte är hemma och kollar på mina fina odlingar :) De har nämligen börjat ta sig.

Krage 1: Grönkål, vitlök och potatis.


Kupad potatis.

Potatisen kommer från mitt kylskåp. Jag hade några som tappat spänsten och som jag skar i fyra delar vardera. De små bitarna, som ännu inte fått knölar, tryckte jag ned i jorden. Helt plötsligt kom det upp blad! Ja, jag är lika förvånad som ni.

Jag gjorde detsamma med några trötta vitlöksklyftor som jag delade itu och tryckte ned. De har också tagit fart!

Använder ett analogt filter; fiberduk.

Grönkålen sådde jag direkt i bädden. Jag försökte förså inomhus, men inget kom upp. Fail...

Det går riktigt trögt och jag är osäker på om de kommer bli stora plantor, men å andra sidan är grönkål sånt som en kan skörda så sent som när snön kommit. Jag har fotograferat genom duken. Orkade inte lyfta på den.


Totalt fem kvadratmeter odling. En bra start för en nybörjare.

Krage 2: Ruccula, squash och gurka.

Rucculan är provsmakad och den var ljuvlig! Den sådde jag också direkt i bädden under duk. I år funkade det.

Gurkan (frilandsgurka) trivs så där, men det är första året jag lyckats driva upp gurka så jag får testa mig fram. Jag har några plantor inomhus i fönstret. Jag testar om de gillar hettan eller vill ha lite skugga.


Squashen trivs i bädden!

OMG - en frukt!

Förebild från 10 maj.

Jag planterade ut mina tomatplantor alldeles för tidigt. Grejen var att jag hade så många och vädret har ju varit sjukt bra, som en högsommar, så jag testade. Ser ni vad små de är i bild ovan?? De syns ju knappt!

Det är körsbärstomater i år.

Ser ljuvliga ut.

De har tagit sig så klart. Nu är de virka 50 cm höga och börjar smått blomma.


Basilika orkade jag inte driva upp. Det kändes så outmanande så jag köpte två ekoplantor i affären bara. Tog ur dem ur sina små krukor och liksom separareade på rötterna i fyra till sex delar. Sen planterade jag om dem. Ena plantan utomhus, den ni ser oan, och den andra i en kruka som står i fönstret inomhus. Båda frodas!

Bredvid basilikan i den stora krukan finns persilja och selleri. Den stora krukan står på väg in till tomten så varje gång jag kommer med hundarna passerar jag den och norpar med mig in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar