tisdag 25 februari 2014

Läsarfråga: Pantbrev

Det var ett bra tag sedan jag skrev om "köpa hus-kunskap" (se kategoriflik här), men jag fick en fråga på mailen som jag delar med mig här i bloggen. Det är en läsare som köpt ett hus med sin kille. Hon har också sålt sin lägenhet och undrar nu över pantbrev.

"Mitt dilemma är att jag får tillträde och givetvis ska betala köpeskillingen för huset den 1 april, men lägenheten kommer att bli degad* för först 16 maj. Därför kommer en stor summa deg ligga låst i 1,5 månad, och jag undrar om du vet om det då kommer att bli nödvändigt för mig att lösa pantbrev på hela husköpet, för att sedan kunna betala av jättemycket på det lånet 1.5 månad efter? Jag vet att jag måste ta ett brygglån och hej och hå, men... ja, du kanske förstår min tanke? 

Hamnade du i någon liknande sits, och hur löste du det isf? Min bankman gick hem kl 17 idag och jag fick nyss höra att vi ska skriva kontrakt på lägenheten i morgon bitti innan jag hinner prata med banken. 


Jag och lägenhetsköparna är inte helt överens om tillträdesdagen, och jag undrar mest hur mycket extra detta kommer att kosta mig."

* Degad betyder bli "betald för" på stockholmska.

(Gammal bild från sommaren 2012 på mig och systersonen)

Mitt svar till läsaren:

Jag var faktiskt lite i samma situation, fast mitt brygglån var bara över en vecka och inte 1,5 månad (gulp!). Brygglån är nice att kunna ta, men det svider med räntan som är så hög.

Dock minns jag att jag bara betalade pantbrev för det som jag i slutändan behövde låna, när allt var klart.

Så nej: Du ska inte behöva betala pantbrev för rubbet**.

** Rubbet är stockholmska för "allt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar