onsdag 17 oktober 2012

Asbest

(Ett hus på Maratonvägen med eternitplattor)

De här eternitplattorna har Lasse lärt mig lite om. Man får inte ta bort dessa själv. Att ta bort dem borde nämligen vara den första grej man kommer att tänka på när man ser dem. Hur man än tänker på plattorna är dem till syvende och sist asfula.

Det är när man rör dem (alltså ska ta bort dem) som asbesten i plattorna frigörs. Som är cancerframkallande! Man måste alltså låta proffs göra detta som kommer med rymddräkter. Det kan ju vara spännande.


Saxat ur ett besiktningsprotokoll av Eminenta.
Byggnaden är uppförd under en period när asbest är normalt förekommande (1935). 

Asbest förekommer i bl.a. eternit som ofta används som t.ex. fasad-/takmaterial, 
ventilationsledningar och som brandskydd i främst pannrummets källartak. Är det hårda skivor i innertak, om ventilationskanaler är gråa och till formen fyrkantiga är de förmodligen av eternit. Svarta fönsterbänkar från 60-/70-talet är ofta av eternit (vanligen märkta på undersidan med "Eternit Massiv")

Asbest kan dessutom förekomma i äldre kakel- och klinkerfogar, på krökar och skarvar vid isolering av vattenledningar, i tilluftsventiler och linoleumplattor. 

Eternit anses inte vara någon hälsofara så länge man låter det vara. Rörisolering med asbest anses inte utgöra någon hälsofara så länge som isoleringens inklädnad är intakt. Vid nedmontering och byte av asbesthaltigt material krävs särskild handläggning och deponering eftersom asbest räknas som miljöfarligt avfall.
* * *

En reklamfilm, men som ger lite info om vad asbest är och den illustrerar vilket megajobb det är att ta bort material med asbest i/sanera.

Summa summarum. Asbest är serious shit, men mest för byggarbetare. Så länge man inte tar sönder eller vill ta bort något som innehåller asbest så är det lugna puckar. Men det är just det att man ska känna till vad som innehåller asbest.

Efter att ha läst på om asbest kan jag ju också konstatera att jag är glad att jag inte jobbar i byggbranschen.

Läs mer om eternit på Wiki här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar