söndag 4 november 2012

Hår på Nordiska

(Entrén till utställningen)

Jag var aspeppad på utställningen om hår genom tiderna. Hår på huvudet, kroppen, hår politiskt, hår som trend. Och med de förutsättningar man har att bygga en utställning på dessa ämnen kan jag tyvärr inte påstå att den var speciellt hårresande. Den var bra, absolut. Men den kunde ju varit så mycket mer laddad, haft fler bilder, berört de här ämnena om politik mode och historia så mycket mer. 

Informationen man hade om hår var absolut bra, men den var lite för mycket textbaserad för min smak. Jag vill ha bilder, rörligt fotografi och gärna också alla artefakter (rakhyvlar, shampoflaskor mm) i ett sammanhang och inte bara uppställda per kategori.

Betyg: 2,5 Hairy Mary av 5 möjliga.

Första delen av utställningen som var den enda upplevelsen - att få kliva in i en hårsalong daterad 50-tal (typ va?). På väggen flirtar en ung Lasse Berghagen med dig.

En permanent kostade 40:-

(Hairy Mary)

(Olika tekniker för att klippa hår på salong)


Småflickorna som leker med Barbie får redan nu lära sig att man rakar sig med Ladyshave - den krulliga grejen längst ned.

Lite kul att Barbie och Midge har exakt likadan värmeblåsa som jag har i min kalla lägenhet idag! (röda grejen)

(Om hår och manlighet)

Tydligen hade man alltid uppsatt hår och hätta om man var en gift kvinna medan ungmöerna hade håret utsläppt. Verkade vara en social policy som höll i sig i flera hundra år.


En annan viktigt fråga de berörde men aldrig i bilder eller upplevelse (bara i text, text, text) var hår och hur orakat under 1970-talet blev ett politiskt ställningstagande. Man poängterade också att det än idag anses vara det, trots att tjejen i fråga kanske inte alls menat det som det. Att man får räkna med att provocera. De lyfte fram händelsen i våras när en orakad armhåla blottades på en av Mello-finalerna i SVT och skapade rabalder. Kunde de inte bara haft med lite bilder?

(Så här var alla artefakter uppställda)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar