söndag 19 januari 2014

Bro över mörka vatten


Brödrost: Clas Ohlson
Radio: iPal
Vattenkokare: Lagerhouse

Sedan jag börjat jobba för mycket, det vill säga sedan jag börjat känna mig utarbetad och stresståligheten sänkts markant, har jag insett vilken påverkan ljud har på mig. Innan hade jag på antingen kommersiell radio eller TV exakt varje vaken stund hemma. Nu påminner jag mig själv om att stänga av om jag inte lyssnar. Ljud kan trigga stress och tvingar din hjärna att jobba och processa. 

Det var i denna veva jag upptäckte P1 - pratradio. Okommersiellt utan stressig reklam, samtal utan musik, utbildande och uppfyllande. Det är den enda kanal min iPal-radio i köket spelar. När kompisar är på besök och byter till "snabb-radio" med modern musik på hög volym blir jag helt ställd. Kan den spela sånt?

Jag blir också lite ställd när jag sätter på radion på söndagar efter 11.00. Då är det gudstjänst. Hur torrt som helst! Och vad ska jag lyssna på då? Jag kan bara inte lyssna på någon av de andra kanalerna. 

Men en dag gav jag gudstjänst en chans. Inte för att jag var tvungen utan en ärlig chans. Den gången var det bara en massa trista psalmer och sändningen var precis lika ogivande som jag tänkt mig. 

Men nästa gång - precis som idag just i skrivandets stund - pratade prästen om riktiga frågor. Hon pratade om att gå djupt in i sig själv och göra upp med det ouppklarade, om barnen i Syrien och om att en människas kropp bara kan hålla ett antal besvikelser innan den brister. Om frågor som helt enkelt inte bara berör den troende. Visst nämner hon Gud, men för dig som åhörare är det valfritt vad du vill byta ut Gud mot. Så gör man i AA har jag lärt mig. 12-stegaprogrammet och deras "bibel" bottnar sig i Gud och kristendomen. Men de är öppna med att du kan byta ut Gud till Universum eller bara högre makter. Vad du vill! Du måste inte alls tro på just Gud. 

När första psalmen börjar spelas visar det sig istället vara solosång av en man som framför den svenska versionen av Simon & Garfunkels "Bridge over troubled water". Med den svenska texten kom budskapet och sångens innebörd närmare mig. Den handlar om precis det som prästen precis pratat om. Varenda ord blev tydligt. Fint och passande i sammanhanget. 

Gudstjänsterna varvas med torra psalmer, men allt som allt är min spontana reaktion inte alls "åh nej" när det visar sig att jag prickat in Gudstjänsten på söndagsförmiddagarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar