söndag 19 maj 2013

Vita kränkta män



Jag och Hipster-Rickard gick för några veckor sedan förbi en affisch med reklam för föreställningen Vita kränkta män. Kawa Zolfagary startade Facebook-sidan där syftet var att samla texter av vita män med makt som klagar på banala saker. Den finns inte längre, men nu har man tydligt gjort teater av den.

Nu kan man få en smak av FB-sidan i föreställningen istället för den som missade den.


Det var minst sagt spridda skurar i publiken. Mycket äldre damer framförallt, men det ar inte alls media-stockholm och hipsters som jag hade haft en förutfattad bild om.


Hur var föreställningen då?

Well. Jag hade ingen aning om upplägget innan vi såg den. Allt jag visste var att den var "gjord av" Kawa, regisserad av Figge Norling och spelad av Lo Kauppi. Bra namn, helt enkelt.

Det var mycket facebook-inlägg som displayades på väggen samtidigt som olika män läste upp dem. Autentiska och idiotiska inlägg där män klagar på att tjejer nu för tiden ska vara så onormala. De ska hoppa bungee jump, resa jorden runt, utbilda sig mm. Varför kunde de inte bara vara normala. För nu sitter dem ju där och är 30 år, singlar och signar upp sig på dejting-sajter just för att de levt ett onormala liv.

Det var diskussioner om att kvinnor som sover inte kan våldtas - de säger ju inte emot.

Ja, typ 50 sådana inlägg i samma korkade höjd om olika banala saker.

För den riktigt insatte såg man Lo Kauppi (alltså en kvinnlig skådis) porträttera the all time high pellejöns Pär Ström som vrider statistik och menar att mannen är den underordnade i samhället. Vet ni ej vem detta är - googla. You're in for a treat. Pellejönsen står och ska hålla föredrag och det manliga förtycket - precis som Pär Ström gör.


Endast 61 brott anmäldes under de fem senaste åren där meningen "våld mot man" nämndes medan 1.358 brott anmäldes som innehöll "våld mot kvinna". Samhället lyfter alltså våldet mot kvinnor 22 ggr mer än våldet mot män. Samhället favoriserar alltså kvinnan.

En man som var ombord M/S Concordia i Italien häromsistens beskriver sitt livs mest förnedrande stund då han var tvungen att ge kvinnor och barn förtur. Outrageous.

(För att vara extra tydlig - detta är Pär Ströms vinklingar av statistiken. Absolut inte mina).


I övrigt var föreställningen platt, det fanns egentligen ingen handling mer än budskapet; fåniga vita män med makt som klagar på banala saker. En timma kändes som två.

Däremot tror jag att den absolut kan vara något för den mindre insatta, någon som inte ägnat tid åt genusdebatten eller hört talas om Facebook-sidan. För mig som ägnar så sjukt mycket tid till den var det mest: "Jaha..? Jag vet redan att det finns en massa vita män som är mer idioter än vad man någonsin kunnat ana, män som gör mig RÄDD!"

Rickard gav den en etta av fem. Jag gav den en tvåa. Men en trevlig kväll allt som allt!


Finns inget som helst syfte med att ha bilderna åt fel håll mer än att de tydligen laddades upp så. Vi hade det kul i publiken innan föreställningen startade iaf. Låter dem vara. Ibland kan ju allt faktiskt kännas lite upp och ned.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar