lördag 7 juli 2018

Renovera dörr - del 3


Så var det dags för målning av dörren som jag skrapat bort all gammal färg från och oljat.

Jag körde häftgrund som grund då det var det jag hade hemma.

Musik och röd vin i kvällssolen.


Jag började med att måla spegelkanterna med en rund snickeripensel. Tips är att också ta kanterna där gångjärnen sitter. Rollern kommer inte komma in/under där.


Sedan tog jag min miniroller och målade först speglarna. Efter det rollade jag de tre korta, horisontella plankorna och sist de två långa, vertikala plankorna.

Detta steg gick fort.

Snickeripensel och fin hund. Alltid hund nära.

När jag dagen efter skulle måla med snickerifärg gjorde jag detsamma med den runda penseln och började med kanterna. Däremot bytte jag roller till snickeripensel platt och bred för övriga partier eftersom jag ville ha penseldragen. Mina andra dörrar är målade med pensel plus att det ju trots allt är lite mer 30-tal.

Viktigt här är, då jag använde akrylatfärg och inte linoljefärg, var att jag faktiskt gjorde kanterna och sedan lät de torka en timma innan jag satte igång med den breda penseln och de stora ytorna. Akrylatfärg torkar fort och den torkar utifrån och in, så det var för hög risk att jag skulle sabba befintlig målning. Inte värt.


Färgen skulle härda hela 16 timmar(!) så dagen efter upprepade jag samma procedur igen.

Klar.

Close-up.

Färgen jag använder till mina snickerier är Elegant och nyansen heter 9. Äggskal med glanshet 70. Ovanlig hög glans, ja, men jag vill matcha övriga husets snickerier.

Baksidan, tillika förebild.

En reminder om hur dörren såg ut när jag fick den. Baksidan har jag inte arbetat med alls då den ska vara inne i en garderob. Allt detta arbete skulle inte vara värt det för de få gånger jag kommer att öppna garderoben.

Jag är jättenöjd över arbetet med att renovera dörren :) Anslutande projekt är att ta hål i en vägg och sätta in den, men jag misstänker väggen vara bärande så det kan få vänta lite.


Se tidigare inlägg om skrapningen HÄR.
Se tidigare inlägg om oljningen HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar