lördag 27 april 2013

Nytt utseende

Syftar på bloggen. Som en nystart nästan. Fräscht or not?


Men jag var i Förorten idag också och vill promenera lite med syrran och Harry. Där i Silverdal, som är en helt nybyggd del i Sollentuna, är husen moderna som i Sjöstaden - men det är mestadels radhus och villor. Här ovan "town houses" som vi kallade dem. Tre våningar varav den nedersta i sous terräng och garage. De har en ingång från plan 2 också på andra sidan. Spännande design (även om jag själv inte vill bo så till de höga priserna).



Kommunen kallar Silverdal för trädgårdsstad. Eftersom Tallkrogen (i Enskede) har en förening som de kallar trädgårdsstadsförening blev vi båda nyfikna vad fasiken en trädgårdsstad är för något.

Jag kollade upp på kära Wikipedia och det här är intressant för en sådan som mig som finner stadsplanering ja, just intressant. Gör du inte det, kan du sluta läsa denna passage typ nu.

Det är en typ av stadsplanering från England och 1800-talet. Det tog fäste där först i slutet av det århundradet och gick ut på att bygga en "stad" utanför den större staden där arbete och industri fanns. I trädgårdsstaden fanns småhus, radhus och bostadshus. Där fanns också ett torg med handel samt grönområden. Här skulle man bo och leva, men jobba inne i staden. En trädgårdsstad kunde bli så stor som upp till 14.000 invånare.

I Sverige var den första trädgårdsstaden Enskede Trädgårdsstad :) Den byggdes upp mellan åren 1933-39 (typ - jag orkar inte gå och kolla i wiki-artikeln för att återge exakt info). Det finns gamla trädgårdsstäder i på några fler ställen i Sverige varav den sista är Norra Ängby (eller om det är södra, jag kan aldrig lära mig) i Bromma (Stockholm). Den byggdes någon gång där omkring 1940.

En definition av trädgårdsstad är att den ska ligga utanför den större staden och enligt Wikipedia långt utanför, vilket Enskede då säkert ansågs göra. Silverdal ligger ju i Stockholm även om den ligger utanför stadskärnan och så är det ju verkligen ingen stad. I övrigt uppfyller nog den kriterierna för en trädgårdsstad med sitt pyttelilla torg, småhus, dagis och sporthall, men jag och Annie var rörande överens om att det var ett säljargument att kalla detta ställe för trädgårdsstad. Det är ju ingen stad. Det är en förort.


Harry ville testa mina 20-håls från Dr Martens. Klart han skulle göra det!

(Lucky Luke)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar