fredag 22 juli 2016

Färskt nässelte

Hälsodryck.

Jag fortsätter att testa mig fram i naturens (läs: min trädgårds) skafferi. Denna gång handlar det om te på brännässlor.

Brännässlor som har mycket nyttigheter i sig, bland annat järn samt A- och D-vitamin men också nitrat och ett ämne som är bra för hårväxten (behöver visserligen inte undertecknad).

Jag läste dock i DENNA artikel om läkeörter att en ska undvika att plocka nässlor som vuxit skugga då just de kan vara extra rika på nitrater. När jag googlar på nitrat så verkar det bara var nyttigt och finns i fänkål, spenat och rödbetor.  Jag undrar om det inte är nitrit som menas... Nitrater kan enligt denna artikel i DN omvandlas till nitriter som verkar väldigt omdiskuterat och med andra ord inte bra.

Men då är dagens lärdom alltså följande:

  • Nässlor i skugga gör jag nässelvatten och gödslar rabatterna med (ej odling).
  • Nässlor i sol äts och dricks upp!


Frulle.

Tet gjorde genom att ta fyra, fem färska nässelblad. Jag sköljde dem noga och lät dem sedan stå och dra i hett vatten i botten av en tekopp. Efter 1-2 timmar (ja, jag gick hundpromenad och lagade mat mellan detta) fyllde jag upp koppen med hett vatten. Avnjut.

Det smakar te gjort på nässlor (surprise) och det är gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar