söndag 4 november 2012

Stenkista och dränering

Har googlat på stenkistor och dränering igen. Anledningen är att ett av husen jag tittat på haft stenkista slash dränerat hela tomten (och inte bara huset).

Mitt mål är ju att köpa ett hus som redan har detta avklarat, men om inte har jag nu hittat jävligt bra info nedan.

(Avledningsrör till stenkista i marken)

Saxat från Wiki:

En stenkista är en grop som fyllts med sten av lämplig storlek och sedan täckts över. Numera är det vanligt att gropen till stenkistan kläs invändigt med fiberduk eller liknande för att förhindra att den slammar igen utifrån. I stenkistan utmynnar avloppsrör, till exempel för regnvatten och dränering. Vattnet fyller ut hålrummen mellan stenarna och infiltreras sedan långsamt ut till marken runtomkring. Då stenkistan kommunicerar med grundvattnet är den inte särskilt bra för mer nedsmutsat vatten (som till exempel BDT-vatten).



(En stenkista av plast!)

När jag letade info om stenkistor kom jag över ett blogginlägg där en tjej lagt upp bilder från när hon och hennes familj dränerade huset - själva. Fy fan. Det hade tagit de två månader att bara gräva upp runt huset. Och sedan ytterligare en månad att få att på plats. I blogginlägget ser man iaf hur man använt avledningsrör till flera stenkistor. Bra och tydligt inlägg!

Kolla in allt här.

* * *

Tidigare skrev jag om dränering (här) när jag gjorde min första sökning. Där hittade jag helt andra prisuppgifter än nu. Här på ByggaHus.se hittar jag en betydligt grundligare artikel om vilka faktorer som spelar in när man ska prissätta ett dräneringsarbete. Den känns mer realistisk och omfattande. Där säger man att priset snarare hamnar på 2.500-3.000:- per löpmeter, men man specar också tydligare vad som kan ROT-avdras och inte.

Artikeln finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar