torsdag 17 mars 2016

Hundars miljöovänlighet i perspektiv

"Hej, min lilla köttätande pälsbebis!"

Di Digital skrev av någon anledning om hållbarhet i förra veckan. Förstod inte varför, men de verkar vilja "mixa" upp nyheterna i sitt flöde. Farligt, farligt att göra det med blogginlägg som var fallet med denna "artikel": Läsaren uppfattar inte att det är ett blogginlägg utan tolkar det som en artikel, men inte lika substantiell, belagd och i detta fall utan perspektiv.

Hur som; inlägget gjorde en jämförelse mellan vovvar och volvos - vilka är mest miljöovänliga?

Mycket intressant! En labrador (i inlägget kallad "östermalmslabrador" - vad det nu gör för skillnad var hunden i fråga bor??) konsumerar 200 kg kött per år vilket motsvarade en hel flotta med Volvo XC90 som kör 1500 mil. 

Återigen; intressant. 

Men för det första: Hur mycket en person som kör nya laddhybriden XC90 motionerar framgår inte, medan vi med hundägare kan utgå från att de promenerar flera mil i veckan. Slutsats: Hundägaren lever ett friskt liv och kommer troligen inte belasta vården i samma utsträckning som en person som aldrig motionerar. Värt att ta med i beräkningen om vad som är mest hållbart.

För det andra: Jag tolkade heller inte heller om själva produktionen och eventuell export/import av den flådiga Volvon hade tagits med i beräkningen - endast körning. Det blir jävligt skevt och orättvist i just denna jämförelse. En annan sak hade det varit om jämförelsen gjorde med en annan bil.

Min poäng är att hundar inte är speciellt miljövänliga när det kommer till deras köttkonsumtion. Nej. Men att använda ofullständiga argument likt detta med 1 miljon-kronorsbilar bör undvikas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar