fredag 27 februari 2015

Farsta - snart nya Hornstull?

(Staplarna visar kvm-priser i olika förorter i Stockholm)

När jag slog upp den här artikeln i Mitt i (tror jag det var) tänkte jag mest: "Eh? Njae inte riktigt, va?"

Men så handlar artiklen kanske inte riktigt om att Farsta ÄR ett nästa Hornstull utan mer om hur stadsdelar gentrifieras. För oss som är uppvuxna i Stockholm minns Horan under 90-talet som allt annat än vad det är idag. Hornstull var ett ställe man inte riktigt hängde på när det närmade sig midnatt - oavsett om det var helg eller inte. Råkade man gå upp ur tuben via "fel" uppgång, alltså den när man kommer upp bakom själva busshållplatserna, gällde det att kolla sig bakom ryggen... Horan kallas Knivsöder av en anledning.

Nu har hippa Horan smittat av sig ända till Hägersten och bildat ett Hipster-Mekka. Där är det idag lika dyrt som att köpa inne i stan bara det att du får lägga pengarna på avgiften snarare än själva lägenheten. Chansen att detta händer med Farsta är väl inte omöjlig även om Farsta inte alls har samma innerstadsarkitektur som Kransen. Frågan är mest: Vill vi ens det??! 

Jag älskar det faktum att Tallis är en blindfläck på Söderortskartan. Här finns inget. Här finns en tub-station och något som tydligen kallas centrum fast det verkligen inte är det. Det är på sin höjd ett torg med ett Ica Nära, en djuraffär, en thai och en pizzeria. Här går inga bussar, bara närtrafiken (de här små minibussarna som man vinkar in eftersom de inte har busshållplatser) som inte tar dig längre än vad en ung, frisk person kan gå (typ Gubbängen) så den är väl tänkt vara för pensionärer. Till Tallkrogen åker du bara om du bor här eller ska hälsa på någon och det var en stark faktor när jag valde ort och blev kär i stadsdelen.

Jag gillar Farsta. Där finns det folk som dricker starköl mitt på dagen och pratar riktigt ovårdat om sitt "kneg" varvat med att de kliver ut för att röka en gång i kvarten. Ja, precis som det var i Hornstull för 20 år sedan! Faktum är att jag ska dit idag och hänga med Jesper, luncha och göra lite ärenden. Det är ett praktiskt centrum att ha nära med det mesta du behöver. Det stockholmarna vill att Farsta ska bli (eller förbli) är det som jag kommer att gilla - gentrifierat eller ogentrifierat. Men Tallis hoppas jag står orört!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar