fredag 30 maj 2014

Too much business developer

I veckan kom min första check från Clas Ohlson och en massa erbjudanden. En av dem var en råsaftcentrifug. Min hjärna började jobba!!!

(Första checken!)

Okej, ordinarie pris är 600 spänn. Det är billigt bara det om man jämför med den som Åhléns kampanjade för några månader sedan som låg på en tusing. De hade ett annat varumärke, men för det inte nödvändigtvis bättre kvalle.

Nu är nedsatt till 500 spänn. Med kupongen får jag den för 440:- Det är bra! 

Men vänta. Hur lång tid tar det för mig att tjäna in den egentligen?

Den koncentrerade juicen jag köper via Mathem.se ligger på typ 12:- per förpackning som ger 1 liter. Jag köper 2 frp varannan vecka. Alltså konsumerar jag 1,5 frp/veckan. 

Jag tar fram miniräknaren...
440 kronor / 12 kronor = drygt 36 frp 
36 frp / 1,5 = 24,5 veckor

Låter rätt mycket va? Det motsvarar typ ett halvårs juiceinköp! 

Andra viktiga faktorer är:
+ Ingen kostnad för frukten då den finns i trädgården.
+ Miljön. Nice att kunna använda det naturen producerar och inte behöva slänga en massa i komposten.
- Säsong. Det är bara på hösten som träden levererar äpplen. Innan dess blir det rabarber och damn det kommer bli surt för magen.
- Kan man frysa in råsaften? Är det värt det?

Det som är anmärkningsvärt i detta blogginlägg är kanske inte min affärsutvecklar-uträkning av en simpel jucie-centrifug. Nej, det är att denna noggranna uträkning gjorde jag inte knappt inför ett sådant stort och osäkert köp som bilköpet. Där gjorde jag en uträkning i stora drag och sen lät magen bestämma.

PS. Räknar man på motsvarande kostnad för Brämhults juicer som faktiskt är nypressade som mina råsaft skulle vara, så skulle man ju tjäna in den där den centrifugen på ett nafs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar