tisdag 5 februari 2019

Mysteriet med Beckers nya väggfärg Living

Graham & Brown, Bamboo green/grey.

Jag ska berätta något märkligt, en mysterium jag fortfarande inte fått svar på.

Jag köpte hem tapeten i bild ovan. Den kommer från Graham & Brown och heter Bamboo green/grey. Den har en grå botten (finns även vit). Jag tog med en bit av tapeten till Bauhaus färgavdelning (Länna). Där tog vi fram den exakta färgen med hjälp av "mojängen", som jag kallar den. Vi fick en så kallad "grön matchning", det vill säga att det är troligen en mycket korrekt matchning kontra en "gul matchning".

Krämig, mättad färg.

Med en sådan säker matchning så köpte jag en 2,7 L-hink.

Färgkod master bedroom, väggar.

Ett mycket väl utfört grundarbete.

Detta är förutsättningarna:
Alla väggar hade grundats med grundfärg, vit, ett lager. Under grundfärgen är det dels naturgips (murade väggar) och dels gipsskivor (innerväggen).

Ett mycket väl utfört grundarbete.


Fin, men alldeles för mörk :(

Men när jag började sparmåla såg jag att färgen var jättemörk. Det var så tydligt på grund av så himla mycket mörkare än tapetens botten.

Se skillnad på väggen och rören. Målade med exakt samma färg.

Däremot blev färgen helt perfekt när jag målade den på rören. Men på väggen är det dramatiskt mycket mörkare. Kan olika underlag göra så här mycket för utfallet?

Jag tog med mig bilderna till Bauhaus. Förklarade förutsättningarna och visade bilderna. Jag pratade med tre anställda och alla höll på att tappa hakan. En av dem sa: "Jag har varit målare sedan -85 och jag har aldrig sett det där."

En möjlig förklaring målaren hade var att den som blandade färgen eventuellt kan ha tagit fel bas. Det ska vara Bas A (för ljusare blandningar), men det är möjligt att han tog Bas C (för mörkare blandningar). Målaren bad mig även att måla ett andra lager och se om färgen korrigerade sig.

Jag kom hem. Jag konstaterade att det, i alla fall enligt etiketten, var Bas A och när jag målade ett andra lager bredvid tapetbiten, ändrades inget.

Jag har kollat i elektrisk ljus och i dagsljus. Jag har kollat flera gånger och olika dagar.

När alla väggar (förutom den som ska få tapet) fått en strykning.

Jag har målat ut alla väggar med en strykning nu. Underlaget måste ju ha samma kulör när jag väljer en annan så att vi kan komma närmare tapetens botten.

Hur detta känns?
Tråkigt. Det är så mycket jobb att måla och att utfallet skiljer sig så här mycket ser till och med en färgblind. Det måste inte vara exakt, men detta är ju en helt annan färg, ett helt annat intryck.

Hoppas personalen på Bauhaus kan hitta en ljusare nyans som magiskt matchar tapeten... De har sagt att jag ska reklamera färgen (trots att burken typ är tom) med kvitto och att jag ska få en ny burk gratis. De verkade inte så intresserade av att ta upp frågan med Beckers, så det får jag göra själv. Däremot var målaren så pass fascinerad att han hellre ville komma till Enskede och titta på spektaklet för att förstå hur det kunnat bli så här.

Och Beckers, vad säger ni om detta? Är detta en normal färgavvikelse?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar