fredag 22 februari 2013

Fotokurs #2 - komposition

Färger, linjer, former, inramning och skärpedjup. Det var exempel på olika element vi gick igenom idag på kursen idag när vi pratade om komposition. Det var lätt att förstå precis som slutartid och ISO, men troligen mycket lättare att applicera i verkligheten.

Vi fick i läxa att fota och tänka komposition. Det har man ju gjort en hel del när man haft iPhone. Där kan man ju räkna bort att jobba med ljus och skärpa. Eller bara om man har tur. Där får man tänka komposition.

Jag har aldrig riktigt tömt min iPhone sen jag skaffade min första i oktober 2009. Nu plockade jag fram lite bilder ur galleriet där och tänkte (mest för mig själv) gå igenom vad fasiken jag ville säga eller visa med bilden när JAG tog den.

(September 2010)

Plåtat från nyhetsdesken på plan 5 (längst ned) på gamla Aftonbladet i Globen. Jag var en del på plan 5 eftersom Nöjesredaktionen satt där, men aldrig på desken.

Jag gillar den här bilden och har sedan den togs till och med alltid haft den som bakgrundsbild i min iPhone. Den är harmonisk och neutral.

(Juni 2011)

I väntan på efterfest utanför Martins port väldigt sent eller kanske tidigt på morgonen. Jag var så full att jag tror det krävdes 20 försök att knäppa av kameran.

Jag gillar att alla är med i bild och att jag fick med allas fötter. Och att alla är helt sjukt glada. Vi ser ut som ett coolt gäng.

(Januari 2012)

Tagen på stranden i Palá i Thailand när vattnet drar sig tillbaka ut till havs efter en våg.

(April 2012)

Tagen från mitt hotellrumsfönster i Santiago de Chile. Jag bodde 5-stjärnigt med en hejdundrande utsikt. Det är synd att jag inte fick med hela fönstret, att det liksom är avskuret övertill. Men annars är väl detta som läraren idag kallade "naturlig inramning".

(April 2012)

Här ville jag visa vilket mysigt B&B jag och Martin hittat. Rummet var supersött. Så fokus på rummet och mindre på Martin. Men jag tycker inte jag fick till det. Jag borde backat och kanske hukat mer.

(Maj 2012)

Ett vandaliserat fönster i en av kurerna på Tallkrogens T-baneperrong.

(Midsommar 2012)

Den här gillar jag! Hunden Selma kutar för sitt liv för att återförenas med sin kärare ägare som troligen går bredvid mig. Längre fram går några andra ur samma sällskap. Vi är på väg till sjön på midsommarafton i Blåvik 2012 för att bada.

Jag gillar Selma som springer så fort, vägen som är bred längst ned i bild och blir smalare in mot mitten, himlen, skogspartierna på sidan och så vägskylten till höger. Riktigt lyckad även om den inte är speciellt känsloframkallande.

(Midsommar 2012)

Framme vid sjön. Det var askallt. Jag badade inte.

Jag gillar dramatiken som skapas i bilden när killarna simmar ut mot bryggan och att det är tydligt vart de är på väg. Man ser hur kallt och oskönt det är. Den här bilden är en av de bästa i min iPhone!

(Augusti 2012)

Här händer det mycket. Det är synd att det är oskarpt, men det är så med iPhone på mörka fester. Karlsson i förgrunden som är mitt i ett samtal med någon utanför bild, Lotta som gör något galet med sig mun för sig själv (sjunger hon kanske), Tommy som av någon märklig anledning hänger i taket, Christoffer som är en av de få som uppmärksammat detta och att dekorationerna avslöjar vad för typ av tillställning som fått folket att bete sig så här.

Augusti 2012.

(September 2012)

Lama pratar vilt med händerna med Sergels Torg i bakgrunden. Jag hade velat ha blixt på Lama, men som sagt - med iPhone är det som det är. Väskan eller om det är en jacka som ligger i fönstret hade också kunnat få vara puts väck.

(Oktober 2012)

Skitsamma att det är oskarpt, men The Crescent i Bath (England) var svårplåtad med fånen. Misslyckat.

(Oktober 2012)

Ett tappert försök. Michi och Molly nere i hörnet är för små för att man ska fatta att de helst ska vara med i bilden. Jag tycker inte att jag fick till det. Vidvinkelobjektiv hade inte skadat.

(Oktober 2012)

Vi pratade om att plåta fönster och hur tungt och statiskt det kan bli. En blomma med avvikande former kan rädda.

Här plåtar jag inte fönstret utan syskonbilden som Michi satt upp på glaset.

(Oktober 2012)

Invigningen av Friends Arena. Den var så sjukt gigantisk och när man bara tittade in genom de smala entréerna fick man en sådan maffig känsla.

Här kanske den naturliga inramningen tar fokus från det jag egentligen ville fota.

(Oktober 2012)

Jag och Karin på höstpromenad i Vantör/Enskede på väg till en fika innan husvisning. Jag ville fota hösten. Jag kunde placerat Karin lite högre upp och till vänster (tredjedelsregeln) så att fokus landade på löven. Om jag backat lite så kanske jag kunde fått med mer höstsol. Men jag gillar Karins pose, att hon liksom gör något annorlunda och nästan "presenterar" naturen för åskådaren :)

(Oktober 2012)

Jag ville inte fota min kollega Sandra utan killen i bakgrunden med kanske Europas tungaste frippa. Hade jag haft möjligheten att jobba mer med zoom och skärpedjup kanske det hade blivit tydligare.

Här är vi för övrigt på en tidningsmässa i Frankfurt och ska ta emot pris (läs här).

(November 2012)

Lyckat! Jag och Raggan är ute och promenerar i typ Nynäshamnstrakten där hon hyrt ett hus över en längre period. Det blåste och var kallt.

Jag gillar berget, havet, himlen och Raggans frihetsgest!

(December 2012)

En mix av trendigt hotell och Norra Bantorget. Inte dubbelexponerat (det är ju iPhone) utan hotellrummet speglar sig. Fler bilder från den kvällen här.

(Januari 2013)

Åh, jag önskar att blomman i förgrunden var puts väck. Fåtöljen likaså. De tar fokus från det jag ville fota - galenskaperna efter middagen på nyårsafton i år. Kryckans perfekta linje, Martins bakåtlutande gång, Fia som står och garvar och så Marcus så klart som står bakom och hejar på med hela sin kropp.

(Januari 2012)

Jättelyckat! Okej, vi får tänka bort fuskfiltret från Instagram. Det jag gillar är att det finns fokus på både den klottrade toaletten och mig nere i hörnetframför den svarta dörren med min Sverige-mobil.

(Oktober 2012)

Det jag försökte fota här var faktiskt gatunamnet bakom mig; Gay Street. Det var min favoritgata i Bath :) Men jag tror inte riktigt man ser det.

(Hösten 2012)

På förortsturné i Bromma bland alla fina hus från 50- och 60-talet.

Denna bild är ganska intetsägande, men bra komponerad.

(Oktober 2012)

När jag träffade Rickard polis i tunnelbanan (lär här). Räddar en annars ganska intetsägande bild. Tror jag.

(December 2011)

Fotade en hönsgård genom ett när. Lite mörkt kanske. 

Detta är grannen till en av mina mostrar i Palá i Thailand. Och ja, det är på stranden :)

(Sommaren 2011)

Jag försöker fånga Erik tillsammans med en kvällsvy över Stockholm från typ Fjällgatan. Vi satte oss på en trapp och drack folköl, men jag minns inte riktigt var vi var på väg. Och jag tycker inte heller att jag fick till bilden. Det ser ju inte alls mysigt ut.

(Midsommar 2011)

Den här bilden tycker jag också är trots att den inte är skarp. Fokus hamnar på den fullproppade vagnen, Pattans huvud behövde väl inte beskäras, men att hon är mörk är bra. Och glad. Och så finns det ändå någon sorts form av rörelse i bilden.

(Oktober 2009)

Jag har precis köpt iPhone och testar kameran. Jag gillar vinkeln på ansiktet, att det finns space bredvid, att bakgrunden är tonad (fast egentligen speglas den i fönstret bara) och att det ser ut som att mitt huvud sticker upp ovanför någon avgränsning ut i ljuset. Det gör den ännu mer kaxig.


(Hösten 2009)

Älskar hur jag lyckades smygfota Sylvia när hon kastar längtande blickar på några bakelser samtidigt som hon väntar på sitt kaffe på Wayne's Götgatan. Mycket händer i bilden, men till slut landar man på den snasksugna tjejen som tror att hon är osedd.

Jag antar att man kan applicera naturliga inramning här också. Synd på skylten framför Sylvia.

(November 2011)

Cherry Blossom-blomster som fallit till marken på Soi Thong Lor i Bangkok. Jag borde satt mig ned och fått med mer av gatan, liksom vinklat bilden mer och kommit närmare blommorna. Nu är bilden rätt platt.

(Oktober 2012)

Yes! Jag böjer mig ut så att jag får med fasaden/fönstret i kanten. Jag får med husen och den typiska engelska himlen. Här i Bath.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar