torsdag 9 januari 2014

Ta hand om din tatuering

Sure. Detta är en villablogg, men på förekommen anledning (se inlägget där jag tatuerade mig här) kommer lite hands on-tips på hur du tar hand om din tatuering.

(Bepanthen First Aid - antiseptisk kräm)

Tatueringen är ett öppet sår dagarna efter den gjorts. Iaf om den gjorts med maskin. Men min handgjorda tatt kände jag skillnaden - det sved kanske bara en timma efter vi var klara istället för ett dygn och då inte alls till samma grad som de som gjordes med maskin. Tatueringen ska behandlas som ett sår och vi vill ju att det ska läka bra så att tatueringen/motivet kommer till sin rätt.

Lactacyd oparfymerad tvål är toppen. Den är ganska rinnig. Jag minns att min farmor använde den när jag var liten och jag tyckte den var så märklig. Med den kan du verkligen rengöra tatueringen med gott samvete. Använd absolut inte tvål med parfym!

När du duschar är det viktigt att tänka på att smuts från din kropp och hår kommer att rinna på din tatuering. Om du kan hoppa en dusch dagen efter du tattat dig - gör så. Better to be safe than sorry.

Ett annat tips när du duschar är att ta vaseline eller olja på tatten. På detta vis rinner det smutsiga vattnet förbi såret/tatueringen. Det sista du gör innan du kliver yr duschen är att tvätta såret med Lactacyd.

Bepanthen eller annan antiseptisk kräm smörjer du in såret med. På detta vis håller du också huden mjuk under läkningsprocessen. Det anticeptiska medlet dödar bakterier. Bepanthen på bilderna är till för röda barnrumpor, men se upp! Bepanthen finns som vanlig kräm också.

Med maskingjorda tatueringar talar vi om minst en vecka. Men min handgjorda får vi se men vi närmar oss en vecka snart och än är den inte läkt.

Man kan också täcka för såret med sånt där gles "tyg" och med klinisk tejp. Det gjorde jag med mina maskingjorda. Nålen går så djupt och dunkar fler gånger än när man gör för hand. Viktigt är att såret får luft genom tyget.

Klä dig i rena kläder under första veckan. Byt tröja varje dag om du tattat dig på armar eller överkropp och så vidare. Smuts från kläderna får inte smyga sig in i såret.

Byt lakan hemma! Där finns mer skit än du anar och du sover ändå flera timmar på en natt.

Ett tips är att ta en strumpa och klippa av fotdelen så får du ett armskydd till tatten om du gjort den på en lem :) Självklart ska den vara ren.

(Min frukost i bakgrunden)

Min tatt är inne på dag 6 och den kliar faktiskt. Jag har inte varit så noga som jag predikar om ovan. Jag har använt kräm och tvättat med vatten. Jag ser till att hunden inte är i närheten av såret och jag kavlar upp ärmarna. Däremot är Thailand skitigt. Hade bara tyget på den första dagen.

Men jag är helt säker på att det är en del av läkningsprocessen. Ni vet när ni fått ett skrubbsår så kan man komma på sig själv sitta och klia på det när den har skorpa och allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar