onsdag 12 juni 2013

Egen besiktning Anticimex

Jag pratade med Anna i Skåne som precis köpt en sommarstuga med sin kille. Den ligger någonstans på landsbygden i Helsingsborgs län.

När vi pratades vid var det deras sista dag att bestämma sig för att använda sig av egen besiktningsman eller inte. Man har ju två veckor på sig efter köp att ta in en sådan. Visar sig besiktningen avvika för mycket från den som säljaren gjort, kan man häva köpet eller omförhandla pris.

Jag har fått lära mig att man så klart alltid ska ta in en sådan. Det är en trygghet för båda parter eftersom säljaren ansvarar för dolda fel hela tio år efter försäljning. I det stora hela är det en liten peng. Dessutom kan du inte göra anspråk på felaktig besiktning om du inte varit med och betalat för den. Vill du inte ta in en egen kan du köpa in dig på den säljaren gjort.

Anna och hennes kille bestämde sig senare för att inte ta in en egen. Deras stuga ligger väl lägre i pris än husen i Enskede så kanske inte så farligt.



Det jag fick lära mig i helgen, på förekommen anledning, är att Anticimex har en deal med Fastigehetsbyrån (tror jag det var), vilket innebär att om mäklaren inte säljer bostaden behöver de inte betala för besiktningen. Desto större anledning att ta in egen besiktningsman i detta fall, alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar