fredag 10 januari 2014

Husbudget

Vad kostar det egentligen att bo i hus, dvs att äga ett hus?

Det är många som inte alls har koll. Jag var en av dem innan jag satte mig ned och räknade. Man får ju alltid höra att det är sååå dyrt att bo i hus kontra i lägenhet. Folk liksom avfärdar villaalternativet med det argumentet utan att egentligen veta.

När jag kollade på driftkostnader för en liten stuga i Nacka, ni vet upprustade fritidshus men som är yngre än dessa Egna Hem-villor, synade jag bluffen. Jag blev förvånad över att jag skulle kunnat gå plus minus noll om jag valt det läget och de husen (med tomter på 1-2000 kvm). Jag skulle slippa att ta lån alls och ha något högre driftkostnader (renoveringar ej inräknade).

Det folk blandar ihop är villa och familj. Det är dyrt att ha barn. En dag på leklandet i Sjöstaden kostade min väninnas tvåbarnsfamilj 900:- med inträde och lunch. Min lördagar består av en kaffe i promenadtermos på Gubbis-fältet. Det som kostar mig skulle kanske vara om jag väljer att käka frulle på det dyra surdegshaket i Hökis. Och oftast är det ju när man är familj som man flyttar till villa, hence the confusion?

Well, jag är som sagt singel och barnlös så jag har inte alls samma utgifter som en familj har. Visserligen bara EN inkomst, men ändå. För min småstuga (som de kallades när de ritades på 1930-talet) i Enskede betalar jag mindre per månad än mina kompisar som köpt ettor i Kransen på 40 kvm och utan tomt. Självklart har vi olika ekonomiska utgångspunkter, men fortfarande.

Man vill så klart inte alla bo i villa eller i Enskede. Man kanske vill bo i lägga och hellre inne i stan. Men kom ta mig fan inte och säg att det är såååå dyrt att bo i hus.

(Flikarna i excel-dokumentet)

Jag har aldrig behövt göra en budget för mitt leverne. Jag har alltid haft koll och kontroll i skallen. Det har alltid kommit in mer pengar än ut, oavsett om jag förvärvsarbetat eller pluggat.

Men nu har jag faktiskt sämre koll. Jag gjorde ju en budgetmall som jag sedan använde till varje objekt jag var seriöst intresserad av och budade på. Så jag fick en överblick på vad det skulle kosta mig beroende på mig beroende på vilket hus jag valde. Jag gjorde mallen så noggrant jag kunde faktiskt, ned till kronan, men så nu när jag är i gång och rullar fattar jag ändå inte vad mitt boende kostar mig exakt och var jag kan och ska vara uppmärksam.

Det bästa sättet att sätta igång och göra något jobbigt är att bara börja göra det. Man måste inte göra klart. Bara man startat projektet.

Idag gjorde jag flikarna till mitt livs första budget :)

El: el och uppvärming (eftersom mitt vatten och därmed uppvärmning värms upp av el)
Sophämtning: bara sophämtning
VA: Vatten och avlopp. Kostar ju vad det kostar.
Bolån: Inkluderar alla dellån med amortering och ränta
Försäkringar: inkluderar villa- och hemförsäkringar
Larm: Kostnad för larm
Diverse: Sotning, taxeringsvärde med villaskatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar