tisdag 1 mars 2016

Rhododendron - att gödsla eller inte gödsla

Bild från förra sommaren: Fyra blommor på en hel säsong. FYRA!!!

Jag har en liten, liten rhododendron på min fina tomt. Men hur den mår kan en ju faktiskt fråga sig. Förra sommaren blommade fyra blommor. Det fattar ju till och med jag att det är ganska lite trots att busken i sig är liten.


Jag fick ett tips via sociala medier att nypa bort fjolårets blomma så att växten lättare kan knoppa sig redan på våren. Så i veckan gjorde jag så - om jag nu ens gjorde rätt :)

En massa fina knoppar!

Jag upptäckte då att växten hade en massa fina knoppar, säkert 12-15 stycken. Vi får se i sommar hur många som blommar.

Jag googlade lite på hur en sköter rhododendron. Den stormtrivs i SUR jord så en ska inte kalka jorden där den växer. Däremot går det bra att gödsla, både på sensommar (redan i augusti) och tidig vår. Jag gödslade faktiskt i sensomras med klippt gräs från klipparen och brännässelvatten (se tidigare inlägg om nässelvatten HÄR). Den ska helst stå på en slänt och gärna med "vandrande skugga", alltså att solen inte ligger på hela dagen. Jag tror min har en toppenplacering, men som jag nämnt tidigare så är ju de som byggde huset (1935) och designade trädgården trädgårdsmästare! För min del är det mest att veta hur jag ska sköta om det de byggt upp. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar