tisdag 31 januari 2017

Tallkrogs-tips mot inbrott

Lyssna nu. Jag har nämligen fått svar på en fråga som gäckat mig sedan jag flyttade till hus här i Tallkrogen.

Min gata. Husen står med bara 10 meters avstånd både rakt över och bredvid varandra, gatuljus och folk som passerar på promenad eller på väg.

Jag är ju med i många lokala Facebook-grupper som handlar om allt från att sälja/köpa/skänka till att bara vara med i ett lokalt forum för ämnen av diverse art. I de annonserar folk också om/när en stöld skett, ett inbrott eller ett försök till inbrott. När det kommer till stölder på tomten klargörs det ofta att "den stod på baksidan" - ungefär som att det gör stölden mer anmärkningsbar.

Personligen tänker jag varje gång: "Men varför ställer folk sina cyklar eller vad det nu är på baksidan - om det nu är där de stjäls?". För aldrig har jag hört någon säga att en stulen cykel eller moppe stod parkerad ut mot gatan.

Det som är värt att nämna här innan jag fortsätter historien är att trädgårdarna här i Tallis, Gubbis, Svedmyra och Gamla Enskede är pretty much the same: Husen står tätt, tätt som på bilden ovan med endast några meters avstånd. Närheten är stor. Trädgårdarna däremot består av en större, uppvuxen och lummig baksida med sämre eller obefintlig insyn från gatan. Det som finns inne på tomterna ser jag alltså sällan. 

Okej, nu tillbaka till historien.

Jag promenerar ju flera gånger om dagen in the hood och ser en del moppar och cyklar som står mot gatan. De har stått där sedan jag började promenera för mer än tre år sedan. Ja, inte non stop såklart, men det jag menar är att de inte är stulna.

Min trädgård. Privat och lummig med lite insyn. Och för den som ser dåligt; helt otrolig!

Precis alla säger till mig att jag borde ta in min cykel på tomten. När jag förklarar att min magkänsla säger motsatsen, att platsen på framsidan är mindre attraktiv för en tjuv så knorras det och folk vidhåller att det är bättre för att den inte syns på baksidan. Jag själv tänker att om cykeln inte syns så syns ju inte heller en eventuell tjuv när den håller på. N'est-ce pas?

Så idag mailade jag Stöldskyddsföreningen för att få svar på frågan; vilket är att rekommendera? Ut mot gatan eller inne på tomten för oss här i Enskede med de förutsättningar vi har som jag förklarade ingående; de täta husen, den stora exponeringen för alla som passerar och bristen på insyn in till baksidan.

Svaret löd ordagrannt:

"Vi rekommenderar inte baksidan på tomten om den är insynsskyddad i första hand vilket jag fick intrycket av att den var, tjuvar älskar att jobba ostört utan insyn nämligen." 

Well. There you have it.

SSF nämnde så klart också att den bör kedjas fast i något och att det bra med skyltar (vet dock inte vad som menades med det sistnämnda). Tydligen finns DNA-märkning att köpa via dem förr 799:- som är ett slags syntetiskt DNA och gör föremålet du märkt mindre attraktivt att stjäla eftersom det går att spåra ägaren. Länkar er HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar