lördag 19 april 2014

Målat fogarna i köket


(Före)

Så kan man bocka av ytterligare en todo på min renovera köket-lista. Snart helt klar här.

Detta steg var att måla om fogarna runt det vita kaklet. Det är ju väldigt modernt med mörka fogar runt vitt kakel, lite så där industrial, ni vet. Och jo, kaklet kom mer till sin rätt.

(Märket verkar heta Tile Guard)

Färgen heter antracit och är mörkgrå. Effekten när färgen är på plats är svart så detta är det ni ska satsa på. Flaskan kostade typ 150 spänn på Bauhaus.


De säger i instruktionerna att man kan ta färg direkt från flaskan eller hälla ned i en behållare. Jag säger: varför göra livet mer komplicerat än det redan är? Klart det är smidigare att jobba i en behållare. Detta är en tom burk från leverpastejen. Perfekt att man kan sätta på locket mellan lager eller eventuella korrigeringar så att färgen behåller fukten.

Jag behövde inte mycket färg ska jag säga er. Några centiliter för mitt projekt (som dock hade stora plattor).


Självklart ska fogarna vara rengjorda och TORRA innan man sätter igång.

Att applicera var okomplicerat. En pensel följde med i förpackningen.

Du ska så klart försöka hålla dig bara på fogarna och så lite som möjligt på kaklet. Ju mer noggrann du är, desto mindre jobb med att tvätta bort sen och det är väl det som är det enda riktiga jobbet, skulle jag vilja påstå.

För mitt projekt tog det kanske bara 35 min utan stress att applicera färgen. Gissar att det är skönare att måla på golvet. En skönare arbetsställning, liksom.

(Första lagret)

På förpackningen står det att det ska torka minst en timma och max 12. Men när jag satte igång att gnugga av efter en timma blev det inte bra. Anledningen var att färgen inte fastnat ordentligt i fogarna.

Mitt tips är att testa efter en timma på ett ställe. Går det ej smidigt skulle jag låta torka, applicera om och låta torka ytterligare. För min del var två timmar ganska bra.


Jag tog en svamp och fuktade. Sen strök jag över fogarna så att det överflödiga liksom kunde fuktas upp lite i innan jag började dra med svampen över. Ha INTE för mycket vatten. Dels ska vi ju inte blötlägga allt och dels blir det slabbigt när man jobbar.

Använd INTE den grova sidan av svampen. Använd bara den mjuka och dra längs längden. Har du naglar som jag (naturliga, flexibla) är det skitbra! Man behöver gå lite hårdare ibland på vissa rester som inte lossnar.

(En tulipan-bukett för att dekorera som de gör i Äntligen Hemma)


Jag är supernöjd och kan rekommendera detta till den som är sugen på att göra något nytt. Har sett i bloggar att det finns alla möjliga olika färger.

(Close up)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar